4 vragen over elektriciteit voor elke HR- of HSE-verantwoordelijke

Elke dag gebeurt er wel een ongeval met elektriciteit, soms met zware of zelfs fatale gevolgen. Wie is er dan aansprakelijk? Gebruik deze 4 vragen als geheugensteuntje om de veiligheid van uw team te garanderen.
Isabelle V.
29/05/2019 |

Vraag 1. Hoeveel medewerkers zijn betrokken bij elektriciteit?

Da’s makkelijk, denkt u nu misschien. Omdat u onmiddellijk denkt aan die enkele elektriciens die in uw bedrijf werken. Maar vergist u zich niet. Het gaat hier niet alleen om medewerkers die elektrische werkzaamheden uitvoeren. U bent ook aansprakelijk voor elke medewerker, intern of extern, die ‘werkzaamheden uitvoert waarbij een elektrisch risico aanwezig is’, of het nu gaat om onderhoudswerken, verbouwingen, herstellingen, uitbatingen of controles. Vergeet dus zeker ook de bewakingsfirma, de schoonmaakploeg of andere externe partijen niet!

Vraag 2. Kregen ze allemaal de juiste opleiding?

Misschien al een iets moeilijkere vraag. En toch moet u ze kunnen beantwoorden. Want u moet de competenties van uw medewerkers correct kunnen inschatten. En er vervolgens voor zorgen dat ze het juiste kennisniveau verwerken, door ervaring of training, zodat u weet wie welke werkzaamheden kan en mag doen in de buurt van elektrische installaties.

Vraag 3. Is hun bevoegdheidsverklaring in orde?

Stel: u stuurde uw medewerkers naar een BA4- of BA5-opleiding om hun niveau op te krikken. Maar daarmee is úw werk nog niet gedaan. U hebt namelijk als werkgever ook de plicht om de bijbehorende bevoegdheidsverklaringen (AREI, artikel 47) op te stellen. Hierin moet u duidelijk vermelden voor welk soort werkzaamheden en voor welk soort installaties de verklaring geldt en welke verantwoordelijkheid de werknemer heeft. Het attest is strikt persoonlijk, houdt rekening met zijn of haar ervaring en bevat een door u bepaalde geldigheidsduur. Dat wil zeggen dat u correct moet kunnen inschatten wanneer ze aan een opfrissing toe zijn. We helpen u alvast op weg met een handige checklist over elektriciteit. Zo kunt u om te beginnen al uw attesten controleren, opleidingen reserveren en afspraken maken met alle betrokkenen.

Vraag 4. Moeten ze hun kennis opfrissen of praktisch inoefenen? 

U weet het zelf vast goed genoeg: het is niet omdat we iets geleerd hebben, dat we het ook kunnen toepassen. En het is niet omdat we gisteren iets hebben geleerd, dat we het morgen nog weten. Hoe meer praktische oefeningen en herhalingsoefeningen we doen, hoe meer we onthouden. Als HR-verantwoordelijke houdt u dus best een duidelijk overzicht bij van wie welke kennis nog in de praktijk moet leren te brengen en wie toe is aan een opfrissingscursus. Denk dus zeker ook aan de ‘oude rotten uit het vak’. Uit studies is gebleken dat routine tot gevaarlijke situaties kan leiden in het bedrijf. Veilig duurt nog altijd het langst …

Zo gevaarlijk is routine!