Votre navigateur n'est pas à jour

<p>Veuillez t&eacute;l&eacute;charger la version actualis&eacute;e de votre browser.</p>

Cliquez ici

×

Choisissez un compteur d'électricité pour votre nouvelle habitation : normal ou bihoraire ?

De keuze van je elektriciteitsmeter heeft een impact op je energiekosten. Wat zijn de voordelen van de verschillende meters?

Alle artikels in dossier 'Bouwen'
Normaal tarief of
piek- en daltarief
Een enkelvoudige meter meet je elektriciteitsverbruik de klok rond. Een tweevoudige meter meet je verbruik tijdens dal- en piekuren apart. Tijdens daluren is het tarief lager. Om te weten welke meter voordelig is, is het belangrijk op welk moment van de dag of week je voornamelijk energie verbruikt.

Daltarief: welke uren?

Het daltarief kan verschillen per gemeente: tussen 21 uur 's avonds en 6 uur ’s ochtends, of tussen 22 uur en 7 uur. Tijdens het weekend geldt het daltarief ook overdag. Op de website van je distributienetbeheerder vind je welke uren op jouw gemeente van toepassing zijn:


Vlaanderen
Wallonië
Brussel

Je hebt zonnepanelen?

Dan kies je in de meeste gevallen best voor het normaal tarief, afhankelijk van het vermogen van zonnepanelen en je verbruik. De geproduceerde energie kan dan worden afgetrokken van je volledige verbruik. Als je zonnepanelen hebt en je wilt overschakelen van een tweevoudige naar een enkelvoudige meter, installeer de nieuwe meter dan net voor de jaarlijkse meteropname.


Wij helpen je graag bij de keuze en installatie van zonnepanelen.