Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Dynamic pro, prijzen per uur die marktevolutie volgen

Ontdek hoe je jouw elektriciteitskosten kunt verlagen

Bereken mijn kosten

Regel je elektriciteitsverbruik en verlaag je factuur door energie te gebruiken wanneer dat het goedkoopst is.

element-question

Waarom kiezen voor Dynamic pro?

 

Ontdek de specificaties van het Dynamic pro contract en kom te weten of het geschikt is voor jou.

Meer weten
element-piggybank

Hoe besparen met Dynamic pro?

 

Ontdek hoe het Dynamic pro contract aantrekkelijk kan zijn, afhankelijk van hoe flexibel je elektriciteitsverbruik is.

Meer weten
element-users-1

Hoe kan het Dynamic pro contract gebruikt worden?

Vind alle informatie om je verbruik te volgen en optimaliseren met jouw Dynamic pro contract.
 

Meer weten

Waarom kiezen voor Dynamic pro?

Dynamic pro biedt je een tarief dat de markt volgt en waarvan de prijs uur per uur evolueert en elke dag varieert.

Op bepaalde momenten van de dag zijn de prijzen lager dan op andere. Als je je verbruik op deze momenten kunt plannen, kun je je verbruik optimaliseren en veel besparen!

Elektrische apparaten


Heb je apparaten die veel elektriciteit verbruiken en ben je in staat om het gebruik ervan te controleren en er flexibel mee om te gaan?

Elektrische auto

Zonnepanelen

Slimme batterij

Programmeerbare warmtepomp

Home energy management system

Dan is het Dynamic pro tarief iets voor jou!

 

 

Ideaal voor:

element-prosume

Zonnepanelen en smart-thuisbatterij

element-charge-car

Elektrische auto's
 

 

Laad je auto op tijdens de goedkoopste momenten.

 

Is Dynamic pro tarief geschikt voor mijn zaak?

Controleer of je aan de volgende voorwaarden voldoet voor je voor Dynamic pro kiest:

Je hebt een digitale meter en je pand bevindt zich in Vlaanderen.

Je hebt geen exclusief nachttarief.

Je hebt een energieverbruik van meer dan 5000 kWh/jaar.

 

Je kunt je verbruik optimaliseren en je energieverbruik plannen op de voordeligste momenten van de dag met Dynamic pro.

Hoe kun je je verbruik optimaliseren?

Bekijk simpelweg de prijzen per uur en regel je verbruik. In het algemeen zijn de prijzen goedkoper tussen middernacht en 6u's ochtends. Maar ook tijdens de middag is elektriciteit vaak goedkoper, namelijk tussen 13u en 17u.

Opgelet: Als je vooral verbruikt tijdens de piekuren van Dynamic pro, dan kan dit tarief minder geschikt zijn voor jou dan een standaardtarief. Bovendien kunnen de uurprijzen sterk stijgen bij onvoorziene gebeurtenissen op de energiemarkt.

Is Dynamic pro goedkoper dan een ander tarief?

Dat hangt ervan af of jij je verbruik kan inplannen op het moment dat de prijzen het laagst zijn.

 

Volgens deze simulatie van het Dynamic pro tarief stellen we vast dat de prijzen, op een typische dag, voor het uurtarief (Dynamic pro) goedkoper zijn dan het vaste tarief tussen middernacht en 6 uur 's ochtends (gele gedeelte). Als je op die momenten energie kan verbruiken, dan is het Dynamic pro tarief interessant voor jou en bespaar je geld.

 

 

Daarentegen kunnen we vaststellen dat de prijzen van het uurtarief (Dynamic pro) duurder zijn dan het vaste tarief op piekmomenten (6u-12u & 17u-00u). Je zou dus meer betalen om energie te verbruiken tijdens deze tijdstippen met een Dynamisch pro contract dan met een contract met vaste prijzen. Het is minder interessant om een Dynamisch pro contract af te sluiten als je niet weet hoe je je verbruik buiten deze piekuren kunt plannen.

 

Om verder te gaan

Op weg naar groenere energie
 

Dynamic pro en de Smart App helpen je om minder elektriciteit te verbruiken op momenten dat de vraag groot is. Daardoor neemt het verbruik op piekmomenten af. Op momenten waarop de vraag groot is, wordt elektriciteit op een minder milieuvriendelijke manier geproduceerd om aan de behoeftetoename te voldoen. Door je verbruik te spreiden en te kiezen voor momenten waarop het aandeel groene energie het grootst is, draag je bij aan de energietransitie naar een duurzame wereld.

Door je producten te combineren met het Dynamic pro tarief

Door je slimme thuisbatterij, aangesloten op je zonnepanelen, te combineren met het Dynamic pro tarief kun je:

Je afnamekosten te verlagen door af te nemen van het net wanneer de prijzen het laagst zijn en je opgeslagen elektriciteit te gebruiken op momenten dat de prijzen hoog zijn.

Je overtollige elektriciteit op het net injecteren wanneer de prijzen het hoogst zijn.

Heb je een vraag?

Misschien staat je antwoord hier al tussen


  • Dynamic pro begrijpen
  • Dagelijks gebruik
Wie kan het Dynamic pro tarief gebruiken? arrow-down-fwd

Je adres moet in Vlaanderen zijn en je moet een digitale meter hebben om Dynamic pro als energietarief te kiezen. Verder mag je geen exclusief nachttarief hebben.

Als je adres in Vlaanderen is en nog geen digitale meter hebt, kun je op de  website van Fluvius, aan de hand van de EAN-code van je elektriciteitsmeter, nagaan wanneer er digitale meters worden geïnstalleerd.
Heb je nog geen digitale meter en wil je nagaan welk energietarief het meest geschikt is voor jou? Klik dan hier.

Is het Dynamic pro tarief interessant voor mijn zaak? arrow-down-fwd

Het Dynamic pro tarief is interessant voor jou als je je elektriciteitsverbruik kunt plannen en aanpassen op basis van de uurtarieven. Dat wil zeggen, zoveel mogelijk verbruiken wanneer het uurtarief het laagst is. De meest interessante periodes vallen vaak tussen middernacht en 6u 's ochtends en tussen 13u en 17u.

Dynamic pro is ideaal voor jou, wanneer je beschikt over:
• Een energieverslindend apparaat waarvan je het gebruik kunt plannen, zoals bij het opladen van een elektrische auto (smart charging).
• Een thuisbatterij en zonnepanelen (op voorwaarde dat de batterij kan worden opgeladen met elektriciteit van het net en je de oplaadcycli kunt programmeren).
• Een energiebeheersysteem (home energy management system) hebt dat vanaf dat moment ook rekening houdt met uurtarieven om je energieverbruik te optimaliseren.

Is het nodig een tweevoudige meter (piek en dal) te vervangen door een enkelvoudige meter (normaal tarief) om gebruik te kunnen maken van een Dynamic Pro-contract? arrow-down-fwd

Nee, een Dynamic pro contract geeft je een uurtarief op basis van een intelligente digitale meter met SMR3. De prijs van je elektriciteit varieert elk uur en heeft niets te maken met dag- of nachttarief. Zowel een tweevoudige als enkelvoudige meter zijn dus compatibel met Dynamic pro.

Let wel: je kan momenteel niet profiteren van het Dynamic pro contract als je een exclusief nachttarief hebt.


Kortom, om in aanmerking te komen voor een Dynamic pro contract moet je adres in Vlaanderen zijn, een digitale meter hebben en mag je geen exclusief nachttarief hebben. Of je een enkelvoudige of tweevoudige meter hebt, heeft echter geen invloed. 

Bestaat Dynamish pro ook voor klanten die in Brussel of Wallonië zijn? arrow-down-fwd

Voor Brussel en Wallonië is er nog geen flexibel tarief. Dit geldt enkel voor Vlaanderen.

Hoe is de prijsformule van Dynamic pro opgebouwd? arrow-down-fwd

De huidige prijsformule voor afname van het elektriciteitsnet van het pack Dynamic pro is 0,1 x eSpot + 0,204 c€/kWh.

• De eSpot is het uurtarief op de Day-Ahead EPEX SPOT Belgium-markt, voor het uur in kwestie, uitgedrukt in €/MWh. We zetten dagelijks (om 14u) de tarieven voor de volgende dag op onze website. Deze zijn ook op EPEX SPOT website beschikbaar.

0,1 is de conversiefactor die gebruikt wordt om de eSpot prijs om te zetten van een prijs die wordt uitgedrukt in €/MWh naar een tarief van c€/kWh.

0,204 c€/kWh komt overeen met de kosten verbonden aan Dynamic pro. ENGIE koopt elke dag op basis van het ingeschatte verbruik van onze klanten volumes op de beurs die de volgende dag worden verbruikt. Het verschil tussen de schatting en het werkelijke verbruik van de klanten, creëert kosten voor ENGIE. Bovendien zijn er aan de handel op EPEX SPOT markt ook transactiekosten verbonden, deze zijn inbegrepen in het bedrag van €0,204c/kWh.

Als je zonnepanelen hebt en elektriciteit injecteert op het net, wordt je injectietarief gebaseerd op de marktprijs. Je injectieformule ziet er dan als volgt uit: 0,1 x eSpot.

Hoe kan je je tarief zelf berekenen met Dynamic pro? arrow-down-fwd

Je prijs wordt bepaald door het uurtarief dat je kan berekenen via volgende formule: 0,1 x eSpot + 0,204 c€/kWh.

Stel dat de eSpot-prijs vandaag tussen 13u en 14u en 61,96 €/MWh is. Dan gebeurt de berekening van je uurtarief als volgt: 0,2040 + (61,96 * 0,1) = 6,4 c€/kWh exclusief btw.

• Vervolgens moet je 21%* btw toevoegen: 0,0640*1,21 = 7,744 c€/kWh incl. btw.
• Als je ook zonnepanelen hebt, en je elektriciteit op het net injecteert, ontvang je volgend injectietarief: (61,96 * 0,1) = 6,196 c€/kWh.

Het Dynamic pro pack omvat ook een jaarlijkse, vaste kost van 125 €/jaar. Vergeet ten slotte niet dat er ook een aantal vaste kosten zijn (dit geldt voor alle packs), zoals transport- en distributiekosten, netwerkkosten, accijnzen...

 

*Je kunt profiteren van het btw-tarief van 6% als je voornamelijk voor niet-zakelijke doeleinden consumeert. 

 

Hoeveel kan mijn zaak besparen met het Dynamic pro tarief? arrow-down-fwd

Als je een elektrische wagen hebt en een verbruik van ongeveer 7000 kWh per jaar bespaar je gemiddeld tot 15% met het Dynamic pro tarief ten opzichte van een vast Easy contract van 1 jaar.

Wat is de prijs voor injectie? arrow-down-fwd

Het injectietarief volgt dezelfde uurprijzen als je elektriciteitsafname, maar de algemene formule is niet hetzelfde.

De injectieformule voor het Dynamic pack (uitgedrukt in c€/kWh) is (0,1 x eSpot) - B c€/kWh.

• De eSpot is het uurtarief op de Day-Ahead EPEX SPOT Belgium-markt, voor het uur in kwestie, uitgedrukt in €/MWh. We zetten dagelijks (om 14u) de tarieven voor de volgende dag op onze website. Deze zijn ook op EPEX SPOT website beschikbaar.
• 0,1 is de conversiefactor die gebruikt wordt om de eSpot prijs om te zetten van een prijs die wordt uitgedrukt in €/MWh naar een tarief van c€/kWh.
• De waarde B wordt uitgedrukt in c€/kWh en komt overeen met de kosten verbonden aan de injectie tegen het Dynamische tarief, d.w.z. de kosten verbonden aan het beheer van de energievolumes die ENGIE in staat stellen het evenwicht op het net te houden.

Aangezien de injectieformule weergeeft wat rechtstreeks aan de klant wordt betaald en factor B een kost is, is hij hier negatief.

Met het Dynamisch contract varieert de eSpot-uurprijs op basis waarvan u betaald wordt voor uw injectie sterk tussen daluren en uren met een grote vraag. Het kan dus voorkomen dat je op bepaalde daluren, wanneer de prijs bijzonder laag is, moet betalen om te injecteren.

Als de eSpot prijs minder is dan 10x de waarde van B, dan zal de totale injectie voor dat uur negatief zijn.

Bijvoorbeeld, als de waarde van B gelijk is aan 0,9 c€/kWh, dan moet je betalen om te injecteren als de eSpot prijs per uur lager is dan 9€/MWh --> (0,1 x 9) - 0,9 = 0.

Omdat de waarde van B erg laag is, komt het echter zelden voor dat de eSpot-prijs zo laag is. In deze zeldzame gevallen verdient het de voorkeur om zelf te verbruiken in plaats van te injecteren.

Waar kan ik de prijzen en voorwaarden van het Dynamic contract vinden?

Als je nog geen Dynamic contract hebt, kun je hier de Dynamic prijzen en voorwaarden vinden. Klik op “Elektriciteit” voor de prijsfiche van het Dynamic pakket.

Interessant in combinatie met een warmtepomp? arrow-down-fwd

Bij bepaalde types warmtepompen is het mogelijk om de verwarming te programmeren, en kan het dynamisch pro tarief dus interessant zijn.

Bij de meeste kan dit helaas niet, en is het niet interessant. Indien je de continue werking van de warmtepomp regelmatig zou onderbreken om de voordelen van een dynamisch pro tarief te benutten, dan zou het verbruik van de warmtepomp helaas meer stijgen dan het voordeel dat je kan halen.

Check in de documentatie van je warmtepomp of met je leverancier of dit kan met jouw type warmtepomp.

Hoe overstappen naar Dynamic pro? arrow-down-fwd

Indien je interesse hebt in Dynamic pro kan je dit via volgende link aanvragen.

Wat bij volatiele prijzen? arrow-down-fwd

Gezien Dynamic pro de evolutie van de marktprijzen volgt, zijn prijspieken of zelfs negatieve uurprijzen ook mogelijk. Dit gebeurt echter zelden en is op voorhand geweten zodat we u hierover kunnen informeren.

Is er een risico dat Dynamic pro je capaciteitstarief zal verhogen? arrow-down-fwd

Sinds 2023 worden je netwerkkosten voor elektriciteit in Vlaanderen opgesplitst in twee delen:

• Eén deel van je netwerkkosten wordt berekend op basis van de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt van het net.
• Het andere deel, het capaciteitstarief, wordt berekend op basis van je maandelijkse verbruikspieken.

Dit maandelijkse capaciteitstarief is afhankelijk van je hoogste kwartuurpiek, oftewel het kwartuur waarin je gemiddeld over de maand de meeste elektriciteit hebt verbruikt. Het is daarom aan te raden om deze piek te beperken door je elektriciteitsverbruik zo gelijkmatig mogelijk te spreiden.

Met dynamische pro tijdverbruiktarieven kan het verleidelijk zijn om het verbruik te concentreren in de goedkoopste uren. Dit kan echter het risico op hoge pieken verhogen als er meerdere apparaten tegelijk werken. Toch is het heel goed mogelijk om deze hoge pieken te vermijden met een dynamisch pro contract:

1. Spreid het gebruik van je apparaten over de goedkoopste uren van Dynamic pro - vaak heeft bijna de helft van de uren van de dag lagere prijzen.
2. Laad je elektrische auto of smart battery langzaam op, idealiter wanneer je geen andere energieverbruikende apparaten gebruikt.
3. Gebruik de energie die geproduceerd wordt door je zonnepanelen of opgeslagen is in een accu om de energievraag te verminderen bij het gebruik van energievretende apparaten.
4. Een Home Energy Management System kan je verbruik automatisch optimaliseren om het over de goedkoopste uren te verdelen en pieken te vermijden.

Hoe weet je wanneer het beste moment is om te verbruiken? arrow-down-fwd

De meest interessante periodes vallen meestal tussen middernacht en 6u ‘s ochtends, en tussen 13u en 17u. Als je je verbruik kunt plannen op de momenten dat de energieprijs laag is, bespaar je op je factuur.

• Elke dag om 14u publiceren we de uurtarieven voor de volgende dag op onze website. Deze zijn beschikbaar op onze pagina met prijzen en voorwaarden of op onze 'dagelijks gebruik' pagina. Je kunt ze dus raadplegen en beslissen wanneer je jouw verbruik het beste plant.
• Je kunt ook de uurtarieven voor de volgende dag te weten komen via de Smart App.

Hoe wordt de maandelijks voorschotbedrag berekend? arrow-down-fwd

Je voorschot wordt op basis van je laatst gekende verbruik berekend, en als we dat niet kennen op basis van een schatting van je verbruik. Lees ook Hoe werd het bedrag van mijn voorschot berekend?.

Wat verandert er aan de jaarafrekening? arrow-down-fwd

Aan je jaarafrekening verandert niets: je krijgt je totaalverbruik te zien en de afrekening op basis van je verbruik en het tarief. Je kan je details per uur bekijken in je klantenzone.