ENGIE-medewerkers engageren zich om ziekenhuiscapaciteit te verhogen

Om de Belgische ziekenhuizen te helpen bij het opvangen van Covid-19 patiënten, blijven onze medewerkers niet alleen zorgen voor de productie en levering van elektriciteit, maar engageren ze zich ook om cruciale energiediensten te verlenen.

14/04/2020 -
Isabelle V.
Communications expert - renewable, energy efficiency, green mobility

Verschillende teams van ENGIE stellen vandaag alles in het werk om de lokale elektriciteit te blijven opwekken die ziekenhuizen en andere kritieke infrastructuur nodig hebben. Maar dat is niet alles. ENGIE-medewerkers engageren zich ook om essentiële werven, zoals bijvoorbeeld in ziekenhuizen, verder op te volgen mits aanpassing van hun organisatie en rekening houdend met de sanitaire maatregelen. Van de aansluiting van tijdelijke voorzieningen tot de ingebruikname van nieuwe ziekenhuizen of intensieve zorgafdelingen, deze teams zijn fier dat ze ziekenhuizen kunnen helpen bij hun missie.

Tijdelijke voorzieningen aansluiten

In verschillende ziekenhuizen van de CHU in Luik, alsook in het ziekenhuis van Verviers en Huy hebben onze teams gezorgd voor de aansluiting van een containerdorp voor patiënten die getroffen zijn door het coronavirus. De containers fungeren als sorteerruimtes; om patiënten op te vangen en/of te onderzoeken, als wachtruimte voor ze naar het ziekenhuis worden overgebracht of naar huis terugkeren. Daarnaast is ENGIE betrokken geweest bij het ombouwen van operatiekamers tot intensieve zorgafdelingen. Technische teams van verschillende ENGIE-entiteiten installeerden er airconditioning, ventilatie en verwarming. Ze zorgden ook voor aansluitingen en het koelen van medische hulpmiddelen en water- en elektriciteitsvoorzieningen.

Inbedrijfstelling van nieuwe installaties

Het AZ Delta ziekenhuis in Roeselare verwelkomt binnenkort haar eerste patiënten in haar gloednieuwe intensieve zorgafdeling. ENGIE was verantwoordelijk voor het operationeel maken van de 48 kamers voor intensieve zorgen, de 9 isolatieruimtes en de 18 operatiekamers. Het decompressiesysteem dat werd geïnstalleerd en dat de verspreiding van het coronavirus in het ziekenhuis moet voorkomen, is cruciaal. 

En dan is er nog het gloednieuwe Montlegia-ziekenhuis in Luik, dat zijn deuren vroeger opende. Met een ENGIE-team dat bijna fulltime werd ingezet tijdens de bouw, werd niets over het hoofd gezien. Van voorlopig ontwerp en controle van de uitvoering van airconditioning, tot energieopwekking, alsook sanitair en noodsystemen werden verzorgd. Alle zaken die essentieel zijn voor de werking van het ziekenhuis werden zorgvuldig gecontroleerd en beheerd.

Herbestemming van faciliteiten… in een medisch centrum

In samenwerking met Artsen Zonder Grenzen en het Heilig Hart Ziekenhuis in Lier zijn verschillende ENGIE-entiteiten de Bed Muzet jeugdherberg in een recordtijd aan het omvormen tot een medisch centrum. Met een capaciteit tot 40 bedden zal het binnenkort patiënten met Covid-19 opvangen die de intensieve zorgafdeling van het Heilig Hart Ziekenhuis verlaten.

In deze periode van quarantaine blijft ENGIE beschikbaar voor cruciale sectoren. Nog vele andere projecten gaan binnenkort van start, zoals de ombouw van een aantal kamers in het militair ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek. 18 kamers bestemd voor patiënten met grote brandwonden zullen worden uitgerust met een filtersysteem voor Covid-19 patiënten.

Veilig samenwerken in het Tivoli ziekenhuis

In het Tivoli ziekenhuis in La Louvière staan normaal 6 collega’s in voor het onderhoud staan. Omwille van de afstandsmaatregelen werken ze momenteel in teams van 2.

Sector Manager Roberto Invernizzi: “De ene collega helpt de andere bij het aantrekken van de veiligheidsuitrusting om zo veilig een interventie uit te voeren in de kamer van de COVID-19 patiënt. Terwijl één collega in de kamer aan de slag is, geeft de tweede hem op de gang het gereedschap aan en stopt het daarna terug in zakken voor latere ontsmetting. Onze mensen vertrouwen elkaar blindelings. Een schitterende samenwerking!”