Zo ‘cool’ zijn CO2-neutrale koelinstallaties

Goed nieuws voor alle bedrijven die niet zonder koelinstallaties kunnen: er komt een nieuwe koelinstallatie op de markt, met 100% natuurlijke koeling, en die volledig CO2-neutraal is.

31/07/2019 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

Beschikbaar zelfs voor de kleinste winkels. En dat is een hele vooruitgang. Op dit moment zijn freons of fluorkoolwaterstoffen (HFK’s) immers de meest voorkomende koelgassen in de huidige markt. En die stoten, zoals alle auto’s met verbrandingsmotor, CO2 uit – meer bepaald door regelmatige lekken en hun intensief energieverbruik. Hoewel HFK’s werden gebruikt ter vervanging van chloorfluorkoolstoffen of cfk’s omdat die de ozonlaag aantastten, zorgen ze dus ook voor problemen omdat ze een van de voornaamste oorzaken zijn van de opwarming van onze aarde.     

Het equivalent van de uitstoot van 7 miljoen wagens

Overal ter wereld werken de meeste koelinstallaties in de landbouw, de groothandel, de voedingssector, de slachthuizen en zelfs de farmaceutische sector nog met HFK’s. De gevolgen hiervan zijn aanzienlijk. Zo heeft het Franse ministerie van milieu bijvoorbeeld berekend dat voor Frankrijk alleen koelinstallaties evenveel CO2 uitstoten als 7.000.000 wagens! Omgerekend op wereldschaal betekent dit volgens wetenschappers dat we de temperatuur van de planeet tegen 2100 met een halve graad kunnen doen dalen, als we alle HFK’s de wereld uit helpen.

Een volledig CO2-neutrale oplossing

ENGIE Axima heeft een CO2-neutrale oplossing ontwikkeld, een combinatie van ammoniak met een verkoelingsproces met directe expansie of ammoniak DX. 100% natuurlijk, een pak efficiënter, en zonder enige impact op het milieu. Geen enkele. Zo veroorzaakt een installatie met 300 kg freons een CO2-uitstoot van 1200 ton: dezelfde installatie met 300 kg ammoniak DX is het equivalent van 0 kg CO2. Nul. Het klinkt simpel, maar de achterliggende technologie is dat allesbehalve …

Vermindering van het energieverbruik en verhoging van de productkwaliteit

Een installatie met ammoniak DX is niet alleen volledig milieuvriendelijk: ze is ook efficiënter. Het gekoelde product is bijvoorbeeld 2% minder gedehydrateerd, zodat een gekoeld product als vlees minder vocht verliest en een mooiere kleur behoudt – wat zich vertaalt in een onmiddellijke stijging van het verkoopcijfer. Daarnaast verbruikt het systeem 30% minder energie dan HFK-systemen.

Real time monitoring

Dankzij het geïntegreerde meetsysteem van ENGIE Axima, uniek in de wereld, kunt u de energetische prestaties van uw koelinstallatie met ammoniak DX trouwens op de voet volgen: u hoeft dus niet langer te investeren in bijkomend materiaal.