Met deze magische formule zien zorginstellingen hun energiefactuur dalen

Hoe komt het dat verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen er in slagen om hun installaties en gebouwen drastisch te renoveren, het comfort van hun patiënten te verhogen én te besparen op energie? Ze maken gebruik van een ‘magische’ formul

22/11/2018 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

Hoe komt het dat verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen er in slagen om hun installaties en gebouwen drastisch te renoveren, het comfort van hun patiënten te verhogen én te besparen op energie? Ze maken gebruik van een ‘magische’ formule: een energieprestatiecontract of EPC. Zoals de naam suggereert, garandeert een EPC een vermindering van het energieverbruik, op lange termijn. Met dit contract, dat werkt met een bonus-malusprincipe, blijft het budget van zorginstellingen onder controle omdat de investeringen worden gedekt door de energiebesparingen.

Beheersing van het energieverbruik is cruciaal voor zorginstellingen

Ziekenhuizen en zorginstellingen staan nooit stil, ook ’s nachts niet. En bovendien verbruikt hun apparatuur behoorlijk wat energie. Dit werd opnieuw bevestigd door een studie van Belfius*, waarin  het energieverbruik voor brandstof en elektriciteit van grote nationale en regionale ziekenhuizen wordt geschat op ongeveer 4,5% van al hun aankopen en 1,1% van hun omzet. Daarnaast zijn verlichting en verwarming in een middelgroot ziekenhuis goed voor bijna 65% van de energierekening. En dat terwijl de winstmarges minder dan 1% van de omzet bedragen. Er valt op dit vlak dus heel wat te winnen. En dat is precies waarom een EPC zo interessant is.

>> de 5 voordelen van een EPC voor zorginstellingen

Met een EPC bent u gerust van A tot Z

Een EPC start met een grondige doorlichting van uw gebouwen, de faciliteiten, productie en  energieverbruik. Onze experts gaan tot het uiterste om de meest geschikte energie-efficiënte oplossingen te kiezen en die in actieplannen te gieten. Met één doel voor ogen: u zoveel mogelijk energie doen besparen, op lange termijn. In een EPC zit immers alles inbegrepen. Van de analyse, de coördinatie en uitvoering van de werken, over het onderhoud van de installatie en de nazorg achteraf. U kunt gerust zijn. We weten maar al te goed dat werken in zorginstellingen bijzonder zijn en een bijzondere aandacht vereisen. Het gaat hier immers om gebouwen die dag en nacht worden bevolkt door patiënten die vaak (zeer) kwetsbaar zijn. Ze vereisen een vlekkeloze organisatie, een strikt beleid en een goed gekozen materiaalkeuze. Er staat veel op het spel.

Enkele voorbeelden van werken die u via een EPC kunt laten uitvoeren: 

  • Renovatie van gebouwen

De Europese regelgeving voor de renovatie van bestaande gebouwen is zeer streng. De EBPD-richtlijn (2010/31 /EU) definieert de minimumvereisten voor grote renovaties (gebouwen, componenten en systemen). Het spreekt vanzelf dat gezondheidsinstellingen niet aan deze regels ontsnappen. Gelukkig kunnen subsidieprogramma’s genieten om aan de regelgeving te voldoen. Onze experts kennen de sector op hun duimpje en kunnen u helpen om uit te zoeken hoe u deze zaken precies moet regelen en aanpakken.

  • Ventilatie

Een goede luchtkwaliteit is essentieel voor het comfort van de patiënten in de kamers en de onderzoeksruimtes van gezondheidsinstellingen. Een goede ventilatie speelt hierin een cruciale rol. De meeste facility managers weten dat elementaire gecontroleerde ventilatie de enige effectieve manier is om tot gezonde binnenlucht te komen. Ook primordiaal is het verzekeren van overdruk in steriele eenheden: dit voorkomt bijvoorbeeld dat virussen en microben de operatiekamer binnendringen.

  • Warmtekrachtkoppeling

Met warmtekrachtkoppeling kunt u op een duurzame manier energie produceren. Deze technologie garandeert de productie van zowel warmte als elektriciteit en dat uit één enkele bron. Dat maakt het dan ook zeer voordelig: een WKK heeft een hogere efficiëntie in vergelijking met een situatie waarbij apart warmte en elektriciteit moet worden  geproduceerd. Daarom kiezen gezondheidsinstellingen, die over het algemeen een hoge vraag naar elektriciteit, warmte en koude hebben, dikwijls voor WKK.

  • Zonnepanelen

Het is niet ongebruikelijk om zonnepanelen op het dak van gebouwen of op de carports van gezondheidsfaciliteiten te zien. Naast de zeer positieve prestaties en de energiebesparing die ze bieden, kunnen zonnepanelen bijdragen aan de bevoorradingszekerheid. Ook dit kan deel uitmaken van uw EPC.

Tip: Als u zonnepanelen combineert met laadpalen voor elektrische voertuigen, scoort u extra! Opgelet, laadpalen maken wel geen deel uit van een EPC omdat het geen energiebesparende maatregel is.

>> Bekijk onze laadpalen voor elektrische wagens

  • Windenergie

Wist u dat u met een middelgrote windmolen op uw terrein dag én nacht groene, lokale energie kunt produceren ? Ook dit kunt u mee opnemen in uw EPC. Het Vlaamse Gewest ondersteunt deze technologie met aantrekkelijke subsidies.

Dit voorbeeld inspireert u zeker

Denkt u nu: ‘cijfers zeggen meer dan woorden’? Dan verwijzen we u graag naar ons EPC met het openbaar psychiatrisch zorgcentrum in Rekem. Onze missie: de energiefactuur met 30%  verlagen. Het resultaat? Jaarlijks bespaart het ziekenhuis tot 978 ton CO2.

* Belfius, Gebouwen energie-efficiënt maken: een noodzaak en een opportuniteit voor de lokale besturen, januari 2018: https://www.belfius.be/common/NL/multimedia/MMDownloadableFile/PublicSocial/Themes/energy_efficiency/thema_analyse_Long.pdf