Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Heb je gekozen voor het
Dynamic pro tarief?

Wil je de dagelijkse prijzen per uur (eSpot) raadplegen? Er zijn twee mogelijkheden:

download-icon

Download de dagelijkse uurtarieven

 

Klik op de knop hieronder voor onmiddellijke toegang tot de laatste uurprijzen van Dynamic pro. Je vindt deze prijzen ook in onze rubriek 'Prijzen & voorwaarden'. De prijzen voor de volgende dag worden elke dag rond 14u gepubliceerd.

Laatste uurprijzen raadplegen
cell-phone

Download onze Smart App

Met de ENGIE Smart App heb je altijd de beschikbare eSpot prijzen per uur binnen handbereik. Je kan ook je verbruik en injectie opvolgen. Download de applicatie voor jouw smartphone via de volgende links:

De uurprijzen van Dynamic
Klik hier om direct de laatste uurprijzen van Dynamic te raadplegen. De Dynamic prijsformule gebruikt de Epex-spot prijzen. De prijzen van morgen worden vandaag rond 14u gepubliceerd.
Laatste uurprijzen raadplegen
Met de Engie Energy App heb je de Epex spot prijzen
per uur steeds bij de hand.
De ENGIE Energy App bestaat enkel in het Engels.
Download de app in de App Store via volgende link:

 

Je energie altijd bij de hand met de Smart App

Open de app en kies wat je wilt zien:

Dagelijks prijzen per uur, zo zie je meteen het beste tijdstip om elektriciteit te verbruiken.

Je injectie uit het verleden en je geschatte injectie in de toekomst.

Je elektriciteits- en gasverbruik van de afgelopen dagen.

Wil je uurprijzen (uit het verleden) en je verbruik per kwartier raadplegen?

 

In jouw klantenzone:

Vind je totale verbruik en uurgegevens.

Toegang tot je elektriciteitsproductie en injectievolumes.

Download deze informatie in Excel- of CSV-formaat, inclusief de bijbehorende uurprijzen.

Bekijk deze informatie

Heb je een vraag?

Misschien staat je antwoord hier al tussen

 

 

  • Dynamic pro begrijpen
  • Dagelijks gebruik
Wie kan het Dynamic pro tarief gebruiken? arrow-down-fwd

Je adres moet in Vlaanderen zijn en je moet een digitale meter hebben om Dynamic pro als energietarief te kiezen. Verder mag je geen exclusief nachttarief hebben.

Als je in Vlaanderen woont en nog geen digitale meter hebt, kun je op de website van Fluvius, aan de hand van de EAN-code van je elektriciteitsmeter, nagaan wanneer er digitale meters worden geïnstalleerd.
Heb je nog geen digitale meter en wil je nagaan welk energietarief het meest geschikt is voor jou? Klik dan hier.

Is het Dynamic pro tarief interessant voor mij? arrow-down-fwd

Het Dynamic pro tarief is interessant voor jou als je je elektriciteitsverbruik kunt plannen en aanpassen op basis van de uurtarieven. Dat wil zeggen, zoveel mogelijk verbruiken wanneer het uurtarief het laagst is. De meest interessante periodes vallen vaak tussen middernacht en 6u 's ochtends en tussen 13u en 17u.

Dynamic pro is ideaal voor jou, wanneer je beschikt over:
• Een energieverslindend apparaat waarvan je het gebruik kunt plannen, zoals bij het opladen van een elektrische auto (smart charging).
• Een thuisbatterij en zonnepanelen (op voorwaarde dat de batterij kan worden opgeladen met elektriciteit van het net en je de oplaadcycli kunt programmeren).
• Een energiebeheersysteem (home energy management system) hebt dat vanaf dat moment ook rekening houdt met uurtarieven om je energieverbruik te optimaliseren.

Moet ik mijn tweevoudige meter (piek en dal) vervangen door een enkelvoudige meter (normaal tarief) om gebruik te maken van een Dynamic pro contract? arrow-down-fwd

Nee, een Dynamic pro contract geeft je een uurtarief op basis van een intelligente digitale meter met SMR3. De prijs van je elektriciteit varieert elk uur en heeft niets te maken met dag- of nachttarief. Zowel een tweevoudige als enkelvoudige meter zijn dus compatibel met Dynamic pro.

Let wel: je kan momenteel niet profiteren van het Dynamic pro contract als je een exclusief nachttarief hebt.


Kortom, om in aanmerking te komen voor een Dynamic pro contract moet je adres in Vlaanderen zijn, een digitale meter hebben en mag je geen exclusief nachttarief hebben. Of je een enkelvoudige of tweevoudige meter hebt, heeft echter geen invloed.  

Bestaat Dynamic pro ook voor klanten die in Brussel of Wallonië zijn? arrow-down-fwd

Voor Brussel en Wallonië is er nog geen flexibel tarief. Dit geldt enkel voor Vlaanderen.

Hoe is de prijsformule van Dynamic pro opgebouwd? arrow-down-fwd

De huidige prijsformule voor afname van het elektriciteitsnet van het pack Dynamic pro is 0,1 x eSpot + 0,204 c€/kWh.

• De eSpot is het uurtarief op de Day-Ahead EPEX SPOT Belgium-markt, voor het uur in kwestie, uitgedrukt in €/MWh. We zetten dagelijks (om 14u) de tarieven voor de volgende dag op onze website. Deze zijn ook op EPEX SPOT website beschikbaar.

0,1 is de conversiefactor die gebruikt wordt om de eSpot prijs om te zetten van een prijs die wordt uitgedrukt in €/MWh naar een tarief van c€/kWh.

0,204 c€/kWh komt overeen met de kosten verbonden aan Dynamic pro. ENGIE koopt elke dag op basis van het ingeschatte verbruik van onze klanten volumes op de beurs die de volgende dag worden verbruikt. Het verschil tussen de schatting en het werkelijke verbruik van de klanten, creëert kosten voor ENGIE. Bovendien zijn er aan de handel op EPEX SPOT markt ook transactiekosten verbonden, deze zijn inbegrepen in het bedrag van €0,204c/kWh.

Als je zonnepanelen hebt en elektriciteit injecteert op het net, wordt je injectietarief gebaseerd op de marktprijs. Je injectieformule ziet er dan als volgt uit: 0,1 x eSpot.

Hoe kan je je tarief zelf berekenen met Dynamic pro? arrow-down-fwd

Je prijs wordt bepaald door het uurtarief dat je kan berekenen via volgende formule: 0,1 x eSpot + 0,204 c€/kWh.

Stel dat de eSpot-prijs vandaag tussen 13u en 14u en 61,96 €/MWh is. Dan gebeurt de berekening van je uurtarief als volgt: 0,2040 + (61,96 * 0,1) = 0,064 c€/kWh exclusief btw.

• Vervolgens moet je 21%* btw toevoegen: 0,0640*1,21 = 7,744 c€/kWh incl. btw.
• Als je ook zonnepanelen hebt, en je elektriciteit op het net injecteert, ontvang je volgend injectietarief: (61,96 * 0,1) = 6,196 c€/kWh.

Het Dynamic pro pack omvat ook een jaarlijkse, vaste kost van 125 €/jaar. Vergeet ten slotte niet dat er ook een aantal vaste kosten zijn (dit geldt voor alle packs), zoals transport- en distributiekosten, netwerkkosten, accijnzen...


*Je kunt profiteren van het btw-tarief van 6% als je voornamelijk voor niet-zakelijke doeleinden consumeert

Hoeveel kan ik besparen met het Dynamic pro tarief? arrow-down-fwd

Als je een elektrische wagen hebt en een verbruik van ongeveer 7000 kWh per jaar bespaar je gemiddeld tot 15% met het Dynamic pro tarief ten opzichte van een vast Easy contract van 1 jaar.

Wat is de prijs voor mijn injectie? arrow-down-fwd

Het injectietarief volgt dezelfde uurprijzen als je afname, maar de algemene formule is niet dezelfde.

 

Waar vind je het?

 

Je kan de prijzen en voorwaarden voor Dynamic pro hier vinden. Klik op "Elektriciteit" voor de prijsfiche van het Dynamic pro pakket.

Is een dynamisch pro tarief ook interessant als ik een warmtepomp heb? arrow-down-fwd

Bij bepaalde types warmtepompen is het mogelijk om de verwarming te programmeren, en kan het dynamisch pro tarief dus interessant zijn.

Bij de meeste kan dit helaas niet, en is het niet interessant. Indien je de continue werking van de warmtepomp regelmatig zou onderbreken om de voordelen van een dynamisch pro tarief te benutten, dan zou het verbruik van de warmtepomp helaas meer stijgen dan het voordeel dat je kan halen.

Check in de documentatie van je warmtepomp of met je leverancier of dit kan met jouw type warmtepomp.

Bestaat Dynamic pro ook voor gas? arrow-down-fwd

We kunnen voor gas geen dynamish pro tarief aanbieden. Je bent vrij om je Dynamic pro tarief met een van onze voordelige gastarieven te combineren.

Hoe kan ik overstappen naar Dynamic pro? arrow-down-fwd

Indien je interesse hebt in Dynamic pro kan je dit via volgende link aanvragen.

Wat bij volatiele prijzen? arrow-down-fwd

Gezien Dynamic pro de evolutie van de marktprijzen volgt, zijn prijspieken of zelfs negatieve uurprijzen ook mogelijk. Dit gebeurt echter zelden en is op voorhand geweten zodat we u hierover kunnen informeren.

Is er een risico dat Dynamic pro je capaciteitstarief zal verhogen? arrow-down-fwd

Sinds 2023 worden je netwerkkosten voor elektriciteit in Vlaanderen opgesplitst in twee delen:

• Eén deel van je netwerkkosten wordt berekend op basis van de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt van het net.
• Het andere deel, het capaciteitstarief, wordt berekend op basis van je maandelijkse verbruikspieken.

Dit maandelijkse capaciteitstarief is afhankelijk van je hoogste kwartuurpiek, oftewel het kwartuur waarin je gemiddeld over de maand de meeste elektriciteit hebt verbruikt. Het is daarom aan te raden om deze piek te beperken door je elektriciteitsverbruik zo gelijkmatig mogelijk te spreiden.

Met dynamische pro tijdverbruiktarieven kan het verleidelijk zijn om het verbruik te concentreren in de goedkoopste uren. Dit kan echter het risico op hoge pieken verhogen als er meerdere apparaten tegelijk werken. Toch is het heel goed mogelijk om deze hoge pieken te vermijden met een dynamisch pro contract:

1. Spreid het gebruik van je apparaten over de goedkoopste uren van Dynamic pro - vaak heeft bijna de helft van de uren van de dag lagere prijzen.
2. Laad je elektrische auto of smart battery langzaam op, idealiter wanneer je geen andere energieverbruikende apparaten gebruikt.
3. Gebruik de energie die geproduceerd wordt door je zonnepanelen of opgeslagen is in een accu om de energievraag te verminderen bij het gebruik van energievretende apparaten.
4. Een Home Energy Management System kan je verbruik automatisch optimaliseren om het over de goedkoopste uren te verdelen en pieken te vermijden.

Hoe weet je wanneer het beste moment is om te verbruiken? arrow-down-fwd

De meest interessante periodes vallen meestal tussen middernacht en 6u ‘s ochtends, en tussen 13u en 17u. Als je je verbruik kunt plannen op de momenten dat de energieprijs laag is, bespaar je op je factuur.

• Elke dag om 14u publiceren we de uurtarieven voor de volgende dag op onze website. Deze zijn beschikbaar op onze pagina met prijzen en voorwaarden of op onze 'dagelijks gebruik' pagina. Je kunt ze dus raadplegen en beslissen wanneer je jouw verbruik het beste plant.
• Je kunt ook de uurtarieven voor de volgende dag te weten komen via de Smart App.

Hoe wordt mijn maandelijks voorschotbedrag berekend? arrow-down-fwd

Je voorschot wordt op basis van je laatst gekende verbruik berekend, en als we dat niet kennen op basis van een schatting van je verbruik. Lees ook Hoe werd het bedrag van mijn voorschot berekend?.

Welke veranderingen zal ik zien op mijn jaarafrekening? arrow-down-fwd

Aan je jaarafrekening verandert niets: je krijgt je totaalverbruik te zien en de afrekening op basis van je verbruik en het tarief. Je kan je details per uur bekijken in je klantenzone.

Kan ik een maandelijkse factuur aanvragen in plaats van een jaarlijkse factuur? arrow-down-fwd

Dat kan, als je een digitale meter hebt. We raden je aan om minstens 2 weken te wachten na het activeren van je Dynamic pro contract voor je een aanvraag indient. Klik hier voor meer informatie.

Goed om te weten: na je aanvraag zal de maandelijkse facturatie automatisch van toepassing zijn op al je contracten bij ENGIE (inclusief je gascontract).

Je factuur geeft de prijs weer op basis van je werkelijke verbruik per maand en zal dus sterk gekoppeld zijn aan seizoensgebonden schommelingen. Dit betekent dat je facturen tijdens de wintermaanden hoger zullen zijn dan tijdens de zomermaanden, wanneer je minder elektriciteit en vooral minder gas verbruikt.
Als je je betalingen stabiel wil houden, zodat je in de winter geen hogere rekeningen hebt, raden we je aan om de jaarafrekening met maandelijkse voorschotbedragen te behouden.