Windmolen op site zorgt voor lagere factuur en duurzame bedrijfsvoering

Eind oktober hebben we het eerste industriële windmolenpark met turbines van 200 m hoog ingehuldigd bij Umicore en Aurubis in Olen. Windmolens op het bedrijfsterrein bieden bedrijven tal van voordelen.

25/01/2017 -
Kristof C.

Eind oktober hebben Wind4Flanders, een publiek partnership tussen ENGIE en de financieringsintercommunales FIGGA, FINGEM, FINILEK, IKA en de Brusselse Elektriciteitsintercommunale (IBE) een windmolenpark ingehuldigd op de sites van Umicore en Aurubis Belgium in Olen in de Kempen.

Wat is er speciaal aan dit park? Voor het eerst werden er in België op een industriële site turbines van 200 meter hoog (tiphoogte) met een vermogen van 3,5 MW geplaatst. De jaarproductie van de vier turbines wordt op 28 miljoen kWh geschat, het equivalent jaarlijks verbruik van ongeveer 8 000 gezinnen. Umicore en Aurubis Belgium zullen de elektriciteit die ze produceren zelf lokaal verbruiken. Het park levert ongeveer een achtste van hun totale elektriciteitsverbruik. 

Wat zijn de voordelen?

Een windmolen op het bedrijfsterrein biedt bedrijven tal van voordelen. “Het eerste voordeel is een besparing”, vertelt Siegfried Vanhevel, Business Developer bij ENGIE. “Bedrijven die hun elektriciteit lokaal produceren, verlagen hun energiefactuur en besparen dus het gedeelte netkosten. Bovendien krijgen ze een vergoeding voor de rechten die ze aan ENGIE overdragen. Het gaat om zogenoemde ‘grondrechten’. Tijdens de duur van het contract beheert ENGIE het terrein waarop de windmolens zijn geïnstalleerd. Wij zorgen uiteraard voor de elektrische aansluiting, het onderhoud en de uitbating van de windmolens. ”

Siegfried noemt nog een ander voordeel: “Hernieuwbare energie produceren geeft het bedrijf ook een groen imago.” Bij Umicore en Aurubis past de installatie van de windturbines in hun innovatieve strategie van energie-efficiëntie en duurzaamheid. “Beide bedrijven beschikten al over een warmtekrachtkoppelingsinstallatie”, verduidelijkt Siegfried.

Van de vergunning tot de realisatie, onze ingenieurs bieden oplossingen voor uw project 

Een windmolen installeren kost tijd, want er moet een vergunning worden aangevraagd. Bovendien zijn niet alle locaties geschikt. Het is dus belangrijk om de parken zo veel mogelijk te maximaliseren. “Daarom bestaat het park van Umicore en Aurubis voor het eerst uit deze hoge turbines van 200 meter”, vervolgt Siegfried. “Aangezien er relatief weinig geschikte locaties zijn, moeten we de productie zo veel mogelijk optimaliseren. Bovendien worden die hoge turbines pas sinds kort toegestaan door het directoraat-generaal van de luchtvaart. Het is dus belangrijk om bij de aanvraag van de vergunning de technische evoluties te blijven volgen en de meest productieve oplossingen te gebruiken. ”

Op zoek naar partnerships met bedrijven

ENGIE is de grootste producent van groene energie van het land. Tegen 2020 willen we onze windturbinecapaciteit op het vasteland verdubbelen tot meer dan 400 MW (bekijk de kaart van onze Belgische windturbines hier).

In 2016 werd begonnen met de bouw van 35 nieuwe windmolens. Momenteel lopen er diverse projecten zoals dat van Umicore en Aurubis. “Bij Arcelor in Gent bouwen we momenteel een park met turbines van 200 meter met nog grotere wieken”, zegt Siegfried opgetogen. “We hebben onlangs windmolenparken ingehuldigd bij Nexans in Sint-Pieters-Leeuw en bij Panasonic in Ravenshout (Beringen). En later dit jaar volgen er nog. ”

ENGIE begeleidt u en uw bedrijf bij uw strategie inzake energietransitie en de installatie van duurzame industriële processen. De installatie van een windmolenpark maakt daar deel van uit, net als andere hernieuwbare producties zoals zonnepanelen of warmtekrachtkoppeling. Interesse? Neem contact op met uw account manager of stuur ons een bericht.