Wat is het rendement van zonnepanelen in Brussel?

We hebben berekend op hoeveel jaar je je zonnepanelen hebt terugverdiend in Brussel, rekening houdend met de prijs van de investering, de jaarlijkse productie en de groenestroomcertificaten. Bekijk het resultaat in deze infografiek.

11/02/2021 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

In 2021 schommelt de prijs van een zonnepaneleninstallatie met 14 zonnepanelen in België rond de 5500€. Dat aantal is genoeg om het gemiddelde jaarlijkse verbruik van een gezin van 4 personen te dekken: 4000 kWh.

Hoeveel bedraagt het rendement van een dergelijke installatie in Brussel? Hoeveel kan je besparen dankzij de jaarlijkse productie van je zonnepanelen? Hoe zit het met de terugverdientijd? Op hoeveel jaar is de investering terugverdiend? Je ontdekt het in deze infografiek:

Goed om weten:

1. Op 1 januari 2021 is er in Brussel een hervorming van de groenestroomcertificaten van kracht gegaan. Concreet betekent dat dat het aantal groenestroomcertificaten dat aan de Brusselse producenten wordt toegekend, teruggeschroefd wordt. Voor particulieren daalt het aantal met 20%. De hervorming geldt echter niet voor zonnepanelen die voor 1 januari 2021 geïnstalleerd werden. Let wel, het is voordeliger om je groenestroomcertificaten aan ENGIE te verkopen dan af te zien van je recht op groenestroomcertificaten in ruil voor een gratis installatie. Zodra je installatie terugbetaald is, blijven je groenestroomcertificaten immers geld opbrengen (ongeveer 900 €/jaar in het voorbeeld hierboven).

2. Het compensatiemechanisme werd ook gewijzigd op 1 januari 2020. Het systeem van de terugdraaiende meter is niet meer van toepassing. Sinds die datum komen de Brusselse eigenaars van zonnepanelen automatisch terecht in een nieuw systeem van gedeeltelijke compensatie. Ze betalen dus de nettarieven op hun werkelijke hoeveelheid afgenomen elektriciteit van het net. Dat deel van de energiefactuur wordt niet meer gecompenseerd door de injectie.

Woon je in een van de andere Belgische gewesten? Bekijk hier de berekening voor Wallonië en voor Vlaanderen.

Wil je weten of zonnepanelen interessant zijn voor jou? Vraag dan vrijblijvend een gratis offerte aan.