Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Zonnepanelen en injectietarief in Vlaanderen. Alles wat je erover moet weten vind je hier.

Sinds maart 2021, krijg je - als je over een digitale meter beschikt - een vergoeding voor de elektriciteit die je zonnepanelen produceren en die je op het net injecteert. En dit aan een gunstig tarief bij ENGIE.
Bereken mijn prijs

Het injectietarief, wat is dat eigenlijk?

Bij het systeem met injectietarief wordt de elektriciteit die je van het net haalt en die je op het net injecteert apart gemeten. Dit in tegenstelling tot het systeem van de teller die achteruit draait (waarbij de elektriciteit die je op het net zet afgetrokken wordt van de elektriciteit die je van het net haalt). Dit gebeurt dankzij de digitale meter:

Je betaalt voor de elektriciteit die je van het net haalt aan het tarief voor afname.
Je ontvangt een bepaald bedrag per kWh geïnjecteerde elektriciteit: het injectietarief. Bij ENGIE geniet je een van de beste injectietarieven op de markt!
Je betaalt met dit systeem geen prosumententarief.

 

Het systeem met injectietarief is nog niet van toepassing voor jou. Dat is pas het geval als de digitale meter bij jou geïnstalleerd wordt. Dit gebeurt ten laatste in 2029.  Het is echter mogelijk om uitstel van de installatie van uw digitale meter aan te vragen tot 1 januari 2025.

Je blijft voorlopig in het systeem van de terugdraaiende teller, en dit zolang je geen digitale meter hebt.

 Wanneer je elektriciteit injecteert op het net, draait de meter terug (je meterstanden dalen).
Wanneer je elektriciteit afneemt, draait de meter vooruit (je meterstanden verhogen terwijl je verbruikt);

Met dit systeem berekenen we het verschil tussen je afname en je injectie en betaal je je totale verbruik van energie min de energie die je zelf hebt geproduceerd. Omdat je het net op deze manier in beide richtingen gebruikt, voor afname en injectie, betaal je een bijdrage voor voor het gebruik van het net, dat is het prosumententarief.

 

Wie zorgt voor de installatie van mijn digitale meter?
Moet ik ENGIE informeren?
1

Fluvius komt langs

Je digitale meter wordt geplaatst door Fluvius

2

Fluvius brengt ons op de hoogte

Fluvius laat ons weten dat je het systeem met injectietarief hebt.

3

Wij nemen contact met je op

We sturen je een voorstel voor jouw injectie.

4

Jij keurt het voorstel goed

Ga je akkoord met je contract voor injectie, dan wordt alles automatisch in orde gebracht.

5

Geniet van je nieuwe systeem

Je geniet van het nieuwe systeem met ons voordelig injectietarief.

Wanneer komt Fluvius bij mij de digitale meter installeren?

Kan je de plaatsing van een digitale meter weigeren?

Ik heb mijn zonnepanelen voor 2021 geplaatst: heb ik recht op premie?
Eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller kunnen een eenmalige investeringspremie aanvragen binnen de 6 maanden na de installatie van de digitale meter, en dit ten laatste op 31 december 2025.

Het bedrag van de premie hangt af van het installatiejaar van de zonnepanelen en van de digitale meter. Hoe langer je wacht met de installatie van de digitale meter, hoe lager het bedrag van de premie.

Opgelet! Als je zelf de installatie van een digitale meter vraagt is deze betalend. Daarom heeft de Vlaamse Overheid beslist om de retroactieve investeringspremie met 100€ te verhogen. Dit voor alle eigenaren van zonnepanelen die geïnstaleerd werden vòòr 2021 en die ten laatste op 31 december 2023 zelf een digitale meter aanvragen.

Ander puntje waar we je aandacht op willen vestigen: de Vlaamse Overheid besliste dat alle installaties waarvan het rendement hoger is dan 5% (vb, door het ontvangen van groenstroomcertificaten) geen recht hebben op deze premie.

De combinatie van de retroactieve investeringspremie, het feit dat het prosumententarief vervalt en het nieuwe injectietarief kan voor jou de reden zijn om nu al een digitale meter aan te vragen bij Fluvius.

Meer info over de bedragen van de premies vind je hier
2. Premie voor de uitbreiding van je installatie
3. Premie voor je warmtepomp

Liet je ook een warmtepomp installeren vóór 2021? Dan heb je recht op een nieuwe premie met terugwerkende kracht op voorwaarde dat je zonnepanelen ook geinstalleerd werden vóór 2021. Op dit moment is hier overleg over bezig, maar het decreet zou vermoedelijk gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad in de herfst van 2021. Vanaf de publicatie heb je 6 maanden tijd om je premie aan te vragen en dit ten laatste op 31 december 2025. De premie bedraagt 1163€. Hier vind je alle informatie over deze premie.

Je krijgt bij ENGIE een vergoeding tot 21,173c€/kWh (excl. btw) voor je injectie, momenteel een van de beste tarieven voor injectie in België.

Bovendien geniet je, afhankelijk van je keuze, een variabele prijs voor zowel je afname als voor je injectie voor een onbepaalde duur.

 

 

Hoe kan ik zorgen dit nieuwe systeem met injectietarief zo voordelig mogelijk is voor mij?

Aangezien het injectietarief lager is dan het afnametarief, zal dit systeem voor jou meer of minder rendabel zijn, afhankelijk van je verbruiksprofiel. Hierbij enkele tips over hoe je het injectiesysteem optimaal kan benutten

1. Zoveel mogelijk zelfverbruik 

Dat betekent dat je de energie die je zonnepanelen produceren, onmiddellijk verbruikt wanneer ze geproduceerd wordt.  Wat je niet meteen verbruikt, wordt immers op het net geïnjecteerd (en per kWh betaald aan het injectietarief). Zelfverbruik is de beste methode om je zonnepanelen optimaal te laten renderen.

2. Vraag je premie aan

Zoals we hierboven al aanhaalden, is er een premie met terugwerkende kracht voorzien voor wie overschakelt van een terugdraaiende meter naar een digitale meter. Het is misschien beter voor jou om deze digitale meter nu al te laten plaatsen en van de premie te genieten. Eerder dan te wachten tot de plaatsing gebeurt op initiatief van Fluvius.

Heb je een vraag?

Misschien staat je antwoord hier al tussen

Wat is het verschil tussen het oude systeem, met prosumententarief en het nieuwe systeem, met injectietarief? 

In het oude systeem geniet je het principe van de terugdraaiende teller (voor een meter die effectief terugdraait of voor een digitale meter waarop hetzelfde principe van toepassing is) en betaal je voor het gebruik van het net een bijdrage die "prosumententarief" wordt genoemd.

In het nieuwe systeem met injectietarief, meten we nauwgezet de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt en injecteert in het net. Op basis hiervan betaal je enerzijds voor de elektriciteit die je afneemt (netwerkkosten inbegrepen) en ontvang je anderzijds voor elke kWh die je op het net injecteert een bedrag dat het injectietarief wordt genoemd. Dit nieuwe systeem is alleen mogelijk met een digitale meter omdat het met deze meter mogelijk is om je afname en injectie van elektriciteit apart te meten.


Mijn analoge terugdraaiende meter wordt vervangen door een digitale meter. Wat gebeurt er nadien?

Op het moment dat je meter vervangen wordt door een digitale meter, wordt de meterstand van je analoge meter opgenomen. Doordat je analoge meter terugdraaiend is, houdt deze meterstand al rekening met de energie die je tot dan op het net geïnjecteerd hebt. Dat voordeel verlies je niet. 

In de weken na de installatie ontvang je een aanvullende tussentijdse afrekening voor alleen je elektriciteit.

Betekent deze wijziging dat ik best overschakel naar een tweevoudig uurtarief (dag/nacht)?

Indien je effectief al in het nieuwe systeem met injectietarief zit, dan lijkt dit inderdaad een interessante optie. Op deze manier zal je minder gaan betalen voor je verbruik tijdens de avond, nacht en in het weekend. Opgelet wel: je wacht best tot je effectief in het nieuwe systeem met injectietarief zit (namelijk dat er een digitale meter bij jou thuis geplaatst is) om je wijziging door te geven. Doe je dit eerder, dan loop je het risico dat je het voordeel van je geproduceerde elektriciteit die je niet nodig had en eerder op het net hebt geïnjecteerd te verliezen.

Met een digitale meter is overstappen van een enkelvoudig tarief naar een tweevoudig uurtarief simpel: Fluvius kan dit vanop afstand doen en moet hiervoor niet bij jou langskomen of iets fysieks wijzigen aan je meter. Je betaalt hiervoor 10,42 EUR (inclusief BTW). Deze aanpassing betekent niet dat je ENGIE contract moet wijzigen. Op je factuur wordt voor elke periode (dag / nacht) de overeenkomstige energieprijs toegepast.


Werking nieuwe systeem
Wat is het injectietarief ?

Dit is de financiële vergoeding die je krijgt voor de elektriciteit die je zonnepanelen produceren maar die je niet meteen kan verbruiken. Je gaat deze stroom als het ware injecteren op het net en “verkopen” aan je energieleverancier.

Terug naar het overzicht
Wat is het verschil tussen het oude systeem, met prosumententarief en het nieuwe systeem, met injectietarief?

In het oude systeem geniet je het principe van de terugdraaiende teller en betaal je voor het gebruik van het net een bijdrage die "prosumententarief" wordt genoemd.

In het nieuwe systeem met injectietarief, meten we nauwgezet de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt en injecteert in het net. Op basis hiervan betaal je enerzijds voor de elektriciteit die je afneemt (netwerkkosten inbegrepen) en ontvang je anderzijds voor elke kWh die je op het net injecteert een bedrag dat het injectietarief wordt genoemd. Dit nieuwe systeem is alleen mogelijk met een digitale meter omdat het met deze meter mogelijk is om je afname en injectie van elektriciteit apart te meten.

Terug naar het overzicht
Moet ik mijn energiecontract aanpassen nu ik het injectietarief krijg? (professionele klanten)

Indien je klant bent bij ENGIE moet je je huidig contract hiervoor nu niet aanpassen. Zodra Fluvius ons laat weten dat het systeem met tarief voor injectie van toepassing is voor jou, sturen we je alle informatie over je injectiecontract. Je tarief voor injectie wordt automatisch toegepast als je het injectiecontract hebt aanvaard. Als je nu al meer informatie wil over het injectietarief dat hoort bij je energiecontract, kan je onze tarieven voor injectie alvast bekijken.

Nog geen klant bij ENGIE? Ook jij kan uiteraard genieten van onze aantrekkelijke voorwaarden voor je injectie door klant te worden. Maak een simulatie van je contract.

Terug naar het overzicht