Windenergie, dé oplossing voor landbouwers en fruittelers

U bent een groente- of fruitteler en u wilt uw energiefactuur zien dalen, liefst op een milieuvriendelijke manier. Dan kunt u uiteraard zonnepanelen installeren. En u zult er ook uw voordeel mee doen.
Hélène D.
28/10/2019 |

Maar zonnepanelen leveren enkel overdag energie en vooral in de zomer. En dat terwijl het piekverbruik van sommige landbouwers en van bijvoorbeeld fruittelers net in het najaar en het voorjaar valt.

 Dag en nacht in de weer

Er zijn heel wat landbouwbedrijven met een continu verbruik het hele jaar door, zowel overdag als ’s nachts. Landbouwers met kippen of varkens hebben bijvoorbeeld altijd de ventilatie opstaan, en ook melkrobots draaien de klok rond op volle toeren. Bij tuinbouwbedrijven staat het licht van de serre vaak dag en nacht aan. In al deze gevallen vangen zonnepanelen maar een gedeelte van het energieverbruik op. Een windmolen is dus niet alleen een alternatief voor zonnepanelen: beide vullen elkaar ook prima aan.

Dit zijn de voordelen:

  • U produceert uw eigen groene, lokale energie, het hele jaar door: ook ’s nachts en tijdens de winter, wanneer u het meest verbruikt
  • U bespaart jaarlijks tot 30% op uw energiefactuur
  • Uw investering is terugbetaald na 6 tot 12 jaar (afhankelijk van uw locatie en de energieprijs)
  • U verhoogt uw milieuvriendelijke imago en verlaagt uw ecologische voetafdruk
  • U profiteert van voordelige subsidies en een soepele reglementering

Winnen met wind

Hoeveel rendement u haalt, hangt af van een aantal factoren: of u investeringssteun krijgt, de prijs van de vermeden elektriciteit, de gemiddelde windsnelheid op uw locatie, de graad van autoconsumptie, of u extra investeringsaftrek geniet …

Begin 2019 heeft de Vlaamse regering 1,5 miljoen euro steun uitgereikt aan 14 kleine of middelgrote windmolenprojecten. Ook in Wallonië zijn er verschillende steunmaatregelen voor kmo’s en grote ondernemingen.