3 oplossingen om snel te besparen op uw verlichting

U kunt het energieverbruik van uw verlichting doeltreffend, slim en snel drukken. En dat zonder te raken aan de optimale werkomstandigheden en het comfort van uw werknemers.

21/03/2019 -
Isabelle V.
Communications expert - renewable, energy efficiency, green mobility

Hoe dan? Dankzij deze tips die u enkele mooie quick wins opleveren.

Verlichting vormt een belangrijke uitgavepost voor gebouwen die kan oplopen tot 15%! Dat geldt zowel voor bedrijven in de tertiaire sector als in de industrie. Door enkele goede routines en aangepaste technologieën te combineren, kunnen bedrijven gelukkig toch besparingen realiseren.

1. Elke dag opnieuw de juiste reflexen hebben

Er zijn niet noodzakelijk grote werken nodig om uw verlichtingsuitgaven te verminderen. Enkele goede gewoontes en kleine aanpassingen volstaan vaak al:

> ‘s Nachts het licht doven. In kantoren, lokalen, vitrines, etalages, … Kortom, overal waar er ‘s nachts helemaal geen licht hoeft te zijn.

> Zo veel mogelijk gebruikmaken van natuurlijk licht. Doe de gordijnen open, schilder de muren wit voor een betere weerkaatsing, ga voor lichte vloeren, … Zet geen meubels voor de ramen. Poets de ramen regelmatig. Installeer wanden van glastegels, dakramen of lichttunnels, enz. Natuurlijk licht is niet alleen voordeliger, maar ook aangenamer en comfortabeler.

> Lichtsensoren installeren. Die meten de hoeveelheid natuurlijk licht in een bepaalde ruimte en stemmen het kunstlicht daarop af.

> De lampen afstoffen. Controleer ook of de lampen niet te oud zijn geworden.

> Bewegingsdetectoren installeren. Hun sensoren detecteren de aanwezigheid van een persoon aan de hand van zijn warmte-uitstraling. Op basis daarvan gaat de verlichting aan of uit. Let er echter op dat deze ‘timers’ zijn aangepast aan de ruimte.

> Halogeenlampen bannen. Ter info: sinds 1 januari 2018 mogen er geen halogeenlampen meer verkocht worden, maar ze mogen nog altijd gebruikt worden tot aan het einde van hun levenscyclus.

2. Overal voor led gaan

Ledverlichting is veel energiezuiniger dan alle andere lichttechnologieën op de markt. Het is ook ecologischer en duurzamer. De levensduur van een ledlamp ligt tussen de 40 000 en 50 000 uur. En dat terwijl een halogeenlamp slechts 2 000 tot 4 000 uur brandt. Wat hun impact op het milieu betreft, die is tot 85% kleiner! Een ander voordeel van leds is dat ze aan- en uitgaan zonder dat ze mettertijd aan intensiteit inboeten.

Het effect op uw elektriciteitsfactuur? Een gegarandeerde daling van het verbruik met 50 tot 80%! Wie doet beter? Hier leggen we u uit hoe u een ledlamp moet kiezen. De vervanging van oude verlichting door leds vormt de eerste stap in een slim ‘relightingproject.

3. Een audit met het oog op relighting

Naast meer comfort voor uw werknemers (minder hoofdpijn bijvoorbeeld) helpt een doeltreffende verlichting afgestemd op uw bedrijf, u ook om flink wat te besparen. Dankzij een audit van uw verlichting kunt u uw installaties optimaliseren en de evolutie op het vlak van energie-efficiëntie ten volle benutten. En zelfs een relightingoplossing doorvoeren.

Relighting is een benadering die uw verlichtingsinfrastructuur in haar geheel herziet. Een proces dat uit 5 grote stappen bestaat:

> de evaluatie van de bestaande verlichting;

> de mogelijkheden om het verbruik te verminderen;

> de oplossingen om het lichtcomfort te verhogen;

> de uitwerking van een project op maat;

> de implementatie van de nieuwe installatie.

Onder andere de gespecialiseerde school De Kade in Brugge koos voor slimme relighting. Het resultaat: comfort voor de leerlingen en een besparing van 50% dankzij de nieuwe slimme verlichting! Ook anderen volgden het voorbeeld van de school. Bij Plantin en Ravago bijvoorbeeld kon de verlichtingsfactuur op enkele maanden tijd verlaagd worden. En u? Wanneer is het uw beurt?