Hoe kan ik het water van mijn verwarming bijvullen?

play

Zakt de druk van je verwarmingsinstallatie onder 1,5 bar? Dan moet je waarschijnlijk je verwarming bijvullen. Dat duurt maar een paar minuten. Bekijk de video of volg het stappenplan hieronder.
 

Stap 1: druk controleren

Check de druk op je analoge drukmeter of op het scherm van je verwarmingsketel. Is die lager dan 1,5 bar? Dan geven de meeste toestellen aan dat je het water van je verwarming moet bijvullen.

Opgelet: dit is een gemiddeld richtcijfer. Woon je op één verdieping en bevinden al je kamers zich op dezelfde verdieping als je verwarmingsketel? Dan volstaat 1 bar meestal al. Heb je een huis met 3 of meer verdiepingen? Dan ben je beter af met 2 bar.
 

Stap 2: verwarming bijvullen

Draai het kraantje van je waterleiding en de vulkraan van je verwarmingsketel open. Zodra de druk van je verwarmingsinstallatie weer op het gewenste niveau is, sluit je beide kranen opnieuw. Zo eenvoudig is het om je verwarming bij te vullen!

Heb je een oudere ketel? Dan is die niet altijd verbonden met de waterleiding. Draai dan alle radiatoren open, schakel je ketel uit en laat hem afkoelen. Daarna gebruik je een vulslang om de verwarmingsketel bij te vullen.
 

Stap 3: radiatoren ontluchten

De laatste stap? Ontlucht alle radiatoren in huis. Daardoor daalt de druk soms opnieuw onder je gewenste niveau. Herhaal dan stap 2. Daarna is het genieten van je knusse, warme woning!