Heb je nog geen digitale meter, dan behoud je het systeem met de terugdraaiende teller tot wanneer de digitale meter bij jou geplaatst wordt en het arrest van het Grondwettelijk Hof gepubliceerd is in het Belgisch Staatsblad.
Als je al een digitale meter hebt, dan is het systeem met vergoeding voor de door jou geïnjecteerde elektriciteit van toepassing van zodra het arrest van het Grondwettelijk Hof in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd is.
In dit systeem wordt de elektriciteit die je afneemt van het net en de elektriciteit die je injecteert in het net apart gemeten via een digitale meter. Je betaalt voor de energie die je afneemt en je ontvangt een vergoeding voor de elektriciteit die je injecteert, het zogenaamde injectietarief of terugleververgoeding. In dit systeem betaal je geen prosumententarief.
Ben je al klant bij ENGIE? Dan moet je weten dat je bij ENGIE de meest voordelige tarieven op de markt* geniet en dat je er eenvoudig van kan profiteren. Vanaf het ogenblik dat we de informatie krijgen van Fluvius dat jij in het nieuwe systeem met injectietarief valt, nemen wij zelf contact met je op met een voorstel voor je injectie. Alles wordt automatisch geregeld als je ons injectiecontract aanvaardt. Bekijk hier welk tarief voor injectie bij je contract hoort.
Of het systeem voordelig is voor jou, hangt af van je verbruiksprofiel: je zelfverbruik (hoeveel elektriciteit je verbruikt op het moment dat deze geproduceerd wordt) en de hoeveelheid elektriciteit die je kan opslaan via een batterij als je zonnepanelen op dat moment geen elektriciteit opwekken ('s avonds enz.).
Voor een gemiddelde installatie spreken we over een bedrag van 110 EUR per jaar.** ENGIE biedt voor elk type afnamecontract een bijbehorend contract voor injectie aan. Er zijn dus zowel vaste als variabele tarieven:
**Inschatting op basis van installatie van 4kWp, jaarlijkse productie 3600 kWh, zelfverbruik 30% - injectie 70%, vergoeding van injectie via Easy Pro Fixed tarief van januari 2021, klant met bestaand afnamecontract bij ENGIE.
Een batterij om je elektriciteit op te slaan, de oplossing voor alles?
Om te voorkomen dat je elektriciteit van het net moet nemen en om het potentieel van je zonnepanelen te allen tijde ten volle te benutten, kan je de aankoop van een thuisbatterij afwegen. Zo kan je je geproduceerde elektriciteit opslaan, en gebruiken wanneer je panelen geen elektriciteit produceren (bvb 's avonds na de zonsondergang).
De batterij vertegenwoordigt een aanzienlijke investering, maar de Vlaamse overheid wil de gezinnen helpen om deze aankoop te doen en biedt premies voor de aankoop van een batterij in 2021. Lees hier meer over onze thuisbatterijen.
In het oude systeem geniet je het principe van de terugdraaiende teller (voor een meter die effectief terugdraait of voor een digitale meter waarop hetzelfde principe van toepassing is) en betaal je voor het gebruik van het net een bijdrage die "prosumententarief" wordt genoemd.
In het nieuwe systeem met injectietarief, meten we nauwgezet de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt en injecteert in het net. Op basis hiervan betaal je enerzijds voor de elektriciteit die je afneemt (netwerkkosten inbegrepen) en ontvang je anderzijds voor elke kWh die je op het net injecteert een bedrag dat het injectietarief wordt genoemd. Dit nieuwe systeem is alleen mogelijk met een digitale meter omdat het met deze meter mogelijk is om je afname en injectie van elektriciteit apart te meten.
Indien je klant bent bij ENGIE moet je je huidig contract hiervoor nu niet aanpassen. Zodra Fluvius ons laat weten dat het systeem met tarief voor injectie van toepassing is voor jou, sturen we je alle informatie over je injectiecontract. Je tarief voor injectie wordt automatisch toegepast als je het injectiecontract hebt aanvaard. Als je nu al meer informatie wil over het injectietarief dat hoort bij je energiecontract, kan je onze tarieven voor injectie alvast bekijken.
Ja, want anders word je niet vergoed voor de elektriciteit die je op het net injecteert. Als je al klant bent bij ENGIE voor elektriciteit krijg je automatisch een bericht van ons.
Ben je nog geen klant van ENGIE? Word nu hier klant!.
Het systeem met injectietarief voor de door jou geïnjecteerde elektriciteit is - enkel in Vlaanderen – van toepassing voor alle zonnepaneleninstallaties (of ze nu geplaatst werden voor of na 2021). Voor installaties die vanaf 2021 geplaatst zijn, is het van toepassing vanaf 1 januari 2021. Voor installaties die voor 2021 geplaatst zijn, is het (ten vroegste) van toepassing vanaf de publicatie in het Belgisch Staatsblad van het arrest van 14 januari 2021 van het Grondwettelijk Hof. In dit arrest werd beslist om de regeling waarbij zonnepaneleninstallaties nog 15 jaar het principe van de terugdraaiende teller mogen gebruiken, te vernietigen. Meer informatie over de praktische regeling volgt zodra we alle details van deze beslissing kennen.
Om het tarief voor injectie te gebruiken moet je een digitale meter hebben, omdat je enkel met een digitale meter kan meten hoeveel elektriciteit je afneemt van en injecteert op het net. Indien je geen digitale meter hebt, blijf je momenteel van het systeem met terugdraaiende teller genieten.
Als gevolg van de beslissing van het Grondwettelijk Hof van 14 januari 2021 om het principe van de terugdraaiende teller nog 15 jaar te gebruiken te vernietigen, zal je in principe vanaf de publicatie in het Belgisch Staatsblad van het arrest overgaan naar het systeem met tarief voor injectie. Intussen wachten we op de praktische informatie, zoals onder andere vanaf welke exacte datum dit nieuwe systeem zal gelden voor jou. Als je klant bent bij ENGIE zullen wij je contacteren zodra we alle details kennen.
De digitale meters worden sinds juli 2019 geleidelijk overal in Vlaanderen geplaatst of vervangen door netbeheerder Fluvius. De Vlaamse Overheid heeft beslist om de uitrol van digitale meters bij eigenaren van zonnepanelen momenteel te pauzeren, dit tot begin april 2021. Daarnaast heeft ze in nasleep van de beslissing van het Grondwettelijk Hof eveneens beslist dat eigenaars met zonnepanelen niet meer eerst op de planning staan voor de uitrol van de digitale meter. Het zal dus voortaan van je gemeente en straat afhangen wanneer een digitale meter bij jou zal worden geplaatst. Fluvius en de Vlaamse Overheid hebben als doel dat alle Vlaamse woningen voor eind 2029 zijn voorzien van een digitale meter. Voor de meeste mensen met zonnepanelen geeft dus nog iets bijkomende tijd dat zij van de het systeem van terugdraaiende teller kunnen genieten.
Je kan via de website van Fluvius zelf bekijken wanneer je je digitale meter krijgt. Je hebt de EAN-code van je huidige elektriciteitsmeter nodig om de planning te bekijken.
Neen, ENGIE heeft niets te maken met deze beslissing. Op 14 januari 2021 heeft het Grondwettelijk Hof, op vraag van onder andere de Vlaamse Energieregulator (VREG) besloten om het principe van de terugdraaiende teller met 15 jaar te verlengen, te vernietigen. Dit geldt voor alle zonnepaneleninstallaties in Vlaanderen met een digitale meter. Deze beslissing moet door alle energieleveranciers uitgevoerd worden.
Ja, ENGIE plaatst zonnepanelen. We maken met plezier een vrijblijvende offerte voor de installatie van kwalitatief hoogstaande zonnepanelen. Klik hier voor meer informatie: www.engie.be/nl/professionals/zonnepanelen.
Krijg je vandaag groenestroomcertificaten? Dan blijft dat ook na de plaatsing van een digitale meter zo. Dat wijzigt niet.
Het injectietarief is nog niet van toepassing in Wallonië. Je blijft profiteren van het systeem met de terugdraaiende teller. Vanaf 01/10/2020 betaal je via het prosumententarief voor het gebruik van het net. Lees alles wat je moet weten over het prosumententarief in Wallonië in dit artikel.
Dit nieuwe systeem is nog niet van toepassing in Brussel. Je blijft profiteren van het systeem met de terugdraaiende teller in Brussel, maar je betaalt al je disitributienetkosten op basis van al de elektriciteit die je van het elektriciteitsnet afneemt. Hiervoor is er dus geen contract voor de injectietarief of terugleververgoeding nodig.
Op het moment dat je meter vervangen wordt door een digitale meter, wordt de meterstand van je analoge meter opgenomen. Doordat je analoge meter terugdraaiend is, houdt deze meterstand al rekening met de energie die je tot dan op het net geïnjecteerd hebt. Dat voordeel verlies je niet.
Je eerstvolgende afrekening voor elektriciteit zal 2 periodes bevatten. De periode van de analoge meter. En de periode vanaf de digitale meter.
Dat hangt af van je zelfverbruik, dus de hoeveelheid elektriciteit die je onmiddellijk (voor je eigen behoeften) verbruikt in verhouding tot de productie van je zonnepanelen. Hoe hoger je zelfverbruik, hoe minder elektriciteit je op het net injecteert. Met andere woorden, als je overdag regelmatig thuis bent en je je toestellen (wasmachine, droogkast …) dan opzet of je overdag je elektrische wagen thuis oplaadt, zal je gemiddeld minder elektriciteit in het net injecteren. Maar als je niet thuis bent op het moment dat je zonnepanelen energie produceren, injecteer je de elektriciteit op het net. Het zelfverbruik in België wordt gemiddeld op 30% geschat. Een eigenaar van zonnepanelen injecteert dus ongeveer 70% van de productie op het net.
Een andere manier om je zelfverbruik te beïnvloeden is door te investeren in een batterij. Zo kan je je energie tijdelijk opslaan en gebruiken zonder dat je deze hoeft af te nemen en injecteren op het net, bijvoorbeeld na zonsondergang in de winter of wanneer je bepaalde elektrische apparaten 's nachts wilt laten werken. Ontdek de voordelen en premies die verbonden zijn aan een thuisbatterij in Vlaanderen.
Nee, wanneer je in het systeem met injectietarief bent, hoef je niet langer het prosumententarief te betalen.
We trekken het bedrag dat je ontvangt voor de elektriciteit die je op het net injecteert af van het bedrag dat je moet betalen voor de elektriciteit. De verrekening gebeurt dus automatisch op je factuur. Daar moet je zelf niets voor doen.
Dat hangt af van je btw-statuut:
• Indien je onderworpen bent aan btw, maak je gebruik van het systeem met automatische facturering en krijg je 21% btw bovenop het injectietarief dat je zal moeten doorstorten naar de staat.
• Indien je niet onderworpen bent aan btw, maak je gebruik van het systeem met rekennota. Dat betekent dat het jouw verantwoordelijkheid is om een factuur op te maken (zonder btw) voor de verkoop aan ENGIE, op basis van de informatie die we je via de factuur voor afname geven.
• Indien je onderworpen bent aan btw maar je binnen het kader van het artikel 56bis valt (je jaarlijkse omzet is lager dan 25 000€) is het ook jouw verantwoordelijkheid om een factuur op te maken, met of zonder btw, op basis van de informatie die we je via de factuur voor afname geven.
Hoe het injectietarief op je factuur wordt verrekend hangt af van je btw-statuut:
• Indien je onderworpen bent aan btw, maak je gebruik van het systeem met automatische facturering. De vergoeding voor de geïnjecteerde elektriciteit wordt in mindering gebracht op de kost voor afname. Het resultaat hiervan is een debet (als de kost voor de afname hoger is dan de injectievergoeding) of een saldo (als de injectievergoeding hoger is dan de kost voor afname). Met andere woorden: je betaalt alleen het verschil tussen beide bedragen.
• Indien je niet onderworpen bent aan btw, is het systeem met rekennota van toepassing voor jou. Je bent dan zelf verantwoordelijk om een verkoopfactuur voor injectie aan ENGIE op te stellen (zonder btw) op basis van de gegevens van de factuur. Je betaalt ons dus eerst voor de elektriciteit die afneemt. Dan vergoeden we je op basis van jouw factuur voor de door jou geïnjecteerde elektriciteit.
• Indien je onderworpen bent aan btw maar je binnen het kader van het artikel 56bis valt (je jaarlijkse omzet is lager dan 25 000€), dan ben je ook verantwoordelijk voor de opmaak van een factuur aan ENGIE, al dan niet met btw, op basis van de info op je factuur. Je betaalt ons dus eerst voor de elektriciteit die afneemt. Dan vergoeden we je op basis van jouw factuur voor de door jou geïnjecteerde elektriciteit.
Indien je onderworpen bent aan btw en je het systeem met automatische facturering gebruikt, (zie vraag hierboven) gelden volgende afspraken:
• Indien het totaalbedrag op de factuur een verschuldigd bedrag is (de kost van de afname is groter dan de injectievergoeding) dan moet de betaling gebeuren voor de uiterste datum op je factuur voor afname.
• Indien het totaalbedrag op je factuur en saldo vertoont (de injectievergoeding is groter dan de kost van de afname) dan vindt de terugbetaling plaats binnen de 7 dagen na de uiterste datum.
Indien je niet onderworpen bent aan btw, moet je een factuur voor injectie opstellen aan ENGIE.
Indien je effectief al in het nieuwe systeem met injectietarief zit, dan lijkt dit inderdaad een interessante optie. Op deze manier zal je minder gaan betalen voor je verbruik tijdens de avond, nacht en in het weekend. Opgelet wel: je wacht best tot je effectief in het nieuwe systeem met injectietarief zit om je wijziging door te geven. Doe je dit eerder, dan loop je het risico dat je het voordeel van je geproduceerde elektriciteit die je niet nodig had en eerder op het net hebt geïnjecteerd te verliezen.
Met een digitale meter is overstappen van een enkelvoudig tarief naar een tweevoudig uurtarief simpel: Fluvius kan dit vanop afstand doen en moet hiervoor niet bij jou langskomen of iets fysieks wijzigen aan je meter. Je betaalt hiervoor 10,32 EUR (inclusief BTW).
Indien je al zonnepanelen hebt zal de overstap van het systeem met terugdraaiende teller naar het systeem met injectietarief invloed hebben op je afrekening. Zodra het systeem met injectietarief van toepassing is voor jou (en zodra je een digitale meter hebt) zal je volgens onze eerste berekeningen op basis van een gemiddeld verbruik een toename tot 250€ op je jaarafrekening merken. Om deze toename zoveel mogelijk te beperken raden we je aan je zelfverbruik te verhogen (dus door je elektriciteit onmiddellijk te verbruiken op het moment van productie, bijvoorbeeld door je elektrische toestellen die veel verbruiken overdag aan te zetten of je elektrische wagen op te laden). We raden je ook aan een batterij te plaatsen zodat je je eigen elektriciteit kan opslaan en verbruiken wanneer er geen productie is. De Vlaamse Regering voorziet ook in compensatiemaatregelen die de impact van de afschaf van de terugdraaiende teller moet beperken.
Indien je onlangs zonnepanelen hebt geplaatst, mag je erop vertrouwen dat dit een voordelige investering blijft, alleen is je besparing op je jaarafrekening mogelijks minder dan voorzien.
*berekening op basis van een klant met een contract EASYFIXED1 met een verbruik van 3.500 kWh jaarverbruik en een installatie van 4 kWp.
Neen, je voorschotbedrag is momenteel niet aangepast. We analyseren alle mogelijkheden zodat we je het beste advies kunnen geven op basis van deze wetswijzigingen.
De Vlaamse regering voorziet inderdaad in een compensatie voor gezinnen die zonnepanelen plaatsten voor 2021, dit ter compensatie van het wegvallen van het systeem van de terugdraaiende meter. Indien jij zonnepanelen plaatst voor 2021 EN vandaag reeds een digitale meter hebt, kan je meer informatie en ook je aanvraag regelen via de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Meer informatie vind je via www.energiesparen.be.