Walibi kiest resoluut voor groen!

Omdat Walibi zoveel elektriciteit nodig heeft, bestudeert het alle mogelijkheden om zelf stroom te produceren. Het pretpark uit Waver overweegt bovendien om voor Aqualibi een warmtekrachtcentrale te installeren. In samenwerking met ENGIE Cofely…

24/08/2016 -
Kristof C.

Wie Walibi bezoekt, kan er niet naast kijken. Het grootste Belgische pretpark wekt stroom op met een groot aantal zonnepanelen, in Walibi zelf met 2 000 m² op het gebouw naast de “Challenge of Tutankhamon” ,met 600 m² aan de werkplaatsen en met 400 m² in Aqualibi.

“Wij hebben ze gedeeltelijk in 2014 en gedeeltelijk in 2015 geïnstalleerd”, zegt Yves Boulanger, technisch manager van Walibi. “Wettelijk mochten wij toen per elektriciteitsmeter 250 kWc installeren. Wij zijn natuurlijk tot het maximum gegaan.”

In optimale omstandigheden (een op het zuiden gericht dak met een hellingsgraad van 30°) komt 1 kWc overeen met een productie van 920 kWh per jaar. Met zoveel geproduceerde zonne-energie zou je veronderstellen dat de elektriciteitsfactuur van Walibi aanzienlijk is gedaald …

“Het was er ons vooral om te doen het pretpark goedkoper te ontwikkelen”, zegt Yves Boulanger. “De meter bleef eigenlijk bijna even hard draaien, omdat wij met de besparingen liever een attractie toevoegen of een keuken uitbreiden om onze bezoekers nog meer te verwennen. Maar het klopt wel dat wij de voorkeur geven aan energiezuinige oplossingen. Zo schakelen wij over op ledverlichting of vervangen wij motoren door een IE3-versie*, die veel minder energie verbruikt.”

*Classificatie van het rendement van elektromotoren: IE1 (inefficiënt), IE2 (standaard), IE3 (hoog) en IE 4 (premium). Hierbij vertegenwoordigt IE4 het hoogste rendement.

Warmtekrachtkoppeling voor Aqualibi

Wordt een warmtekrachtcentrale voor Aqualibi de volgende stap in de productie van groene energie? “Wij zijn dat serieus aan het overwegen”, bevestigt Yves Boulanger. “In ons waterpretpark verwarmen wij niet alleen het water, maar ook de lucht om ze te ontvochtigen. Daarvoor is veel warmte nodig. En met een warmtekrachtcentrale zouden wij tegelijk ook stroom opwekken. Wie goed rekent, merkt dat op de elektriciteitsfactuur de energie zelf niet zo duur is en dat vooral het transport en het beheer doorwegen. Precies die kosten vermijd je met zo’n centrale en natuurlijk ook met zonnepanelen …”.

Verkennend haalbaarheidsonderzoek met ENGIE Cofely

Om de haalbaarheid van het project na te gaan, voert Walibi momenteel samen met ENGIE Cofely een verkennend onderzoek uit. Als de projectbeheerder erin slaagt om aan te tonen dat een warmtekrachtcentrale in zijn geval milieuvriendelijker is dan een klassieke gas-stoomturbine, dan ontvangt hij van het Waalse Gewest en van Cwape, de regulator voor de Waalse energiemarkt, tien jaar lang subsidies in de vorm van groenestroomcertificaten.

“Momenteel meten wij over een vrij lange periode de warmte- en elektriciteitsbehoeften van Aqualibi”, zegt Marc Cieslak, Area Manager voor Henegouwen en Waals-Brabant bij ENGIE Cofely. “Omdat in Aqualibi vrijwel al het water voortdurend in beweging is, is er voor de luchtontvochtiging meer warmte nodig dan in een klassiek zwembad. Warmte produceren met een thermische motor voor warmtekrachtkoppeling zou dus interessant kunnen zijn. Deze motor drijft ook een alternator aan die elektriciteit opwekt, bijvoorbeeld om het complex te verlichten, water op te pompen, enz. Volgens onze berekeningen zal zo’n centrale 50 tot 52% warmte recupereren en 37% elektriciteit uitsparen …”.

Hebt u ook plannen om uw elektriciteit op een meer milieuvriendelijke manier te produceren of wil u uw energie-uitgaven verminderen? Ga dan naar www.engie-electrabel.be/contactB2B of bel 02 336 79 20, zodat wij samen uw energieprojecten kunnen uitvoeren.