Hoe werken de meldingen bij verspilling in UP?

Een slim algoritme van boxx herkent het verbruikspatroon van je elektrische toestellen en gaat na of hun verbruik efficiënt is of niet. De technologie kan momenteel 1 wasmachine, 1 droogkast, 1 vaatwasser, 1 koelkast en 1 diepvriezer monitoren.

boxx baseert zich daarvoor op je elektriciteitsverbruik. Zet je bijvoorbeeld de wasmachine aan? Dan verbruikt die vooral veel energie in het begin en op het einde, om het water op te warmen en om de was uit te zwieren. Dat verbruikspatroon kan boxx herkennen en toeschrijven aan je wasmachine.

Daarna vergelijkt het toestel je geregistreerde verbruik met een ‘normaal’ efficiënt verbruik (gebaseerd op de patronen van duizenden gelijkaardige toestellen). In de boxx-app zie je het resultaat van die vergelijking:

Verbruikt een toestel meer dan zou moeten? Dan krijg je hulp om dit aan te pakken. Eerst tonen we het verbruik van je apparaat naast dat van een gemiddeld toestel. Daarna stellen we enkele vragen die het meerverbruik kunnen verklaren. Bijvoorbeeld: ‘Is jouw wasmachine ouder dan 8 jaar?’. Tot slot benoemen we de waarschijnlijke oorzaak en kan je tips bekijken om minder elektriciteit te verbruiken.

Wil je ook weten hoe de lekdetectie werkt? Bekijk het hier!