De energietransitie is volop aan de gang in ziekenhuizen en zorginstellingen

Het lijkt er al enige tijd op dat ziekenhuizen en zorginstellingen zich meer en meer interesseren in een klimaatneutraal beleid. 

10/01/2020 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

De voorbije maanden sloten verschillende zorginstellingen overeenkomsten af met ENGIE om hen te helpen met hun energietransitie. Het gaat zowel om de levering van energie als om diverse producten en diensten: advies, groene energie, zonnepanelen, vernieuwing van datacenters, groene mobiliteit, geïntegreerd gebouwenbeheer, energieprestatiecontracten (EPC), …

Een uitdaging van formaat voor de zorgsector

Ziekenhuizen en zorginstellingen staan voor heel specifieke uitdagingen. De budgetten krimpen terwijl patiënten meer comfort verwachten. En elke vernieuwing of renovatie moet aan zeer specifieke en almaar strenger wordende criteria voldoen. Bijvoorbeeld op het vlak van luchtkwaliteit, hygiëne, veiligheid, … Ze moeten dus met veel rekening houden, niet alleen medisch en organisatorisch maar ook wettelijk. Op basis van haar jarenlange ervaring in de sector, heeft ENGIE een gestructureerde aanpak met een waaier van services en producten ontwikkeld die inspelen op deze trends en vereisten.

ESV Energie, Hospilim, Koopkoepel en Mercurhosp kiezen voor ENGIE

De afgelopen maanden deden verschillende instellingen uit de zorgsector een groepsaankoop elektriciteit en gas. Het gaat onder andere om ESV Energie, goed voor 176 ziekenhuizen, verzorgings- en revalidatiecentra; Hospilim, dat een tiental ziekenhuizen verenigt in Vlaanderen; Koopkoepel, dat organisaties uit de zorg- en welzijnssector assisteert bij hun medische aankopen, met meer dan 450 leden; en het Waalse Mercurhosp (32 leden). Deze vier contracten vertegenwoordigen het gros van de Belgische verzorgingsinstellingen. Alle leden van de hierboven vermelde instellingen kunnen voortaan een beroep doen op diverse diensten van ENGIE.

Hoe ziekenhuizen energie besparen door renovatie

Wat vooral opvalt, is dat ziekenhuizen aan een grondige vernieuwingsronde bezig zijn. Zo heeft het CHR Namur bijvoorbeeld getekend voor een energieprestatiecontract (EPC) dat loopt over tien jaar en 15,5% energiebesparing garandeert. Om dat te realiseren, voert ENGIE een hele reeks renovatiewerken uit, zoals de plaatsing van zonnepanelen, de constructie van zonnepanelen op carports, de modernisering van de verwarmingsinstallatie, de transitie naar ledverlichting, de verbetering van de ventilatie, … In het gloednieuwe Chirec-ziekenhuis verzorgt ENGIE de plaatsing van 190 m² datacenters, power quality, cleanrooms, de volledige verlichtingsinstallatie, de verbetering van de verwarming en van de koelinstallaties, … Ook in het nieuwe ziekenhuis AZ Sint-Maarten gaat het om een totaalproject, met een geïntegreerd systeem voor gebouwenbeheer dat waakt over de harmonisering van alle investeringen in energiebesparende maatregelen, de elektrische installaties, de airconditioning, de cleanrooms, een communicatiesysteem met patiënten, informatie- en communicatie-infrastructuur en beveiligingssystemen …. The green sky is the limit!

Samen UP naar de energietransitie

Als energiebedrijf is het onze ambitie om andere bedrijven zo veel mogelijk te helpen in hun energietransitie. Daarbij focussen we vooral op 2 zaken: we helpen hen enerzijds om hun energiefactuur te verlagen door energiebesparende maatregelen, en anderzijds om hun klanten (patiënten en personeel) een betere service en meer comfort te bieden. Hiervoor hebben we een hele reeks producten en diensten ontwikkeld, speciaal voor de zorgsector. Zo werken we samen aan de energietransitie en wordt het een win-win voor iedereen.

 

Lees ook