Wat is het rendement van zonnepanelen in Brussel?

We hebben berekend op hoeveel jaar je je zonnepanelen hebt terugverdiend in Brussel, rekening houdend met de prijs van de investering, de jaarlijkse productie en de groenestroomcertificaten. Bekijk het resultaat in deze infografiek.
Paul D.
23/01/2023 |

In 2023 schommelt de prijs van een zonnepaneleninstallatie met 14 zonnepanelen in België rond de 7600€ (inclusief btw). Dat aantal is genoeg om het gemiddelde jaarlijkse verbruik van een gezin van 4 personen te dekken: 5000 kWh

Hoeveel bedraagt het rendement van een dergelijke installatie in Brussel? Hoeveel kan je besparen dankzij de jaarlijkse productie van je zonnepanelen? Hoe zit het met de terugverdientijd? Onze voorspelling houdt ook rekening met reglementaire wijzigingen die in 2020 en 2021 werden doorgevoerd in Brussel, zoals het systeem van het injectietarief sinds 1 november 2021, maar ook de waardedaling van het aantal groenestroomcertificaten in 2023. Je ontdekt het in deze infografiek:

En als je nu eens een thuisbatterij aan je installatie koppelt? Je verhoogt je zelfverbruik namelijk aanzienlijk, je bent minder afhankelijk van de wijzigingen in de wetgeving.

Ontdek het vooral zelf in onze infografie:

Goed om weten:

1. Sinds 1 november 2021 geldt het injectiesysteem in de hoofdstad. Wat verandert er voor jou? Enerzijds dat je je energie betaalt op basis van je werkelijke verbruik (in kWh) met een gewoon energiecontract (het afnametarief). En anderzijds dat je een compensatie ontvangt voor de elektriciteit die je injecteert in het netwerk (het injectietarief).

2. We herinneren er nog even aan dat er in 2021 in Brussel ook een hervorming van de groenestroomcertificaten van kracht is gegaan, waardoor hun aantal voor particulieren met een zonnepaneleninstallatie die na 1 januari 2021 geïnstalleerd werd, werd teruggeschroefd. Maar in 2022 steeg het aantal toegekende certificaten per installatie opnieuw:

  • Voor installaties van minder dan 5 kWp wordt dat 2,7 groenestroomcertificaten in plaats van 2,4 voordien.
  • Voor installaties met een vermogen tussen 5 en 36 kWp wordt dat 2,5 certificaten in plaats van 2,4.

Let wel, het is voordeliger om je groenestroomcertificaten aan ENGIE te verkopen dan af te zien van je recht op groenestroomcertificaten in ruil voor een gratis installatie. Zodra je installatie terugbetaald is, blijven je groenestroomcertificaten immers geld opbrengen. Een installatie die je zelf financiert, brengt je dus meer op dan een gratis installatie waarbij je afziet van je recht op groenestroomcertificaten.

Woon je in een van de andere Belgische gewesten? Bekijk hier de berekening voor Wallonië en voor Vlaanderen.

Wil je weten of zonnepanelen interessant zijn voor jou? Vraag dan vrijblijvend een gratis offerte aan.