Smart lighting: hoe u stevig bespaart op uw energiefactuur

Kiezen voor ledverlichting is energiezuinig en helpt om uw energiefactuur voor verlichting drastisch te doen dalen. Maar u kunt nog een stap verder gaan: met smart lighting kunt u nog forser besparen. Hoe dat werkt? We leggen u graag de voordelen van deze oplossing uit.

23/03/2021 -
Hélène D.
Marketing expert Renewable energy & energy efficiency

Wat is dat, smart lighting?

Smart lighting is een oplossing waarbij u uw verlichting automatisch stuurt. Zo gebruikt u uw verlichting efficiënter terwijl u het comfort verhoogt voor uw klanten of medewerkers. Smart lighting houdt rekening met hoe u het gebouw gebruikt en de aanwezigheid in het gebouw. Zo kan u de lichtkleur, lichtintensiteit en branduren aanpassen in functie van de activiteit, werkplanning en omgevingsfactoren zoals het veranderende daglicht.

3 redenen om te kiezen voor smart lighting

1. Enorme besparing

Verlichting neemt een stevige hap uit uw energiebudget. Door te kiezen voor ledverlichting kunt u veel besparen. Maar in combinatie met smart lighting ziet u uw factuur nog verder dalen – met een impact zelfs ruimer dan enkel het energieverbruik van uw verlichting.

Door uw licht af te stemmen op de aanwezigheid van bezoekers of werknemers kan u tot 24% extra beparen op uw energiefactuur voor verlichting.

Als u alle slimme ingrepen die smart lighting biedt combineert, dan komt er nog een besparing bovenop: tot maar liefst 38% extra. 

Bron: Williams, A., Atkinson, B., Garbesi, K., Rubinstein, F., & Page, E. (2013). Quantifying National Energy Savings Potential of Lighting Controls in Commercial Buildings (No. LBNL-5895E). Lawrence Berkeley National Lab.(LBNL), Berkeley, CA (United States).

2. Flexibele verlichting op maat

Verlichting wordt afgestemd op aanwezigheid, daglicht en activiteit. De lichtintensiteit verandert naargelang van het gebruik van het gebouw. Bijvoorbeeld als er nieuwe teams andere activiteiten uitoefenen in dezelfde ruimte. De lichtintensiteit kan worden gewijzigd via het besturingssysteem. De lichtpunten moeten dus niet rechtstreeks worden aangepast. Kortom: de verlichting wordt aangepast aan de activiteiten van uw medewerkers wat hen meer comfort biedt, zoals beschreven in de norm NBN EN 12464.

3. Integratie in uw gebouwbeheersysteem

Via een gebouwbeheersysteem kunt u uw smart lighting-oplossing perfect integreren met bestaande systemen zoals uw verwarming, ventilatie, airconditioning en uw noodverlichting.

U kunt de werking van uw verlichting meten en opvolgen:

• Analyse van het algemene verbruik per gebouw, per ruimte …

• Opvolging via een webinterface en een configuratiescherm

• Automatische opsporing van storingen

Met de data die smart lighting u aanreikt, blijft u het verbruik van uw andere energiesystemen verder optimaliseren zodat u nog meer kunt besparen. 

Hoe werkt smart lighting?

1. Aanwezigheidssensoren

De lichtniveaus passen zich aan op basis van de aanwezigheid van uw medewerkers of bezoekers. Via bewegingssensoren, prikklokken en een energiebeheersysteem.

2. Daglichtregeling

De lichtniveaus passen zich vanzelf aan: ze reageren op de aanwezigheid van natuurlijk licht. 

3. Persoonlijke afstemming

Medewerkers kunnen individueel de lichtniveaus afstemmen op hun persoonlijke voorkeuren.

Perfect voor o.a. kantoren en werkplekspecifieke verlichting in kantoortuinen. Een voorbeeld: een ingenieur die op een scherm plannen ontwerpt, heeft in dezelfde ruimte een andere lichtintensiteit nodig dan werfleiders die afgedrukte plannen bestuderen. De gebruikte technologie bestaat uit dimmers, draadloze aan/uit-schakelaars en besturing via een app op de smartphone.

4. Afstemming op het gebouw

De lichtniveaus worden aanpast om te voldoen aan locatiespecifieke noden of uw gebouwbeleid.

Er zijn veel mogelijkheden voor de verschillende functionaliteiten: de sensoren kunnen standalone of interactieve sensoren zijn en kunnen worden geïntegreerd in uw gebouwbeheersysteem.

Zo kunnen de sensoren niet enkel de verlichting aansturen, maar ook de regeling van bijvoorbeeld de ventilatie in diezelfde ruimtes mee aanpassen en energiebesparingen verder optimaliseren.

De bediening van uw verlichting kan worden gedaan via verschillende slimme en geautomatiseerde systemen zoals DALI, Casambi, KNX, Ethernet of Profibus/Profinet.


Onze experts staan voor u klaar: ze raden u het juiste verlichtingssysteem aan, op basis van uw noden, activiteiten en werkomgeving.