Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Zonnepanelen en injectietarief in Vlaanderen. Alles wat je erover moet weten vind je hier.

Sinds maart 2021, krijg je - als je over een digitale meter beschikt - een vergoeding voor de elektriciteit die je zonnepanelen produceren en die je op het net injecteert. En dit aan een gunstig tarief bij ENGIE.
Bereken mijn prijs

Het injectietarief, wat is dat eigenlijk?

Bij het systeem met injectietarief wordt de elektriciteit die je van het net haalt en die je op het net injecteert apart gemeten. Dit in tegenstelling tot het systeem van de teller die achteruit draait (waarbij de elektriciteit die je op het net zet afgetrokken wordt van de elektriciteit die je van het net haalt). Dit gebeurt dankzij de digitale meter:

Je betaalt voor de elektriciteit die je van het net haalt aan het tarief voor afname.
Je ontvangt een bepaald bedrag per kWh geïnjecteerde elektriciteit: het injectietarief. Bij ENGIE geniet je een van de beste injectietarieven op de markt!
Je betaalt met dit systeem geen prosumententarief.

 

Overweeg je om zonnepanelen te installeren? Vraag je je af of dat nog altijd een interessante investering is in 2021, met het nieuwe injectietarief? Ja hoor! Zonnepanelen blijven een interessant rendement geven.

Zelf je elektriciteit opwekken met fotovoltaïsche panelen blijft zeker voordelig. Voor je portefeuille én voor de planeet!

Zonnepanelen blijven een rendabele investering


* Berekend op basis van een installatie met 14 zonnepanelen die Zuid-gericht zijn, met weinig schaduw en met een verbruik van 4000 kWh/jaar en een investering van 5500€.

Let wel: dat is enkel als je ze nog in 2021 plaatst. De premies zullen tussen 2022 en 2024 dalen en in 2025 stopt het helemaal. Meer informatie vind je hier.

 

Wat gebeurt er na de installatie van mijn zonnepanelen?

1

Fluvius installeert je nieuwe digitale meter

binnen 90 dagen na de installatie van je zonnepanelen.

2

Fluvius brengt ons op de hoogte

Fluvius laat ons weten dat je het systeem met injectietarief hebt.

3

Wij nemen contact met je op

We sturen je een voorstel voor jouw injectie.

4

Jij keurt het voorstel goed

Ga je akkoord met je contract voor injectie, dan wordt alles automatisch in orde gebracht.

5

Geniet van je nieuwe systeem

Je geniet van het nieuwe systeem met ons voordelig injectietarief.

Je krijgt bij ENGIE een vergoeding tot 21,173c€/kWh (excl. btw) voor je injectie, momenteel een van de beste tarieven voor injectie in België.

Bovendien geniet je, afhankelijk van je keuze, een variabele prijs voor zowel je afname als voor je injectie voor een onbepaalde duur.

 

 

Hoe kan ik zorgen dit nieuwe systeem met injectietarief zo voordelig mogelijk is voor mij?

Aangezien het injectietarief lager is dan het afnametarief, zal dit systeem voor jou meer of minder rendabel zijn, afhankelijk van je verbruiksprofiel. Hierbij enkele tips over hoe je het injectiesysteem optimaal kan benutten

Zoveel mogelijk zelfverbruik

Dat betekent dat je de energie die je zonnepanelen produceren, onmiddellijk verbruikt wanneer ze geproduceerd wordt.  Wat je niet meteen verbruikt, wordt immers op het net geïnjecteerd (en per kWh betaald aan het injectietarief). Zelfverbruik is de beste methode om je zonnepanelen optimaal te laten renderen.

Meer info

Heb je een vraag?

Misschien staat je antwoord hier al tussen

Is het vanaf 2021 interessanter om meer zonnepanelen te plaatsen dan die die je nodig hebt voor je eigen verbruik?

Nee, dat is niet interessant. Het injectietarief is niet hoog genoeg om de kosten van de zonnepanelen te dekken. Dat is dus geen goeie investering, tenzij je weet dat je verbruik in de toekomst zal gaan stijgen (bvb. door de plaatsing van een airco, het gebruik van een elektrische wagen, een zwembad ...). Weet je dat je verbruik zal stijgen, hou daar dan rekening mee bij het plaatsen van je zonnepanelen: je kan immers genieten van mooie premies voor je installatie/uitbreiding én bovendien krijg intussen ook je een vergoeding voor je injectie.


Plaatst ENGIE zonnepanelen?

Ja. Dat doen wij via Sungevity.  Sungevity maakt deel uit van de ENGIE groep en heeft een jarenlange ervaring op het domein van zonnepanelen. Vraag hier je offerte voor zonnepanelen. 

Werking nieuwe systeem
Wat is het injectietarief ?

Dit is de financiële vergoeding die je krijgt voor de elektriciteit die je zonnepanelen produceren maar die je niet meteen kan verbruiken. Je gaat deze stroom als het ware injecteren op het net en “verkopen” aan je energieleverancier.

Terug naar het overzicht
Wat is het verschil tussen het oude systeem, met prosumententarief en het nieuwe systeem, met injectietarief?

In het oude systeem geniet je het principe van de terugdraaiende teller en betaal je voor het gebruik van het net een bijdrage die "prosumententarief" wordt genoemd.

In het nieuwe systeem met injectietarief, meten we nauwgezet de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt en injecteert in het net. Op basis hiervan betaal je enerzijds voor de elektriciteit die je afneemt (netwerkkosten inbegrepen) en ontvang je anderzijds voor elke kWh die je op het net injecteert een bedrag dat het injectietarief wordt genoemd. Dit nieuwe systeem is alleen mogelijk met een digitale meter omdat het met deze meter mogelijk is om je afname en injectie van elektriciteit apart te meten.

Terug naar het overzicht
Moet ik mijn energiecontract aanpassen nu ik het injectietarief krijg? (professionele klanten)

Indien je klant bent bij ENGIE moet je je huidig contract hiervoor nu niet aanpassen. Zodra Fluvius ons laat weten dat het systeem met tarief voor injectie van toepassing is voor jou, sturen we je alle informatie over je injectiecontract. Je tarief voor injectie wordt automatisch toegepast als je het injectiecontract hebt aanvaard. Als je nu al meer informatie wil over het injectietarief dat hoort bij je energiecontract, kan je onze tarieven voor injectie alvast bekijken.

Nog geen klant bij ENGIE? Ook jij kan uiteraard genieten van onze aantrekkelijke voorwaarden voor je injectie door klant te worden. Maak een simulatie van je contract.

Terug naar het overzicht