Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Vlaanderen: zonnepanelen en injectietarief. Alles wat je moet weten om het te begrijpen.

Sinds maart 2021 krijg je een vergoeding wanneer je het overschot van elektriciteit van je zonnepanelen, op het net injecteert. En dit aan een voordelig tarief! Ontdek hier of het injectietarief voor jou van toepassing is.

Klant worden

Je krijgt bij ENGIE een vergoeding tot 26,349c€/kWh voor je injectie, een uitstekend variabel tarief in België*.

Altijd dicht bij de markt

contract voor 1 jaar

Variabele prijs per maand 

Injectietarief van 11,382c€/kWh

100% groene Belgische elektriciteit in optie 

Op elk moment de evolutie van je factuur opvolgen dankzij onze online tools

Een 5-sterren klantendienst, bereikbaar zoals het je best past

Een uitstekende injectietarief

contract voor 1 jaar

Variabele prijs per trimester

Een voordelige injectietarief van 26,349c€/kWh

100% groene Belgische elektriciteit in optie 

Op elk moment de evolutie van je factuur opvolgen dankzij onze online tools 

Een 5-sterren klantendienst, bereikbaar zoals het je best past

Je aanbod 100% online

Contract voor 1 jaar

Een variabele prijs die elke maand de markt volgt

Injectietarief van 10,740c€/kWh

100% schone en Belgische elektriciteit optioneel

Klantendienst enkel online

Factuur enkel via e-mail

 

 

*Tarief voor injectie van het EASY INDEXED contract met normaal tarief (voor een contract die afgesloten wordt voor afname en injectie), prijs van maart 2023.

Bent je al klant? Log dan in op jouw klantenzone en zoek naar het document dat verwijst naar injectie in de rubrieken "je persoonlijke info" en "je documenten".

 

Overweeg je om zonnepanelen te installeren? Vraag je je af of dat nog altijd een interessante investering is in 2023, met het nieuwe injectietarief? Ja hoor! Zonnepanelen blijven een interessant rendement geven. Zelf je elektriciteit opwekken met fotovoltaïsche panelen blijft zeker voordelig. Voor je portefeuille én voor de planeet!

Zonnepanelen, meer dan ooit de investering waard!


* Berekend op basis van een installatie met 14 zonnepanelen die Zuid-gericht zijn, met weinig schaduw en met een verbruik van 5000 kWh/jaar en een investering van 6000€.

De premies zullen tussen 2022 en 2024 dalen en in 2025 stopt het helemaal. Meer informatie vind je hier.

 

Wat gebeurt er na de installatie van mijn zonnepanelen?

1

Fluvius installeert je nieuwe digitale meter

binnen 90 dagen na installatie en keuring van jouw zonnepanelen.

2

Fluvius brengt ons op de hoogte

Fluvius laat ons weten dat je het systeem met injectietarief hebt.

3

Wij nemen contact met je op

We sturen je een voorstel voor jouw injectietarief.

4

Jij keurt het voorstel goed

Ga je akkoord met je contract voor injectie, dan wordt alles automatisch in orde gebracht.

5

Jij geniet van het nieuwe systeem

Je geniet van het nieuwe systeem met ons voordelig injectietarief.

Het injectietarief, wat is dat eigenlijk?

Bij het systeem met injectietarief wordt de elektriciteit die je van het net haalt en die je op het net injecteert apart gemeten. Dit in tegenstelling tot het systeem van de teller die achteruit draait (waarbij de elektriciteit die je op het net zet afgetrokken wordt van de elektriciteit die je van het net haalt). Dit gebeurt dankzij de digitale meter:

Je betaalt voor de elektriciteit die je van het net haalt aan het tarief voor afname.

Je ontvangt een bepaald bedrag per kWh geïnjecteerde elektriciteit: het injectietarief. Bij ENGIE, geniet je van een uitstekend injectietarief!

Je betaalt met dit systeem geen prosumententarief.

Nog geen klant van ENGIE?
Word nu klant en ontdek onze uitstekende injectietarieven.

Hoe kan ik zorgen dat dit systeem met injectietarief zo voordelig mogelijk is voor mij?

Aangezien het injectietarief lager is dan het afnametarief, zal dit systeem voor jou meer of minder rendabel zijn, afhankelijk van je verbruiksprofiel. Hierbij enkele tips over hoe je het injectiesysteem optimaal kan benutten.

1. Zoveel mogelijk zelfverbruik

Dat betekent dat je de energie die je zonnepanelen produceren, onmiddellijk verbruikt wanneer ze geproduceerd wordt.  Wat je niet meteen verbruikt, wordt immers op het net geïnjecteerd (en per kWh betaald aan het injectietarief). Zelfverbruik is de beste methode om je zonnepanelen optimaal te laten renderen.

2. Investeren in een batterij

Door de aankoop van een batterij kan je de elektriciteit van je zonnepanelen stockeren. Zo kan je ze gebruiken op momenten dat je zonnepanelen geen elektriciteit opwekken (na zonsondergang bvb.). 

Interessant om weten: tot eind 2024 geeft de Vlaamse overheid een premie aan particulieren die een thuisbatterij laten installeren. Deze premie is degressief. Hoe langer je wacht met de installatie, hoe lager de premie.

Bekijk je injectie en afname

Per uur, per dag, per maand, per jaar in kWh en euro volgens je contract

Controleer of je afrekening doorheen het jaar nog in lijn ligt met je maandelijkse betalingen

Ontdek de Smart app

Heb je een vraag?

Misschien staat je antwoord hier al tussen

Is het vanaf 2021 interessanter om meer zonnepanelen te plaatsen dan die die je nodig hebt voor je eigen verbruik?

Nee, dat is niet interessant. Het injectietarief is niet hoog genoeg om de kosten van de zonnepanelen te dekken. Dat is dus geen goeie investering, tenzij je weet dat je verbruik in de toekomst zal gaan stijgen (bvb. door de plaatsing van een airco, het gebruik van een elektrische wagen, een zwembad ...). Weet je dat je verbruik zal stijgen, hou daar dan rekening mee bij het plaatsen van je zonnepanelen: je kan immers genieten van mooie premies voor je installatie/uitbreiding én bovendien krijg intussen ook je een vergoeding voor je injectie.


Plaatst ENGIE zonnepanelen?

Ja. Dat doen wij via Sungevity.  Sungevity maakt deel uit van de ENGIE groep en heeft een jarenlange ervaring op het domein van zonnepanelen. Vraag hier je offerte voor zonnepanelen. 

Werking nieuwe systeem
Wat is het injectietarief ?

Dit is de financiële vergoeding die je krijgt voor de elektriciteit die je zonnepanelen produceren maar die je niet meteen kan verbruiken. Je gaat deze stroom als het ware injecteren op het net en “verkopen” aan je energieleverancier.

Terug naar het overzicht
Wat is het verschil tussen het oude systeem, met prosumententarief en het nieuwe systeem, met injectietarief?

In het oude systeem geniet je het principe van de terugdraaiende teller en betaal je voor het gebruik van het net een bijdrage die "prosumententarief" wordt genoemd.

In het nieuwe systeem met injectietarief, meten we nauwgezet de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt en injecteert in het net. Op basis hiervan betaal je enerzijds voor de elektriciteit die je afneemt (netwerkkosten inbegrepen) en ontvang je anderzijds voor elke kWh die je op het net injecteert een bedrag dat het injectietarief wordt genoemd. Dit nieuwe systeem is alleen mogelijk met een digitale meter omdat het met deze meter mogelijk is om je afname en injectie van elektriciteit apart te meten.

Terug naar het overzicht
Moet ik mijn energiecontract aanpassen om te kunnen genieten van het injectiecontract?

Nee, indien je klant bent bij ENGIE moet je je huidig contract hiervoor nu niet aanpassen. Bij ENGIE is je injectiecontrat automatisch inbegrepen in alle energiecontracten. Zónder extra kosten. Zodra Fluvius ons laat weten dat het systeem met tarief voor injectie van toepassing is voor jou, sturen we je alle informatie over je injectiecontract. Je tarief voor injectie wordt automatisch toegepast als je het injectiecontract hebt aanvaard. Als je nu al meer informatie wil over het injectietarief dat hoort bij je energiecontract, kan je onze tarieven voor injectie alvast bekijken.

Nog geen klant bij ENGIE? Ook jij kan uiteraard genieten van onze aantrekkelijke voorwaarden voor je injectie door klant te worden. Maak een simulatie van je contract.

Terug naar het overzicht
Voor wie is het systeem met injectietarief van toepassing?

Het systeem met injectietarief is in Vlaanderen van toepassing als je beschikt over zonnepanelen en een digitale meter. Deze meter meet de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt van, en teruglevert aan het net. Zolang je geen digitale meter hebt, blijft je in het systeem met een terugdraaiende teller.

Terug naar het overzicht
Waarom zijn de injectietarieven lager dan de tarieven voor afname?

Een groot deel van je energiefactuur bestaat uit netwerkkosten (distributie & transport) en belastingen. Deze componenten maken geen deel uit van het injectietarief. Dit is één van de voornaamste reden waarom het injectietarief lager is dan de afnameprijs.

Terug naar het overzicht
Wanneer wordt mijn digitale meter geïnstalleerd?

Sinds juli 2019 worden in Vlaanderen geleidelijk aan digitale meters geïnstalleerd, met als doel om tegen eind 2029 alle woningen van zo'n meter te voorzien. Naar aanleiding van de beslissing van het Grondwettelijk Hof is ook besloten dat eigenaars van zonnepanelen die vóór 2021 zijn geïnstalleerd, niet langer voorrang krijgen bij de installatie van een digitale meter.

1) Je zonnepanelen zijn minder dan 15 jaar oud en werden geïnstalleerd vóór 2021
De datum van de installatie van een digitale meter zal voor jou afhangen van je gemeente en straat. Daarnaast heeft de Vlaamse regering ook aangegeven dat je als eigenaar van zonnepanelen de installatie van een digitale meter kunt uitstellen tot 1 januari 2025, zodat je zo lang mogelijk van je terugdraaiende teller kunt blijven genieten. Voorwaarde is dat je zonnepanelen minder dan 15 jaar oud zijn en vóór 2021 zijn geïnstalleerd. Op de website van Fluvius kan je aan de hand van de EAN-code van je elektriciteitsmeter nagaan wanneer er in je buurt een digitale meter wordt geïnstalleerd.

2) Je zonnepanelen werden geïnstalleerd in 2021 of later
Voor een nieuwe installatie vanaf 2021 komt Fluvius binnen 90 dagen een digitale meter bij je plaatsen.

Terug naar het overzicht
Wat doe ik best: mijn terugdraaiende teller tot 2025 behouden of niet?

In de meeste gevallen is het interessanter om je analoge meter te behouden, zodat je kunt blijven profiteren van het systeem met de terugdraaiende teller met prosumententarief.

Maar als je een hoog zelfverbruik hebt, kan het beter zijn om voor het systeem met de digitale meter met injectietarief te kiezen, want je energiefactuur wordt dan berekend op basis van je werkelijke afgenomen verbruik van het elektriciteitsnet.

Houd ook in de gaten dat je bij plaatsing van de digitale meter voor eind 2025 aanspraak kunt maken op een financiële compensatie omdat je niet langer van een terugdraaiende teller profiteert. Die compensatie zou een rendement van 5% voor je installatie moeten garanderen. De premie moet ten laatste 6 maanden na de installatie van de digitale meter worden aangevraagd en ten laatste op 31 december 2025. Let op, indien je ervoor kiest om de installatie van je digitale meter uit te stellen (wanneer Fluvius je geografische zone dekt), blijft je recht hebben op deze premie op voorwaarde dat je de installatie van de digitale meter niet weigert na 31 december 2024. Alle info's over deze retroactieve premie vind je hier.

Terug naar het overzicht
Heb ik nog recht op groenestroomcertificaten voor mijn zonnepaneleninstallatie?

Krijg je vandaag groenestroomcertificaten? Dan blijft dat ook na de plaatsing van een digitale meter zo. Dat wijzigt niet.

Terug naar het overzicht
Ik woon in Wallonië, is het injectietarief van toepassing voor mij?

Het injectietarief is nog niet van toepassing in Wallonië. Je blijft profiteren van het systeem met de terugdraaiende teller. Vanaf 01/10/2020 betaal je via het prosumententarief voor het gebruik van het net. Lees alles wat je moet weten over het prosumententarief in Wallonië in dit artikel.

Terug naar het overzicht
Impact factuur
Mijn analoge terugdraaiende meter wordt vervangen door een digitale meter. Wat gebeurt er nadien?

Op het moment dat je meter vervangen wordt door een digitale meter, wordt de meterstand van je analoge meter opgenomen. Doordat je analoge meter terugdraaiend is, houdt deze meterstand al rekening met de energie die je tot dan op het net geïnjecteerd hebt. Dat voordeel verlies je niet.

In de weken na de installatie ontvang je een aanvullende tussentijdse afrekening voor alleen je elektriciteit.

Terug naar het overzicht
Ik ben net overgeschakeld op het systeem met injectietarief, welke gevolgen heeft dit voor mijn facturatie?

Vanaf het moment dat je digitale meter is geïnstalleerd (als je al zonnepanelen had) of vanaf het moment dat je zonnepanelen zijn geïnstalleerd (als je al een digitale meter had), worden je meterstanden opgenomen door Fluvius, die ons in de daaropvolgende weken informeert.

Dat jaar zal je 2 periodes hebben met 2 verschillende facturatiemethoden voor je elektriciteit:

• Tot de installatie van je nieuwe meter / zonnepanelen, zal het principe van de "terugdraaiende teller" worden toegepast op je factuur.
• Vanaf de installatie van je nieuwe meter/zonnepanelen worden je afname en injectie afzonderlijk gefactureerd, zoals bepaald door het "systeem van het injectietarief".

In de weken na de installatie ontvang je daarom een aanvullende tussentijdse afrekening voor alleen je elektriciteit.

Het daaropvolgende jaar ontvang je opnieuw slechts 1 afrekening per jaar waar je afname en injectie afzonderlijk gefactureerd worden.

Terug naar het overzicht
Hoeveel elektriciteit zal ik injecteren op het net?

Dat hangt af van het vermogen van je installatie en je zelfverbruik, dus de hoeveelheid elektriciteit die je onmiddellijk (voor je professionele activiteiten) verbruikt in verhouding tot de productie van je zonnepanelen. Hoe hoger je zelfverbruik, hoe minder elektriciteit je op het net injecteert.

Met andere woorden, als je bepaalde elektriciteitsche apparaten gebruikt (of van op afstand programmeert) of een elektrische auto oplaadt tijdens de dag, wanneer je zonnepanelen elektriciteit produceren, zal je proportioneel minder elektriciteit aan het net leveren. Je zelfverbruik zal dus hoger liggen. In België verbruikt een klant met zonnepanelen gemiddeld ~30% van de elektriciteit die hij produceert en injecteert hij de resterende 70% in het net.

Een andere manier om je zelfverbruik te beïnvloeden is door te investeren in een batterij. Zo kan je je energie tijdelijk opslaan en gebruiken zonder dat je deze hoeft af te nemen en injecteren op het net, bijvoorbeeld na zonsondergang in de winter of wanneer je bepaalde elektrische apparaten 's nachts wilt laten werken. Ontdek de voordelen en premies die verbonden zijn aan een thuisbatterij in Vlaanderen.

Terug naar het overzicht
Moet ik nog het prosumententarief betalen als ik het systeem met injectietarief heb?

Nee, wanneer je in het systeem met injectietarief bent, hoef je niet langer het prosumententarief te betalen.

Terug naar het overzicht
Hoe word ik vergoed voor de elektriciteit die ik op het net injecteer?

We trekken het bedrag dat je ontvangt voor de elektriciteit die je op het net injecteert af van het bedrag dat je moet betalen voor de elektriciteit die je afneemt. De verrekening gebeurt dus automatisch op je factuur. Daar moet je zelf niets voor doen.

Je zal de hoeveelheid stroom die je geïnjecteerd hebt op het net, evenals de vergoeding die je daarvoor ontvangen hebt, kunnen raadplegen op je jaarafrekening.

Terug naar het overzicht
Betekent deze wijziging dat ik best overschakel naar een tweevoudig uurtarief (dag/nacht)?

Indien je effectief al in het nieuwe systeem met injectietarief zit, dan lijkt dit inderdaad een interessante optie. Op deze manier zal je minder gaan betalen voor je verbruik tijdens de avond, nacht en in het weekend. Opgelet wel: je wacht best tot je effectief in het nieuwe systeem met injectietarief zit (namelijk dat er een digitale meter bij jou thuis geplaatst is) om je wijziging door te geven. Doe je dit eerder, dan loop je het risico dat je het voordeel van je geproduceerde elektriciteit die je niet nodig had en eerder op het net hebt geïnjecteerd te verliezen.

Met een digitale meter is overstappen van een enkelvoudig tarief naar een tweevoudig uurtarief simpel: Fluvius kan dit vanop afstand doen en moet hiervoor niet bij jou langskomen of iets fysieks wijzigen aan je meter. Hiervoor betaal je enkel 10,42€ (inclusief BTW). Deze aanpassing betekent niet dat je ENGIE contract moet wijzigen. Op je factuur wordt voor elke periode (dag / nacht) de overeenkomstige energieprijs toegepast.

Terug naar het overzicht
Wat met je afrekening en je voorschotten?

Wanneer je meter wordt vervangen door een digitale meter, worden de meterstanden van de analoge meter afgelezen. Aangezien je analoge meter terugdraaide, wordt bij de aflezing rekening gehouden met de elektriciteit die je al aan het net hebt geleverd. Zo verlies je dit voordeel niet. Op die manier zullen wij een duidelijke scheiding kunnen maken tussen de 2 berekeningssystemen.

Je ontvangt dan een aanvullende tussentijdse factuur (enkel) voor je netto elektriciteitsverbruik op basis van je terugdraaiende meter. Op deze rekening wordt de elektriciteit die je aan het net hebt geleverd, afgetrokken van je verbruik. Je betaalt daarnaast het prosumententarief voor het aantal maanden waarvoor het geldt. Eventuele voorschotten die je reeds hebt betaald voor je elektriciteit zullen, zoals gebruikelijk, in mindering worden gebracht.

In de toekomst zal je je jaarafrekening op hetzelfde tijdstip ontvangen als gewoonlijk. Dit zal worden gebaseerd op de afzonderlijke berekening van je afname en je injectie. Je wordt gefactureerd voor alles wat je van het net afneemt. Alles wat je op het net injecteert, word je betaald tegen een bepaald tarief: het injectietarief. Je betaalt niet langer een prosumententarief omdat de netwerkkosten zullen worden berekend op basis van het werkelijke verbruik.

Terug naar het overzicht
Waar kan ik zien hoeveel elektriciteit ik op het net heb geïnjecteerd?

Op je jaarafrekening zie je de details van de hoeveelheid elektriciteit die je op het net hebt geïnjecteerd en de financiële compensatie die je voor je injectie hebt ontvangen. Alsje je afname en injectie wil bijhouden, ga dan naar de website van Fluvius. En voor een nauwkeuriger beeld van je verbruiksgerelateerde aanbetaling, kan je onze Smart app nu raadplegen.

Terug naar het overzicht
Is het beter om zelf te consumeren of te injecteren?

Om het meeste uit je zonnepanneleninstallatie te halen, kan je het beste je eigen verbruik maximaliseren. Door zelf te verbruiken, kan je je elektriciteitsrekening onmiddellijk verlagen. Het optimaliseren van je eigen verbruik heeft verschillende voordelen:
> je verbruikt minder energie van het net;
> verlaagt u de netkosten op je elektriciteitsrekening.

Hier zijn onze tips om je zelfverbruik te verhogen.

Terug naar het overzicht
Wordt in mijn nieuw voorschotbedrag voor elektriciteit rekening gehouden met het injectietarief?

Wij veranderen je voorschotbedrag niet pro-actief. Je voorschot wordt automatisch herberekend bij je volgende jaarafrekening. Je kan het echter aanpassen zodra je je tussentijdse afrekening ontvangt - zoals je nu al op elk moment kan doen - via je klantenzone (Uw facturen en betalingen > Uw voorschot wijzigen).

Alsje je afname en injectie wil bijhouden, ga dan naar de website van Fluvius. En voor een nauwkeuriger beeld van je verbruiksgerelateerde aanbetaling, kan je onze Smart app raadplegen.

Terug naar het overzicht