Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

In Brussel maak je minimaal 27 500€ winst bij een investering van 14 zonnepanelen

Met zonnepanelen bespaar je meteen een paar honderd
euro op je energiefactuur. Kijk mee hoe je gemiddeld meer dan 27 500€ winst maakt.

spaarkvarken electrabel zonnepanelen

Besparing in 2024: 1550

We werken hierbij een voorbeeld uit met een gemiddeld verbruik van5000 kWh. Stel dat je zonnepanelen 5.229 kWh opleveren. In Brussel geldt het systeem met injectie. Hierbij wordt de elektriciteit die je van het net haalt en die je op het net injecteert apart gemeten. Je bespaart dan op 3 punten:

Door de opgewekte  energie van de  zonnepanelen te verbruiken op het moment dat die geproduceerd wordt, verbruik je minder van het net: 580€ besparing/jaar.

De groene energie die je niet zelf verbruikt, injecteer je op het net via het contract voor injectie bij ENGIE. Hiervoor krijg je  jaarlijks een vergoeding: 360€/jaar.

Daarnaast ontvang je in Brussel groenestroomcertificaten: 1,9 groenestroomcertificaten/MWh voor nieuwe installaties tot 5 kWp en 1,8 groenestroomcertificaten/MWh voor nieuwe installaties van 5 tot 36 kWp. De waarde van 1 groenestroomcertificaat bedraagt ongeveer 65€. Dat betekent in ons voorbeeld een jaarlijkse besparing van 660€ gedurende de volgende 10 jaar.

Installeer je ook een batterij, dan stijgt het zelfverbruik van 30% naar 60% en bespaar je maar liefst 1160€ (in plaats van 580€ zonder batterij). Daardoor daalt de opbrengst door injectietarief naar 210€ (in plaats van 360€ zonder batterij).

Je geniet dus in totaal van een besparing van 1600€ in 2024! Met batterij stijgt dit bedrag naar 2030€ in 2024!

spaarkvarken electrabel zonnepanelen

Rendement en terugverdientijd

Na 5 jaar (of 9 met batterij) heb je evenveel bespaard als geïnvesteerd. Vanaf dan betekent elk zonnestraaltje zuivere winst.

 

Eigenlijk komt je investering overeen met een spaarboekje dat jaarlijks 6,3% interest (of 4,4% met batterij) oplevert. Minstens 25 jaar lang!

 

Op 25 jaar tijd wordt verwacht dat je ongeveer 35.300€ bespaart. Na aftrek van de installatiekosten kom je op een winst van meer dan 27.500€.

Alle cijfers op een rij

man vrouw koppel electrabel brussel zonnepanelen

‘Gratis’ zonnepanelen kosten je geld: kies voor je eigen installatie met groenestroomcertificaten

Het aanbod van gratis zonnepanelen in ruil voor energiecertificaten lijkt op het eerste zicht interessant. Toch is het veel voordeliger om zelf je zonnepanelen te plaatsen.
 

In Brussel heb je recht op groenestroomcertificaten ter waarde van gemiddeld 660€ per jaar en dat gedurende 10 jaar, zo ontvang je een bedrag van ongeveer 6600€. Dankzij deze certificaten en je energiebesparing verdien je een installatie met 14 panelen op ongeveer +/- 4 jaar volledig terug. Je blijft echter recht hebben op de groenestroomcertificaten tot 10 jaar na de installatie. Hierdoor ontvang je dus nog 3960€ bovenop je gerealiseerde energiebesparing.

Een installatie die je zelf laat plaatsen en financiert levert je dus meer geld op dan een ‘gratis’ installatie waarbij je je energiecertificaten afstaat.

Bekijk enkele blogartikels