Wat is het rendement van zonnepanelen in Brussel?

We hebben berekend op hoeveel jaar je je zonnepanelen hebt terugverdiend in Brussel, rekening houdend met de prijs van de investering, de jaarlijkse productie en de groenestroomcertificaten. Bekijk het resultaat in deze infografiek.

24/09/2021 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

In 2022 schommelt de prijs van een zonnepaneleninstallatie met 14 zonnepanelen in België rond de 6000€. Dat aantal is genoeg om het gemiddelde jaarlijkse verbruik van een gezin van 4 personen te dekken: 5000 kWh.

Hoeveel bedraagt het rendement van een dergelijke installatie in Brussel? Hoeveel kan je besparen dankzij de jaarlijkse productie van je zonnepanelen? Hoe zit het met de terugverdientijd? Op hoeveel jaar is de investering terugverdiend? Onze voorspelling houdt ook rekening met reglementaire wijzigingen die in 2020 en 2021 werden doorgevoerd in Brussel, zoals het systeem van het injectietarief vanaf 1 november 2021. Je ontdekt het in deze infografiek:

En als je nu eens een thuisbatterij aan je installatie koppelt? Je verhoogt je zelfverbruik namelijk aanzienlijk, je bent minder afhankelijk van de wijzigingen in de wetgeving.

Ontdek het vooral zelf in onze infografie:

Goed om weten:

1. Een nieuwigheid in Brussel: vanaf 1 november 2021 geldt het injectiesysteem in de hoofdstad. Wat verandert er voor jou? Enerzijds dat je je energie betaalt op basis van je werkelijke verbruik (in kWh) met een gewoon energiecontract (het afnametarief). En anderzijds dat je een compensatie ontvangt voor de elektriciteit die je injecteert in het netwerk (het injectietarief).

2. 2. We herinneren er nog even aan dat er op 1 januari 2021 in Brussel ook een hervorming van de groenestroomcertificaten van kracht is gegaan. Concreet betekent dat dat het aantal groenestroomcertificaten dat aan de Brusselse producenten wordt toegekend, teruggeschroefd wordt. Voor particulieren daalt het aantal met 35,1%. De hervorming geldt echter niet voor zonnepanelen die voor 1 januari 2021 geïnstalleerd werden. Let wel, het is voordeliger om je groenestroomcertificaten aan ENGIE te verkopen dan af te zien van je recht op groenestroomcertificaten in ruil voor een gratis installatie. Zodra je installatie terugbetaald is, blijven je groenestroomcertificaten immers geld opbrengen (ongeveer 900 €/jaar in het voorbeeld hierboven). Een installatie die je zelf financiert, brengt je dus meer op dan een gratis installatie waarbij je afziet van je recht op groenestroomcertificaten.

Woon je in een van de andere Belgische gewesten? Bekijk hier de berekening voor Wallonië en voor Vlaanderen.

Wil je weten of zonnepanelen interessant zijn voor jou? Vraag dan vrijblijvend een gratis offerte aan.