Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Let op, geld lenen kost ook geld.

Bespaar net als zo’n 2 miljoen Belgen op je energieverbruik

Je nieuwe ketel, die is goed voor je portemonnee én de planeet

Offerte aanvragen

 


ENGIE, jouw verwarmingsadviseur


Je hoeft niet aan comfort in te boeten als je woning nog niet klaar is voor een warmtepomp. Met een nieuwe ketel bespaar je tot 30% op je verbruik: goed voor je portemonnee en de planeet.

Gasketel

Is je verwarmingsketel aan vervanging toe? ENGIE helpt je graag met je nieuwe en energie-efficiënte gasketel.

Stookolieketel

Geen gas in de straat, maar toch een nieuwe ketel nodig? ENGIE helpt je graag verder met je nieuwe stookolieketel.

Offerte aanvragen

Onze offerte is gratis en vrijblijvend.

Nog niet klaar voor een offertebezoek?
Start dan met onze gratis en vrijblijvende prijssimulatie.


Op basis van enkele eenvoudige vragen, geven we meteen een idee van de kostprijs van een nieuwe ketel. Wil je echter een officiële offerte op maat, vraag dan een offerte.

Op zoek naar een alternatieve verwarmingsoplossing?

NIEUW – De warmtepompboiler

 

Een warmtepompboiler gebruikt energie uit de lucht om je sanitair water op te warmen. Het resultaat? Je verbruikt zo’n 3 keer minder dan met een klassieke boiler. De warmtepompboiler is compatibel zowel met een gasketel als met een warmtepomp.

NIEUW – De warmtepomp

 

Een warmtepomp is een duurzame oplossing om goed geisoleerde woningen mee te verwarmen. Momenteel bieden we warmtepompen beperkt aan. Heb je interesse? Geef je contactgegevens, we contacteren je met meer info.

 

 

Meer informatie nodig?
Download
onze gratis e-book

In deze verwarmingsgids leren de specialisten van ENGIE je alles over welke verwarmingssystemen er bestaan, wat hun voor- en nadelen zijn en waar je rekening mee moet houden bij het maken van je keuze.

 

Overtuigd van een condensatieketel op aardgas of stookolie? Waarom kiezen voor ENGIE?


Kies samen met onze experts de ketel die het beste bij jouw situatie past.

Topmerken aan aantrekkelijke prijzen

We kiezen samen de beste ketel voor je woning.
 
Meer info

Uitzonderlijk lange garantie

Bij ENGIE krijg je extra lange garantie als je je Vaillant-ketel door ons laat onderhouden.
 
 
Meer info

Kwalitatieve installatie

Onze installateurs zijn CERGA gecertifieerd. En dat merk je: onze klanten scoren ons gemiddeld met ⭐⭐⭐⭐

Meer info
4.5
van de 5

Aantal reviews: 1.227

674
308
72
43
60

Nathalie is tevreden met
haar nieuwe ketel
1

Maak een gratis afspraak

Vul online het formulier in.

2

We bellen je op

We bellen je binnen enkele dagen op om een afspraak in te plannen met een van onze specialisten.

3

Onze expert komt bij je langs

Een van onze verwarmingsspecialisten komt zonder kosten bij je langs voor een offerte op maat.

4

Bevestig je offerte

Na het bezoek van onze specialist ontvang je je offerte via e-mail. Deze kan je vervolgens digitaal bevestigen. 

5

Gecertifieerde installatie

Onze installateurs zijn CERGA gecertifieerd. En dat merk je: onze klanten scoren ons gemiddeld met ⭐⭐⭐⭐ 

€€€

Premies

Er zijn meerdere premies beschikbaar voor de vervanging van je ketel. Bekijk op welke jij aanspraak maakt.


 
Meer weten

30%
Minder verbruik

Met een nieuwe, energiezuinige verwarmings-ketel bespaar je tot zo’n 30% op je verbruik.
 
Meer weten

Heb je een vraag?

Misschien staat het antwoord hier al tussen.

Wanneer vervang ik best mijn verwarmingsinstallatie?

Als je verwarmingsketel ouder is dan 15 jaar of de installatie niet meer conform is. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek.


Welke types verwarmingsketels biedt ENGIE aan?

Momenteel vervangt ENGIE enkel gas-en stookolieketels door nieuwe gas- of stookolieketels.

Beide systemen zijn geschikt om zowel een woning te verwarmen als om voor sanitair warm water te zorgen. Een nieuwe condensatieketel op aardgas is in de meeste gevallen minder duur dan een nieuwe stookolieketel. Bovendien heb je in Brussel en Vlaanderen ook nog recht op premies wanneer je een nieuwe aardgasketel installeert. Daarnaast is ook het onderhoud van deze laatste voordelig en heb je geen opslagruimte voor brandstof nodig. Het energieverbruik van beide ketels is ongeveer gelijk. Belangrijk om te weten is dat het installeren van nieuwe mazoutketels vanaf 2035 verboden zal worden.

Wil je graag meer informatie over deze of alternatieve verwarmingssystemen, lees dan ook ons blogartikel ‘9 verwarmingssystemen… en hun verschillen’.

Welke ketelmerken verkoopt ENGIE?

ENGIE installeert enkel recente modellen van topmerken als Vaillant, Bosch en Buderus. Merken die stuk voor stuk gekend staan om hun levensduur, superieur rendement en goede prijs-kwaliteitsverhouding. 

Onze verwarmingsexperts helpen je het beste merk en model te kiezen naargelang je situatie, noden en wensen.

Ontdek hier meer info over de verschillende ketelmerken die we aanbieden. 

Hoeveel kost een nieuwe verwarmingsketel?

De gemiddelde prijs van een nieuwe gascondensatieketel bedraagt zo’n 4.500€. Voor een nieuwe ketel op stookolie reken je best zo’n 6.500€. 

De kostprijs van de installatie is afhankelijk van je woonst en wensen. Simuleer de prijs voor jouw specifieke situatie of vraag een gratis offerte op maat aan


Van welke premies en subsidies kan ik genieten?

Ben je van plan om je ketel te vervangen, dan loont het zeker de moeite om na te gaan op welke premies en subsidies je mogelijks recht hebt. Hieronder vind je een kort overzicht:

 • Premie condensatieketel van Fluvius wanneer je je bestaande, verouderde verwarmingsketel vervangt door een nieuwe condensatieketel op aardgas of propaan/butaan (indien aardgas geen optie is). De premie bedraagt maximaal 1.800€ en is bestemd voor beschermde afnemers of personen met een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds

 • Vlaamse renovatiepremie: voor het plaatsen van een zuinige verwarmingsketel met hoog rendement zoals een gascondensatieketel. Je krijgt 20% of 30% van je facturen terugbetaald afhankelijk van je inkomen en voor een minimuminvestering van 2.500€ excl. btw. Wil je beroep doen op deze premie, dan moeten de werken uitgevoerd worden door een erkend installateur, zoals ENGIE.

 • Premie gas.be: indien je je oude gasketel (geïnstalleerd vóór 1 januari 2000) vervangt door een nieuw en zuiniger exemplaar geniet je van een premie van 500€.

 • Renteloos renovatiekrediet: voor wie in 2021 een nieuwe woning met een inefficiënt energieverbruik kocht en zijn energielabel van E of F wil verbeteren naar A,B, of C. Het te ontlenen bedrag hangt af van het type woning en het energielabel waar je naartoe streeft en bedraagt maximaal 60.000€.

Hoe weet ik of mijn verwarmingsinstallatie nog in garantie is?

Elke nieuwe verwarmingsinstallatie heeft een wettelijke garantie van minimum 2 jaar (1 jaar installateursgarantie en 1 jaar fabrieksgarantie). In veel gevallen geeft de fabrikant een langere garantietermijn op specifieke onderdelen zoals bv. een warmtewisselaar (doorgaans 5 jaar) of een scrollcompressor (doorgaans 10 jaar). Dit staat vermeld op de factuur of in de algemene voorwaarden.

Welk verwarmingstype is geschikt aan mijn noden?

Hier volgen de meest voorkomende soorten verwarmingstoestellen met een overzicht van hun voor- en nadelen :
 • • Gasketels: In België wordt het vaakst aardgas gebruikt om woningen te verwarmen. Een condensatieketel is relatief goedkoop en neemt weinig plaats in omdat hij aan de muur hangt. Opgelet: je kan enkel een gasketel plaatsen indien je er een aardgasleiding door je straat loopt. 

 • • Stookolieketels: Stookolie blijft populair in landelijke gebieden waar er nog geen gasleidingen liggen. Verwarmingssystemen op stookolie bieden een goed rendement maar vereisen een jaarlijkse periodieke controle. Bovendien heb je een tank nodig om de brandstof in op te slaan. Opgelet: vanaf 2035 komt er een verkoopverbod op stookolieketels. 

 • • Houtketels: Hout heeft 3 grote pluspunten: het is voordelig, hernieuwbaar en neutraal op vlak van uitstoot (op voorwaarde dat het duurzaam wordt geproduceerd). Naast een verwarmingsketel op houtblokken of pellets kan je opteren voor een ketel met houtvergassing. Opgelet: wil je verwarmen met hout, dan heb je voldoende opslagruimte nodig.

 • • Verwarmingssystemen op elektriciteit: Verwarmen op elektriciteit werkt volgens het ‘joule-effect’: wanneer elektrische stroom door een geleider gaat, ontstaat er een weerstand en komt er warmte vrij. Er bestaan verschillende verwarmingssystemen op elektriciteit zoals een convector, stralingspanelen en inertieradiator. Het voordeel is dat deze systemen geen leidingen en schoorsteen nodig hebben. Het nadeel is dan weer dat ze veel energie verbruiken en dus duur zijn. 

 • • Warmtepompen: Een aerothermische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, terwijl een aquathermische deze uit water en een geothermische uit de grond haalt. Warmtepompen hebben wat elektriciteit nodig om te kunnen werken maar niet al te veel en zijn geschikt voor woningen die zeer goed geïsoleerd zijn. Ze zijn vrij duur, maar er bestaan wel premies voor. Bovendien worden ze gezien als een hernieuwbare energiebron.  

 • • Hybride ketels: Hybride ketels combineren verschillende vormen van energieproductie, zoals bijvoorbeeld een lucht-water warmtepomp met een condensatieketel. Hybride ketels gaan slim met energie om door beide systemen om de beurt of tegelijkertijd te benutten waardoor je kan besparen op je energieverbruik. Opgelet: aangezien je meerdere systemen moet installeren kan het prijskaartje hoog oplopen. 

 • • Thermische zonnepanelen: Individuele zonnepanelen kunnen helpen bij de productie van warm water terwijl gecombineerde systemen ook hun steentje kunnen bijdragen aan de verwarming. Dergelijke systemen zijn vooral efficiënt van april tot oktober en kunnen in die maanden zo’n 40 à 60% van de behoeften aan sanitair warm water inlassen.

 •  Micro-warmtekrachtkoppeling: Bij micro-warmtekrachtkoppeling worden elektriciteit en warmte geproduceerd vanuit één installatie. Het gaat vaak om een motor die werkt op gas, stookolie of gas uit biomassa. Micro-warmetekrachtkoppelingen zijn zeer energie-efficiënt maar zijn eerder aangepast aan grote warmtebehoeften. 

Nood aan meer details? Lees hier meer.

Overstappen op gas: waar moet ik rekening mee houden?

Ben je klaar om de overstap te maken naar een voordeliger en milieuvriendelijker alternatief voor stookolie en ligt er een gasleiding in je straat? Dan kan je je stookolieketel laten vervangen door een gasketel. 

Weet je niet zeker of er een gasleiding ligt in je straat? Dan kan je dit navragen bij de distributienetbeheerder van jouw gemeente. Wanneer je een offerte voor een nieuwe gasketel vraagt, vermeld dan zeker wat je behoeften precies zijn. Om een correcte offerte te kunnen opmaken, moet de gasmeter reeds geïnstalleerd zijn of moet u weten waar die exact gaat geplaats worden.

Een stookolietank neutraliseren moet volgens de wet door een erkende vakman gebeuren. Hoeveel dat kost hangt af van het volume van de tank. Reken op gemiddeld 1.000€ voor tanks tot 3.000 liter. Voor een tank in openlucht is dat ongeveer de helft, voor een ingegraven tank het dubbele.

Tenslotte heb je in vele gevallen recht op premies wanneer je je oude stookolietank laat vervangen door een nieuwe gastank. Een overzicht van de verschillende premies vind je hier


Welke impact heeft het Vlaams klimaatakkoord op mijn keuze voor een nieuw verwarmingssysteem?

De maatregelen die te maken hebben met renovatie of verwarming van residentiële gebouwen zijn:

 • Voor bestaande gebouwen:
* Verplichte renovatie woningen binnen 5 jaar na aankoop: een energieverslindende woning met E-label of slechter te renoveren tot minstens een D-label. Mogelijkheden zijn oa isolatie, installatie energiezuinig verwarmingssysteem of zonnepanelen. Er worden renteloze leningen voorzien tot 20.000€.
* Woningrenovatie naar EPC label C, B of A wordt gestimuleerd met premies en leningen met negatieve rente tot -1,5%.
* Verhuren van woningen kan pas vanaf EPC label E.

 • Voor nieuwbouw:
* Op 1 juli 2022 verdwijnen de subsidies voor nieuwe fossiele gasaansluitingen bij nieuwbouw.
* Hybride gasketel/warmtepomp verplicht vanaf 2023 en toegelaten tem 2025.
* Verbod op gasaansluiting bij nieuwbouw vanaf 2026. 

 • Verlaging elektriciteitsfactuur:
* Verschuiving lasten van elektriciteitsfactuur naar fossiele brandstoffen

Hoe verloopt de vervanging van je verwarmingsketel?

 1.  Maak een gratis afpraak voor een offertebezoek via ons online formulier. 
 2. Een van onze medewekers belt je binnen enkele dagen op om een afspraak in te plannen met een van onze specialisten 
 3. Na afloop van het bezoek bezorgt onze verwarmingsexpert jou een offerte op maat. Deze kan je digitaal bevestigen. 
 4. Eenmaal je de offerte hebt bevestigd, contacteert een van onze medewerkers jou om de installatie in te plannen. 
 5. Wij garanderen een gecertifieerde installatie. 

Hoe kan ik zien of er een keuring, onderhoud of verwarmingsaudit is uitgevoerd?

Na de uitvoering van een verplicht onderhoud door een erkend installateur wordt er steeds een keuringsrapport of verbrandingsattest afgeleverd. Zowel bij de eerste ingebruikname als bij het jaarlijkse (stookolie) of tweejaarlijkse (gas) onderhoud van de verwarmingsinstallatie. Bij een verwarmingsaudit wordt er steeds een auditrapport opgemaakt.

In elk van deze documenten wordt een overzicht gegeven van de kenmerken van de verwarmingsketel, de uitgevoerde taken en conclusies (verbrandingswaarden, staat van het toestel, tekortkomingen).