Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Alles wat je moet weten over zonnepanelen en het injectietarief in Wallonië.

Vanaf 1 januari 2024 wordt het injectietarief ingevoerd in Wallonië.
Wilt je weten welk tarief van toepassing is op je situatie? Ontdek alles wat je moet weten op deze pagina!

Het systeem met injectietarief is nog niet van toepassing voor jou, ook als je een digitale meter hebt. Digitale meters zullen geleidelijk worden ingevoerd in Wallonië tot 2030. Tegen eind 2030 zal Wallonië ook overschakelen op het injectietariefsysteem.
Als je voor 2030 wilt overstappen naar het injectietarief, kun je een proactieve aanvraag doen.

Wat gebeurt er in de tussentijd?
Het systeem van de terugdraaiende teller blijft van toepassing, ongeacht je metertype, d.w.z. we berekenen het verschil tussen je elektriciteitsverbruik en je elektriciteitsinjectie, en alleen dit 'netto' verbruik wordt aan jou gefactureerd.
Aangezien je het netwerk in beide richtingen gebruikt, om elektriciteit op te nemen en te injecteren, betaal je een bijdrage in de netwerkkosten, het "prosumententarief".

Het systeem met injectietarief is van toepassing op alle nieuwe zonnepaneelinstallaties vanaf 01/01/24. Volgens dit systeem word je enerzijds gefactureerd voor de elektriciteit die je van de net afneemt en anderzijds word je vergoed voor de hoeveelheid elektriciteit die je met je zonnepanelen produceert en op het net injecteert.

Dit betekent dat als je zonnepanelen na 01/01/24 geïnstalleerd werden, je het prosumententarief niet betaalt en automatisch van een digitale meter geniet.

Ben je al klant bij ENGIE?

Dan moet je voorlopig niets doen. Wij doen het nodige voor je. Zodra we de informatie krijgen van Fluvius (de distributienetbeheerder) dat het nieuwe systeem met injectietarief van toepassing is voor jou, nemen wij contact met je op  zodat je meteen kan genieten van het injectietarief dat voor jouw pakket geldt of om een afzonderlijk injectiecontract af te sluiten (enkel voor klanten met een groot verbruik). 


Het kan enkele weken duren voor Fluvius ons jouw gegevens bezorgt. In ieder geval heeft deze vertraging geen invloed op jou omdat het injectietarief retroactief zal toegepast worden op je contract (dus vanaf de installatie van je digitale meter of je zonnepanelen indien je reeds eerder een digitale meter had). 

Nog geen klant bij ENGIE?

Dan kan jij natuurlijk ook genieten van onze aantrekkelijke voorwaarden voor je injectie door klant te worden.

Heb je een vraag?

Misschien staat je antwoord hier al tussen

Werking nieuwe systeem
Wat is het injectietarief ?
arrow-down-fwd

Dit is de financiële vergoeding die je krijgt voor de elektriciteit die je zonnepanelen produceren maar die je niet meteen kan verbruiken. Je gaat deze stroom als het ware injecteren op het net en “verkopen” aan je energieleverancier.

Terug naar het overzicht
Waarom zijn de injectietarieven lager dan de tarieven voor afname?
arrow-down-fwd

De injectie- en afnameprijzen zijn gebaseerd op de marktprijzen. Als je een variabel contract hebt, variëren deze prijzen maandelijks of elk kwartaal, afhankelijk van je contract.

Er zijn verschillende redenen voor het verschil tussen de injectie- en afnameprijzen:

1. Een belangrijk verschil is dat je energie injecteert op momenten dat de prijzen laag zijn (omdat er veel zonne-energie in het net wordt geïnjecteerd, op momenten dat de vraag naar energie lager is), terwijl je energie afneemt op momenten dat de prijzen hoger zijn (in de winter, 's avonds, wanneer er geen zonne-productie is of wanneer de vraag hoger is). Dit verschil in vraag en aanbod uit zich in een lager tarief voor injectie dan voor afname.
2. Als je naar je totale factuur kijkt, moet je voor je afname ook rekening houden met extra kosten zoals de groene bijdragen (en WKK in Vlaanderen), de netwerkkosten (om de energie die je verbruikt te transporteren) en een aantal belastingen en bijdragen die verschuldigd zijn op de afname.
3. Bovendien betaal je 6% btw op de afname, maar ontvang je geen 6% btw op de energie die je injecteert (omdat je niet btw-plichtig bent).

Dit zijn allemaal elementen die het prijsverschil verklaren. Een goede raad: verbruik zo veel mogelijk wanneer je produceert, dit vermindert de afgenomen kWh en dus je totale factuur!

Terug naar het overzicht
Wat is het verschil tussen het systeem met een terugdraaiende teller en het nieuwe systeem met injectietarief?
arrow-down-fwd

In het systeem met terugdraaiende teller berekenen we het verschil tussen je afname en je injectie en betaal je je totale verbruik van energie min de energie die je zelf hebt geproduceerd. Daarnaast betaal je voor het gebruik van het net een bijdrage die “prosumententarief” wordt genoemd.

In het nieuwe systeem met injectietarief, meten we nauwgezet de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt en injecteert in het net. Op basis hiervan betaal je enerzijds voor de elektriciteit die je afneemt (netwerkkosten inbegrepen) en ontvang je anderzijds voor elke kWh die je op het net injecteert een bedrag dat het injectietarief wordt genoemd. Dit nieuwe systeem is alleen mogelijk met een digitale meter omdat het met deze meter mogelijk is om je afname en injectie van elektriciteit apart te meten.

Terug naar het overzicht
Moet ik mijn energiecontract aanpassen om te kunnen genieten van het injectiecontract?
arrow-down-fwd

In de meeste gevallen is dit niet nodig. Wanneer je klant bent bij ENGIE is je injectiecontract automatisch inbegrepen in alle energiepakketten. Zónder extra kosten. Zodra je netwerkbeheerder ons laat weten dat het systeem met tarief voor injectie van toepassing is voor jou, sturen we je alle informatie over je injectiecontract. Je tarief voor injectie wordt automatisch toegepast als je het injectiecontract hebt aanvaard. Als je nu al meer informatie wil over het injectietarief dat hoort bij je energiecontract, kan je onze tarieven voor injectie alvast bekijken.


Indien je een aparte EAN hebt voor injectie (voor installaties met een vermogen groter dan 10kvA), is het wel nodig om een afzonderlijk contract voor injectie af te sluiten voor injectie.

Terug naar het overzicht
Voor wie is het systeem met injectietarief van toepassing?
arrow-down-fwd

Het injectietariefsysteem is van toepassing op eigenaren van zonnepanelen:
• Overal in Brussel.
• In Vlaanderen voor alle nieuwe zonnepaneelinstallaties vanaf 2021 of vanaf het moment van installatie van je digitale meter.
• In Wallonië voor alle nieuwe installaties vanaf 01/01/24.

Terug naar het overzicht
Wanneer wordt mijn digitale meter geïnstalleerd?
arrow-down-fwd

Sinds juli 2019 worden in Vlaanderen geleidelijk aan digitale meters geïnstalleerd, met als doel om tegen eind 2029 alle woningen van zo'n meter te voorzien. Naar aanleiding van de beslissing van het Grondwettelijk Hof is ook besloten dat eigenaars van zonnepanelen die vóór 2021 zijn geïnstalleerd, niet langer voorrang krijgen bij de installatie van een digitale meter.

1) Je zonnepanelen zijn minder dan 15 jaar oud en werden geïnstalleerd vóór 2021
De datum van de installatie van een digitale meter zal voor jou afhangen van je gemeente en straat. Daarnaast heeft de Vlaamse regering ook aangegeven dat je als eigenaar van zonnepanelen de installatie van een digitale meter kunt uitstellen tot 1 januari 2025, zodat je zo lang mogelijk van je terugdraaiende teller kunt blijven genieten. Voorwaarde is dat je zonnepanelen minder dan 15 jaar oud zijn en vóór 2021 zijn geïnstalleerd. Op de website van Fluvius kan je aan de hand van de EAN-code van je elektriciteitsmeter nagaan wanneer er in je buurt een digitale meter wordt geïnstalleerd.

2) Je zonnepanelen werden geïnstalleerd in 2021 of later
Voor een nieuwe installatie vanaf 2021 komt Fluvius binnen 90 dagen een digitale meter bij je plaatsen.

Terug naar het overzicht
Wat doe ik best: mijn terugdraaiende teller tot 2025 behouden of niet?
arrow-down-fwd

In de meeste gevallen is het interessanter om je analoge meter te behouden, zodat je kunt blijven profiteren van het systeem met de terugdraaiende teller met prosumententarief.

Maar als je een hoog zelfverbruik hebt, kan het beter zijn om voor het systeem met de digitale meter met injectietarief te kiezen, want je energiefactuur wordt dan berekend op basis van je werkelijke afgenomen verbruik van het elektriciteitsnet.

Houd ook in de gaten dat je bij plaatsing van de digitale meter voor eind 2025 aanspraak kunt maken op een financiële compensatie omdat je niet langer van een terugdraaiende teller profiteert. Die compensatie zou een rendement van 5% voor je installatie moeten garanderen. De premie moet ten laatste 6 maanden na de installatie van de digitale meter worden aangevraagd en ten laatste op 31 december 2025. Let op, indien je ervoor kiest om de installatie van je digitale meter uit te stellen (wanneer Fluvius je geografische zone dekt), blijft je recht hebben op deze premie op voorwaarde dat je de installatie van de digitale meter niet weigert na 31 december 2024. Alle info's over deze retroactieve premie vind je hier.

Terug naar het overzicht
Heb ik nog recht op groenestroomcertificaten voor mijn zonnepaneleninstallatie?
arrow-down-fwd

Krijg je vandaag groenestroomcertificaten? Dan blijft dat ook na de plaatsing van een digitale meter zo. Dat wijzigt niet.

Terug naar het overzicht
Ik woon in Wallonië, is het injectietarief van toepassing voor mij?
arrow-down-fwd

Het injectietariefsysteem is van toepassing op alle nieuwe zonnepaneleninstallaties vanaf 01/01/24 in Wallonië.

Indien je zonnepanelen zijn geplaatst vóór 01/01/24 is het injectietarief nog niet van toepassing. Je blijft profiteren van het systeem met de terugdraaiende teller. Vanaf 01/10/2020 betaal je via het prosumententarief voor het gebruik van het net. Lees alles wat je moet weten over het prosumententarief in Wallonië in dit artikel.

Terug naar het overzicht
Impact factuur
Mijn analoge terugdraaiende meter wordt vervangen door een digitale meter. Wat gebeurt er nadien?
arrow-down-fwd

Op het moment dat je meter vervangen wordt door een digitale meter, wordt de meterstand van je analoge meter opgenomen. Doordat je analoge meter terugdraaiend is, houdt deze meterstand al rekening met de energie die je tot dan op het net geïnjecteerd hebt. Dat voordeel verlies je niet.

In de weken na de installatie ontvang je een aanvullende tussentijdse afrekening voor alleen je elektriciteit.

Terug naar het overzicht
Ik ben net overgeschakeld op het systeem met injectietarief, welke gevolgen heeft dit voor mijn facturatie?
arrow-down-fwd

Vanaf het moment dat je digitale meter is geïnstalleerd (in Vlaanderen) of vanaf het moment dat je zonnepanelen zijn geïnstalleerd (vanaf 01/01/24 in Wallonië), worden je meterstanden opgenomen door je netwerkbeheerder, die ons in de daaropvolgende weken informeert.

Dat jaar zal je 2 periodes hebben met 2 verschillende facturatiemethoden voor je elektriciteit:

• Tot de installatie van je nieuwe meter / zonnepanelen, zal je oude factureringssysteem worden toegepast op je factuur, dat wil zeggen je nettoverbruik als je in Vlaanderen en Wallonië woont, of op basis van je electriciteitsverbruik als je in Brussel woont.
• Vanaf de installatie van je nieuwe meter/zonnepanelen worden je afname en injectie afzonderlijk gefactureerd, zoals bepaald door het "systeem van het injectietarief".

In de weken na de installatie ontvang je daarom een aanvullende tussentijdse afrekening voor alleen je elektriciteit.

Het daaropvolgende jaar ontvang je opnieuw slechts 1 afrekening per jaar waar je afname en injectie afzonderlijk gefactureerd worden.

Terug naar het overzicht
Hoeveel elektriciteit zal ik injecteren op het net?
arrow-down-fwd

Dat hangt af van het vermogen van je installatie en je zelfverbruik, dus de hoeveelheid elektriciteit die je onmiddellijk (voor je professionele activiteiten) verbruikt in verhouding tot de productie van je zonnepanelen. Hoe hoger je zelfverbruik, hoe minder elektriciteit je op het net injecteert.

Met andere woorden, als je bepaalde elektriciteitsche apparaten gebruikt (of van op afstand programmeert) of een elektrische auto oplaadt tijdens de dag, wanneer je zonnepanelen elektriciteit produceren, zal je proportioneel minder elektriciteit aan het net leveren. Je zelfverbruik zal dus hoger liggen. In België verbruikt een klant met zonnepanelen gemiddeld ~30% van de elektriciteit die hij produceert en injecteert hij de resterende 70% in het net.

Een andere manier om je zelfverbruik te beïnvloeden is door te investeren in een batterij. Zo kan je je energie tijdelijk opslaan en gebruiken zonder dat je deze hoeft af te nemen en injecteren op het net, bijvoorbeeld na zonsondergang in de winter of wanneer je bepaalde elektrische apparaten 's nachts wilt laten werken. Ontdek alles wat je moet weten over thuisbatterijen.

Terug naar het overzicht
Moet ik nog het prosumententarief betalen als ik het systeem met injectietarief heb?
arrow-down-fwd

Nee, wanneer je in het systeem met injectietarief bent, hoef je niet langer het prosumententarief te betalen.

Terug naar het overzicht
Hoe word ik vergoed voor de elektriciteit die ik op het net injecteer?
arrow-down-fwd

We trekken het bedrag dat je ontvangt voor de elektriciteit die je op het net injecteert af van het bedrag dat je moet betalen voor de elektriciteit die je afneemt. De verrekening gebeurt dus automatisch op je factuur. Daar moet je zelf niets voor doen.

Je zal de hoeveelheid stroom die je geïnjecteerd hebt op het net, evenals de vergoeding die je daarvoor ontvangen hebt, kunnen raadplegen op je jaarafrekening.

Terug naar het overzicht
Betekent deze wijziging dat ik best overschakel naar een tweevoudig uurtarief (dag/nacht)?
arrow-down-fwd

Indien je effectief al in het nieuwe systeem met injectietarief zit, dan lijkt dit inderdaad een interessante optie. Op deze manier zal je minder gaan betalen voor je verbruik tijdens de avond, nacht en in het weekend. Opgelet wel: je wacht best tot je effectief in het nieuwe systeem met injectietarief zit (namelijk dat er een digitale meter bij jou thuis geplaatst is) om je wijziging door te geven. Doe je dit eerder, dan loop je het risico dat je het voordeel van je geproduceerde elektriciteit die je niet nodig had en eerder op het net hebt geïnjecteerd te verliezen.

Terug naar het overzicht
Wat gebeurt er met je afrekening en je voorschotten wanneer je overschakelt van het terugdraaiende systeem naar het injectietarief?
arrow-down-fwd

Wanneer je meter wordt vervangen, worden de meterstanden van je oude meter afgelezen. Aangezien je analoge meter terugdraaide, wordt bij de aflezing rekening gehouden met de elektriciteit die je al aan het net hebt geleverd. Zo verlies je dit voordeel niet. En zo kunnen wij een duidelijke scheiding maken tussen de 2 berekeningssystemen.
Je ontvangt dan een aanvullende tussentijdse factuur (enkel) voor je netto elektriciteitsverbruik op basis van je terugdraaiende meter. Op deze rekening wordt de elektriciteit die je aan het net hebt geleverd, afgetrokken van je verbruik. Je betaalt daarnaast het prosumententarief voor het aantal maanden waarvoor het geldt. Eventuele voorschotten die je reeds hebt betaald voor je elektriciteit zullen, zoals gebruikelijk, in mindering worden gebracht.

In de toekomst zal je je jaarafrekening op hetzelfde tijdstip ontvangen als gewoonlijk. Dit zal worden gebaseerd op de afzonderlijke berekening van je afname en je injectie. Je wordt gefactureerd voor alles wat je van het net afneemt. Alles wat je op het net injecteert, word je betaald tegen een bepaald tarief: het injectietarief. Je betaalt niet langer een prosumententarief omdat de netwerkkosten zullen worden berekend op basis van het werkelijke verbruik

Terug naar het overzicht
Waar kan ik zien hoeveel elektriciteit ik op het net heb geïnjecteerd?
arrow-down-fwd

Op je jaarafrekening zie je de details van de hoeveelheid elektriciteit die je op het net hebt geïnjecteerd en de financiële compensatie die je voor je injectie hebt ontvangen.

In Vlaanderen, als je je afname en injectie wil bijhouden, ga dan naar de website van Fluvius. En voor een nauwkeuriger beeld van je verbruik gerelateerde aanbetaling, kan je onze Smart app nu raadplegen.

In Brussel kan je ook je injectie nauwlettender opvolgen door maandelijks metingen uit te voeren via je meter.

Terug naar het overzicht
Is het beter om zelf te consumeren of te injecteren?
arrow-down-fwd

Om het meeste uit je zonnepanneleninstallatie te halen, kan je het beste je eigen verbruik maximaliseren. Door zelf te verbruiken, kan je je elektriciteitsrekening onmiddellijk verlagen. Het optimaliseren van je eigen verbruik heeft verschillende voordelen:
> je verbruikt minder energie van het net;
> verlaagt u de netkosten op je elektriciteitsrekening.

Hier zijn onze tips om je zelfverbruik te verhogen.

Terug naar het overzicht
Wordt in mijn nieuw voorschotbedrag voor elektriciteit rekening gehouden met het injectietarief?
arrow-down-fwd

Wij veranderen je voorschotbedrag niet pro-actief. Je voorschot wordt automatisch herberekend bij je volgende jaarafrekening. Je kan het echter aanpassen zodra je je tussentijdse afrekening ontvangt - zoals je nu al op elk moment kan doen - via je klantenzone (Uw facturen en betalingen > Uw voorschot wijzigen).

Terug naar het overzicht