Langer in het ziekenhuis door slechte verlichting? Feit of fictie?

Nee hoor, het is allesbehalve fictie. Onderzoek* heeft uitgewezen dat een slecht geregelde temperatuur, een onaangepaste verlichting en een slechte ventilatie een negatieve invloed hebben op onze genezing.

06/05/2019 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

En omgekeerd: door deze zaken te verbeteren, kunnen patiënten tot 11% vroeger naar huis. En dat willen we natuurlijk allemaal!

Waarom energie voor ziekenhuizen van levensbelang is

Een ziekenhuis slaapt nooit. De lichten branden permanent; de verwarming draait de klok rond; overal staan toestellen, installaties en technologische hoogstandjes die energie vreten. Het zal dan ook niemand verbazen dat het gemiddelde ziekenhuis een torenhoge energiefactuur heeft: soms tot 4,5% van het totaalbudget. Maar de budgetten dalen en de broeksriem moet worden aangesnoerd. Terwijl patiënten veeleisender worden – u wilt toch óók graag gratis wifi op de kamer? – en de normen strenger. Een hele evenwichtsoefening. Geen wonder dat de meeste ziekenhuizen tegenwoordig een ‘energy manager’ in huis halen.

Een beetje creativiteit en een bank vooruit

Het lijkt een grote paradox: hoe kan je méér doen met minder? Maar gelukkig zijn er tegenwoordig meer en meer creatieve oplossingen. Zo gebruikt AZ Sint-Maarten bijvoorbeeld regenwater voor de toiletten. Onder de parking bouwden ze een BEO (boorgat-energieopslag) met 200 putten om energie ondergronds op te slaan. Verder gebruiken ze tijdens de zomer koud water voor de koeling; tijdens de winter maken ze gebruik van het warme water om de koude ventilatielucht voor te verwarmen. Alle beetjes helpen. Als je weet waar je op moet letten, tenminste.

Door naar het hele plaatje te kijken, vind je vaak ook extra manieren om efficiënter te werken. Het ziekenhuis Chirec Delta in Brussel installeerde een groot datacentrum, van waaruit alle technologieën van het ziekenhuis centraal worden bestuurd, zoals de temperatuur, de verlichting, het informatienetwerk, … tot zelfs het operatiekwartier toe. Deze gecentraliseerde manier van werken scheelt een hap op de energiefactuur.

Deze technologieën verhogen het comfort en verlagen de factuur  

Ziekenhuizen zorgen voor ons, dus mogen wij soms ook zorg dragen voor de ziekenhuizen! Er bestaan tegenwoordig tal van technologieën en oplossingen als ‘vaccin’ tegen een te hoge factuur:

  • EPC-contracten
  • Zonnepanelen
  • Relighting
  • Geothermie
  • Cogeneratie
  • ‘Privé’ windmolens
  • Luchtbehandeling
  • Groene daken
  • Regenwaterreservoirs

 

 *Source : The Buildings Performance Institure Europe (BPIE)