Wat is het rendement van zonnepanelen in Brussel?

Hoeveel bedraagt het rendement van zonnepanelen in Brussel? Vanaf wanneer zijn ze rendabel? Hoeveel panelen voorzien? Dekken ze je elektriciteitsfactuur? We berekenden hun rentabiliteit in deze infografiek
Paul D.
23/01/2023 |

In België schatten we de prijs van een zonnepaneleninstallatie op 7.800€ (inclusief btw) voor een installatie van 14 panelen. Dat is genoeg voor het gemiddelde jaarlijks verbruik van een gezin met 4 personen te dekken: 5000 kWh.

Zijn zonnepanelen rendabel in Brussel? Welke besparingen zal de jaarlijkse productie van je zonnepanelen opleveren? Wat is de terugverdientijd? Deze vragen verdienen beantwoord te worden, vooral gezien de veranderingen in regelgeving in 2020 en 2021, met name de overschakeling naar het systeem met injectietarief in 2021 evenals de hervorming van groenestroomcertificaten.

In het systeem met injectietarief wordt de elektriciteit die je van het net haalt, en je zonne-energie die je niet verbruikt maar naar het net stuurt, apart geregistreerd dankzij een digitale of bidirectionele meter: 

  • Je betaalt voor de elektriciteit die je van het net haalt aan het tarief voor afname. 
  • Je ontvangt een bepaald bedrag per kWh voor de elektriciteit die je zonnepaneleninstallatie produceert en op het net injecteert, het zogenaamde injectietarief. 

Je besparingen worden dus berekend door de volgende voordelen op te tellen:  

  1. Je zelfverbruik = de elektriciteit die wordt geproduceerd door uw zonnepanelen en die je direct in je huis gebruikt. Deze elektriciteit is gratis, dus u hoeft deze niet langer van het net af te nemen. Gemiddeld komt het zelfverbruik van een huishouden overeen met 30% van de zonnestroomproductie.  
  2. De elektriciteit die wordt geproduceerd door uw zonnepanelen, die u niet direct verbruikt en die in het net wordt geïnjecteerd. Voor deze elektriciteit ontvangt u het injectietarief. Gemiddeld wordt 70% van de zonne-elektriciteit in het net geïnjecteerd. 

Het is geen eenvoudige taak om het rendement van zonnepanelen voor een particulier te berekenen. Maar we hebben het voor jou gedaan op basis van een dak met een optimale oriëntatie (zuid of zuidwest). Onze berekening houdt rekening met de seizoenen, met name wanneer de zonnestraling en de productie lager zijn, zoals in de winter

En wat als je een batterij aan de installatie toevoegt? Je verhoogt namelijk aanzienlijk je zelfverbruik (gemiddeld van 30% naar 60%); je wordt onafhankelijker van wetswijzigingen; en je zal meer besparen. Ons visueel antwoord:

Laten we niet vergeten dat Brussel nog steeds groenestroomcertificaten toekent, maar hun aantal en waarde kunnen variëren. Voor elke nieuwe installatie in 2023:  

  • Voor installaties van minder dan 5 kWp ontvang je 1,9 groenestroomcertificaten per MWh. 
  • Voor installaties met een vermogen tussen 5 en 36 kWp wordt dat 1,8 certificaten per MWh. 

Let wel, het is voordeliger om je groenestroomcertificaten aan ENGIE te verkopen dan af te zien van je recht op groenestroomcertificaten in ruil voor een gratis installatie. Zodra je installatie terugbetaald is, blijven je groenestroomcertificaten immers geld opbrengen. Een installatie die je zelf financiert, brengt je dus meer op dan een gratis installatie waarbij je afziet van je recht op groenestroomcertificaten.

Woon je in een van de twee andere gewesten? Bekijk hier de berekening voor Wallonië en voor Vlaanderen.