Wat is het rendement van zonnepanelen in Wallonië?

We hebben het rendement van de zonnepanelen voor installaties geplaatst vóór 01/01/24 berekend waarbij het systeem van de terugdraaiende teller van toepassing blijft tot eind 2030. Hoeveel bedraagt de jaarlijkse productie? Hoeveel panelen voorzien? Wat is de terugverdientijd? Bekijk het resultaat in deze infografiek.
Paul D.
30/01/2023 |

De prijs van een zonnepaneleninstallatie bedraagt in 2023 gemiddeld 7600€ (inclusief 6% btw) voor een installatie van 14 panelen die een gemiddeld verbruik van 5000 kWh/jaar kunnen dekken.

De premies mogen dan wel weggevallen zijn in Wallonië, het systeem van de terugdraaiende meter is nog steeds van toepassing op je jaarlijkse productie. Bovendien heeft de Waalse regering beslist om het prosumententarief in 2023 voor 54,27% te blijven financieren. Wat betekent dat concreet?

Dat je een compensatie moet betalen voor het gebruik van het distributienet (afhankelijk van de netbeheerder). Gemiddeld betaal je voor een installatie van 57400 kWh 365€ per jaar. Het goede nieuws is dat dit bedrag voor 54,27% wordt terugbetaald door de netbeheerder.

Hou er wel rekening mee dat er vanaf 2024 geen enkele ondersteuning meer geboden wordt. Je komt hierover meer te weten in ons artikel over het prosumententarief in Wallonië.

De installatie van zonnepanelen in Wallonië blijft hoe dan ook een financieel interessante keuze voor particulieren. We rekenden uit op hoeveel jaar je je zonnepanelen hebt terugverdiend en hoeveel het gemiddelde rendement bedraagt:

Woon je in een van de andere Belgische gewesten? Bekijk hier de berekening voor Brussel en voor Vlaanderen.

Wil je weten of zonnepanelen interessant zijn voor jou? Vraag dan vrijblijvend een gratis offerte aan.