Ik was klant bij OCTA+. Waarom ben ik nu klant geworden bij ENGIE?
OCTA+ levert geen energie meer in het Brussels gewest. Hierdoor werd je automatisch overgezet naar de noodleverancier. Voor het Brussels gewest is dit ENGIE. We verwelkomen je graag als klant.
Wanneer is mijn contract met ENGIE gestart?
Vanaf 1/1/2022 nam ENGIE de levering van je energie over. Je contract is dus die dag gestart.
Welk contract heb ik?
Je contract is standaardaanbod van ENGIE: Easy Indexed.
Waarom heeft het zo lang geduurd voordat ik door ENGIE werd geïnformeerd?
Om een juiste en persoonlijke communicatie te kunnen sturen moest ENGIE eerst alle gegevens ontvangen die nodig zijn om je als klant te registreren. Dit nam even tijd in beslag.
Maar geen zorgen. De levering van je energie door ENGIE is gestart vanaf 1/1/2022. Je contract wordt met terugwerkende kracht in orde gebracht.
Wordt de levering van mijn energie stopgezet?
Nee hoor. Vanaf 1 januari veranderde je van energieleverancier, maar je merkt niets van deze overgang.
Moet ik mijn meterstanden doorgeven?
Nee. Heb je een digitale meter, dan zijn de meterstanden automatisch doorgegeven. Heb je een analoge meter, dan bezorgd ons Sibelga de meterstand. Deze worden door Octa+ gebruikt voor het opmaken van je slotfactuur, en door ENGIE voor het opstarten van je nieuwe contract.
Wat als ik reeds een contract had afgesloten met ENGIE of met een andere energieleverancier sinds 1/1/2022?
Gezien ENGIE noodleverancier is, zal de levering van je energie automatisch overgenomen worden door ENGIE op 01/01/2022 volgens de noodleveranciersovereenkomst.
Omdat deze contracten met terugwerkende kracht starten, kon je aanvraag voor een ander contract niet geregistreerd worden. Je vraag om een commercieel contract met ENGIE of een andere energieleverancier te starten, werd dus geannuleerd.
Van zodra je je bericht gekregen hebt dat je contract voor standaardlevering bij ENGIE in orde gebracht is, kan je je aanvraag voor een ander contract bij ENGIE of een andere leverancier terug indienen.
Ik heb gemerkt dat het door ENGIE voorgestelde voorschotbedrag hoger ligt dan wat ik daarvoor betaalde bij OCTA+?
Je maandelijkse voorschotbedrag is berekend op basis van de huidige energieprijzen én je verbruiksgegevens die we van Sibelga (de netbeheerder) hebben ontvangen.
De prijzen zijn op dit moment in heel Europa, en dus bij alle energieleveranciers in België, historisch hoog. Het is dus zeer waarschijnlijk dat je voorschotbedrag hoger is dan wat je voordien betaalde.
Maar wees gerust, je betaalt nooit meer dan wat je effectief verbruikt. Met het vastgelegde voorschotbedrag willen we ervoor zorgen dat je geen onaangename verrassing hebt op het moment van je jaarafrekening.
Zal ik het te veel betaalde voorschot terugkrijgen van OCTA+
Ja. Op het moment dat je klant werd bij ENGIE heeft OCTA+ je meterstanden ontvangen. Op basis van deze meterstanden zal OCTA+ je een slotfactuur toesturen. Als de rekening een creditsaldo vertoont, heeft OCTA+ zich ertoe verbonden de klant terug te betalen.
Ik wil mijn voorschotbedrag veranderen
In de welkomstbrief die je ontvangen hebt vind je je gegevens om naar je persoonlijke klantenzone te gaan. Daar kan je je voorschotbedrag raadplegen en aanpassen.
Wil je graag je voorschotten herberekenen om ze correct te kunnen inschatten? Dan kan via de simulatietool.
Ik wil graag veranderen van Pack
Dat kan. Van zodra je de bevestiging ontvangt dat je standaardcontract bij ENGIE in orde is, kan je een ander pack kiezen. Je kan dit makkelijk zelf online wijzigen in je klantenzone. De gegevens om op je klantenzone ter geraken vind je terug in de bevestigingsbrief die we je stuurden.
Ik had via OCTA+ een sociaal tarief en dit is niet overgenomen bij ENGIE
De toekenning van het sociaal tarief wordt elk jaar op 1 januari herzien door de FOD Economie.
Omdat je pas vanaf 1 januari klant bent bij ENGIE, moeten wij deze gegevens nog doorkrijgen van het FOD Economie. Als blijkt dat je in 2022 nog steeds begunstigde bent van het sociale tarief, dan zal de FOD Economie ons hiervan op de hoogte stellen.
Op basis van deze info zullen we met terugwerkende kracht vanaf 01/01/2022 het sociaal tarief toepassen en eventuele gemaakte verbruiksfacturen in deze tussenperiode in 2022 ook rechtzetten aan sociaal tarief. Je hoeft hiervoor dus niets zelf te ondernemen.
Weet wel dat het voorgestelde maandelijkse bedrag berekend is op een normaal tarief. Je kan dit intussen zelf aanpassen op je klantenzone (de gegevens hiervoor krijg je in de welkomstbrief). In elk geval betaal je nooit meer dan wat je effectief verbruikt hebt.
Wanneer/hoe krijg ik de éénmalige federale tussenkomst van € 80 voor sociaal tarief klanten die ik niet heb kunnen ontvangen bij OCTA+?
Je vorige leverancier OCTA+ zal aan ENGIE de nodige informatie doorgeven van de klanten die op 30/09/2021 in hun systemen het sociaal tarief genoten. Op basis van deze gegevens zullen wij ten laatste tegen 20/03/2022 een creditnota versturen naar alle betrokken klanten voor de éénmalige fédérale tussenkomst van 80€. Je hoeft hiervoor dus niets te doen.
In Energiedesk
Nog geen account? Registreer je