Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Lekker warm water zonder je blauw te betalen en met respect voor het milieu? Dat is geen toekomstmuziek meer! 

Ik wil meer weten

 

 

Verwarm je water voor je douche en keuken met een warmtepompboiler, dat is goed voor je portemonnee én onze planeet!

Wat is een warmtepompboiler voor warm water?

Een warmtepompboiler verwarmt het water voor sanitair gebruik (zoals de douche of de keukenkraan) met dezelfde technologie die wordt gebruikt bij een warmtepomp voor verwarming. Het is een aparte boiler die je alleen voor je warm water kan gebruiken en heel energiezuinig is omdat het de warmte in de lucht gebruikt om je water op te warmen. Met een warmtepompboiler verbruik je tot 3 keer minder stroom om je water te verwarmen!

Hoe werkt een boiler met een warmtepomp?

Een warmtepompboiler gebruikt dezelfde technologie als een lucht/water-warmtepomp en onttrekt warmte aan de buitenlucht om je water te verwarmen. Omdat een  warmtepompboiler tot 3x minder stroom verbruikt, kan je van het comfort van warm water genieten en tegelijk energie besparen. Om een warmtepompboiler te plaatsen, moet je geen boringen of grondwerken voorzien, enkel een aparte ruimte waar het toestel kan staan (bvb. een garage of bijkeuken).

Ik wil advies

We vragen je gegevens om in een eerste gesprek persoonlijk en vrijblijvend advies te geven over de voordelen van een warmtepompboiler.

 

Waarom biedt ENGIE warmtepompboilers aan?

Het is meer dan ooit nodig om mee te doen aan de energietransitie. Als we samen kleine en grote stappen kunnen nemen, kunnen we ons verbruik verminderen, de energiefactuur verlagen en zijn we weer dichter bij een koolstofneutrale toekomst

 

Met een warmtepompboiler bespaar je elke dag energie en het is een oplossing die geschikt is voor de meeste woningen dus waarschijnlijk ook die van jou. Je zal het snel merken: de installatie van een warmtepompboiler heeft onmiddellijk effect op je energiefactuur.

Energie efficiënt & klimaatvriendelijk

 • Met een boiler met een warmtepomp voor warm water, bespaar je élke dag energie.
 • Een warmtepompboiler verbruikt tot 3x minder elektriciteit dan een klassieke elektrische boiler.
 • Het is een klimaatvriendelijke energiebron die je kan combineren met zonnepanelen.

Aantrekkelijke investering

 • Afhankelijk van de situatie kan je rekenen op een terugverdientijd tussen de 3 en 5 jaar.
 • Een warmtepompboiler kost tussen 1600€ en 3000€ euro (exclusief btw en installatie). De installatiekost hangt af van de situatie maar reken gemiddeld op 700€(exclusief ventilatie).
 • Er bestaan premies en financiering opties voor de aankoop en installatie.

Eenvoudige installatie

 • De installatie van een warm water warmtepompboiler vraagt geen ingrijpende renovatie.
 • De installatie is geschikt voor de meeste woningen en heeft weinig technische vereisten.
 • Bovendien is een warmtepompboiler compatibel met andere installaties zoals zonnepanelen of in een hybride opstelling met een condensatieketel.
Ik wil advies

We vragen gegevens van je om in een eerste gesprek persoonlijk en vrijblijvend advies te geven over de voordelen van een warmtepompboiler.

Meer lezen over warm water
warmtepompboilers?

Oriëntatie

Past een warm water warmtepompboiler bij jouw woonsituatie?

Lees meer

Aankoop

Alles over de aankoop van een warm water warmtepompboiler.

Lees meer

Installatie

De warm water warmtepompboiler wordt vakkundig geïnstalleerd.

Lees meer
Ben je op zoek naar warmtepompen om je woning mee te verwarmen?

Vandaag kunnen we dit helaas nog niet aanbieden, maar lees hier alvast onze tips en we houden je zeker op de hoogte!

Ga naar warmtepomp

Heb je een vraag?

Misschien staat het antwoord hier al tussen.

Oriëntatie

Wat is een warm water warmtepompboiler?

Een warm water warmtepompboiler is een lucht/water-warmtepomp die specifiek ontwikkeld is om sanitair water te verwarmen. Het systeem maakt hiervoor gebruik van warmte-energie die het onttrekt aan de buitenlucht (of binnenlucht van een niet-verwarmde ruimte). Dit principe maakt een warm water warmtepompboiler een zeer energiezuinige oplossing.


Hoe werkt een warm water warmtepompboiler?

Een warm water warmtepompboiler verwarmt je sanitair water door tot 3/4 van de energie die daarvoor nodig is, te onttrekken aan de omgevingslucht — dat kan de buitenlucht zijn, maar ook de lucht in de stookruimte waarin de warm water warmtepompboiler zich bevindt zijn, of de afgevoerde ventilatielucht.

De thermische energie die hij aan die omgevingslucht onttrekt, ‘verpompt’ een warm water warmtepompboiler naar een hogere temperatuur door de onttrokken warmte af te geven aan een koelvloeistof die de eigenschap heeft op lage temperatuur te kunnen verdampen. Een pomp (compressor) drukt het geproduceerde gas samen, waardoor de temperatuur stijgt en het warme gas wordt overgeheveld naar het voorraadvat. Het gas geeft hier zijn warmte af voor de verwarming van je sanitair water (voor keuken, bad of douche…), waardoor het afkoelt en opnieuw vloeibaar wordt.


Hoeveel verbruikt een warm water warmtepompboiler?

Het verbruik van een warm water warmtepompboiler hangt af van zijn COP. Deze ligt afhangend van merk en type tussen 3 en 5. Ten opzichte van een volume gelijkaardige recente elektrische boiler zal een warm water warmtepompboiler tussen de 3 en 5 keer minder elektriciteit nodig hebben om dezelfde hoeveelheid water op te warmen. Dat is dus een flinke besparing op je energie factuur.


Met welke beperkingen moet ik rekening houden bij een warm water warmtepompboiler?

Kiezen voor een warm water warmtepompboiler heeft heel veel voordelen maar ook enkele kleine aandachtspunten waarmee beter wordt rekening gehouden:

Geluid
Een warm water warmtepompboiler maakt ten opzichte van een elektrische boiler wat meer geluid (tussen de 30 en de 50db). Het is dus afgeraden om hem in een leefruimte te plaatsen waar dit geluid storend kan zijn.

Opwarmtijd
Vergeleken met een gasketel die het water bijna onmiddellijk kan opwarmen of een elektrische boiler die in 1 tot 2 uur warm is heeft een warm water warmtepompboiler meer tijd nodig om dezelfde hoeveelheid water op te warmen. Het is dus best om een model te kiezen met een voldoende groot vat zodat er voldoende warm water beschikbaar is voor de komende 12 uur.

Plaats
Daar het reserve vat groot genoeg moet zijn neemt een warm water warmtepompboiler meestal ook meer plaats in. Ook heeft een warm water warmtepompboiler nood aan toegang tot voldoende verse lucht. Afhankelijk van de grootte van de ruimte (minimum 20m³) waarin de warm water warmtepompboiler staat en het type model zijn eventueel extra ventilatie kanalen nodig.


Aankoop

Hoeveel kost een warm water warmtepompboiler?

De prijs voor de aankoop van een warm water warmtepompboiler kan variëren tussen de 1.500 en 3.000 euro (exclusief BTW en plaatsing). De factoren die de prijs beïnvloeden zijn het merk, het type, de inhoud en de prestaties van de warm water warmtepompboiler. De installatie kost is zeer afhangend van de bestaande situatie. In de meeste gevallen bedraagt deze tussen de 500€ en de 1.000€. Maar indien er veel aanpassingen moeten gebeuren aan de bestaande installatie kan de installatie kost wel hoger uitkomen.

Bijvoorbeeld: indien de ruimte waar de warm water warmtepompboiler geplaatst wordt kleiner is dan 20m³ (bvb een ruimte van 3m x 3m) dan moeten er extra ventilatie kanalen voorzien worden. De kost van deze kan de kostprijs aanzienlijk doen stijgen.


Welk BTW tarief geldt voor warm water warmtepompboiler?

Vanaf nu betaal je bij de aankoop van een warm water warmtepompboiler slechts 6% BTW (ipv 21%). Deze nieuwe maatregel werd door de overheid genomen in het kader van de stijgende energieprijzen en geldt voor elk type woning. Met deze maatregel wenst de overheid particulieren te stimuleren zoveel mogelijk over te stappen naar duurzame energiebronnen.

Je woning hoeft dus niet langer ouder te zijn dan 10 jaar. Ook recentere huizen en nieuwbouwwoningen komen nu dus in aanmerking voor het gunstige tarief. De BTW-verlaging geldt momenteel tot 31 december 2023.


Hoe snel is mijn investering terugverdiend?

De terugverdien tijd van een warm water warmtepompboiler is afhangend van meerdere factoren zoals onder andere het warm water verbruiksprofiel, de elektriciteitsprijs, de efficiëntie van het toestel en het toestel dat vervangen is door de warm water warmtepompboiler, de ontvangen premies en de mogelijke alternatieven.

Stel dat een klassieke recente elektrische boiler met een capaciteit van 200 l gemiddeld 3.600 kWh/jaar verbruikt, wat neerkomt op een jaarlijkse energiefactuur van ongeveer € 1.000. Een warm water warmtepompboiler met een capaciteit van 200 l kan tot 75% minder energie verbruiken of zo’n 900 kWh/jaar. Dit resulteert in een verbruik van € 250 op jaarbasis. Als je overschakelt van een elektrische boiler naar een warm water warmtepompboiler, betaal je in dit geval dus elk jaar € 750 minder.

Afhangend van het gewest waar je woont heb je recht op premies voor het aanschaffen van een warm water warmtepompboiler gaande van minimaal 300€ in Vlaanderen, 500€ in het Waals gewest en 1.400€ in het Brussels gewest.

De meerkost van een warm water warmtepompboiler ten opzichte van een klassieke elektrische boiler bedraagt gemiddeld 2.000€ (installatie inbegrepen).

In Vlaanderen heb je dus in die situatie je warm water warmtepompboiler in 2,3 jaar terugverdiend in het geval van een vervanging van een bestaande elektrische boiler (2.000€ - 300€ )/750€ = 2,26 jaar.


Welke warm water warmtepompboiler kopen?

Systemen die binnenlucht gebruiken, hebben een hoger rendement omdat de lucht meestal al een hoge temperatuur heeft. Het hoogste rendement halen warm water warmtepompboilers die gebruik maken van de afgevoerde ventilatielucht. Extra rendabel zijn ook warm water warmtepompboilers die 'Smart Grid Ready' zijn.


Bestaan er premies voor warm water warmtepompboiler?

warm water warmtepompboilers besparen niet alleen op de energierekening, in de drie gewesten komen ze ook in aanmerking voor energiepremies. De hoogte van de premie, verschilt van gewest tot gewest en is soms gezinsinkomensafhankelijk. Bovendien geven sommige gemeenten bijkomende premies.

Premies Vlaams Gewest (renovatie):
De basispremie voor de installatie van een warm water warmtepompboiler bedraagt € 300, met een maximum van 40% van het factuurbedrag. Verhoogde premie voor beschermde afnemers of klanten met uitsluitend nachttarief: € 360, met een maximum van 50% van het factuurbedrag. Aan te vragen via Premies | BENOveren (fluvius.be)

Surf naar www.energiesparen.be voor de meest actuele info.

Heb je zonnepanelen en kies je voor een smart grid ready warm water warmtepompboiler om erop aan te sluiten, dan kan je tot 31/12/22 een beroep doen op een premie sturing elektrische warmte. Die bedraagt 50% van het factuurbedrag van je sturingsapparaat, inclusief btw voor woongebouwen en exclusief btw voor niet-woongebouwen, met een maximum van €400.

Premies Brussels Hoofdstedelijk Gewest:
De premie voor de installatie van een warm water warmtepompboiler varieert tussen € 1.400 en € 1.600 per wooneenheid, op basis van de inkomsten van de aanvrager en de ligging van de woning, met een maximum van 50% van het factuurbedrag.

Categorie A: De premie bedraagt max. € 1.400 voor een warm water warmtepompboiler, max. 50% van de factuur.

Categorie B: De premie bedraagt max. € 1.500 voor een warm water warmtepompboiler, max. 50% van de factuur.

Categorie C: De premie bedraagt max. € 1.600 voor een warm water warmtepompboiler, max. 50% van de factuur.

Voor woongebouwen die gelegen zijn in een R.V.O.H.R.-zone (Ruimte voor Versterkte Ontwikkeling van de Huisvesting en de Renovatie) of een SVG (Stadsvernieuwingsgebied) wordt het premiebedrag automatisch verhoogd met 10 %

Meer info, gedetailleerde voorwaarden en te volgen procedure via https://leefmilieu.brussels/

Premies Waals Gewest (renovatie):
De premie voor de installatie van een warm water warmtepompboiler varieert tussen € 500 en € 3.000 per wooneenheid, op basis van de inkomsten van de aanvrager en de ligging van de woning, met een maximum van 70% van het factuurbedrag.

Categorie R5 : De basispremie voor de installatie van een warmtepomp voor sanitair warm water (= warm water warmtepompboiler) bedraagt € 500.

Categorie R4 : De basispremie wordt vermenigvuldigd met 2 tot € 1.000

Categorie R3 : De basispremie wordt vermenigvuldigd met 3 tot € 1.500

Categorie R4 : De basispremie wordt vermenigvuldigd met 4 tot € 2.000

Categorie R2 : De basispremie wordt vermenigvuldigd met 6 tot € 3.000

Meer info, gedetailleerde voorwaarden en te volgen procedure via https://energie.wallonie.be/


Installatie

Tot 4 configuraties mogelijk

Een warm water warmtepompboiler is standaard voorzien van een elektrische weerstand. Als een warm water warmtepompboiler smartgrid ready is, kan hij gekoppeld worden aan de elektriciteitsproductie van zonnepanelen (PV-panelen) als energiebron, en, als hij over een warmtewisselaar beschikt, ook aan een bijkomende verwarmingsbron zoals zonnecollectoren of een verwarmingsketel. Samengevat kan een warm water warmtepompboiler op 4 verschillende manieren worden geconfigureerd.

Warm water warmtepompboiler incl. elektrische weerstand
Voor het geval het water niet snel genoeg de gewenste temperatuur bereikt, en om legionella te voorkomen, is elke warm water warmtepompboiler standaard voorzien van een elektrische weerstand.

Warm water warmtepompboiler gekoppeld aan PV-panelen
warm water warmtepompboilers die ‘Smart Grid Ready’ zijn, laten toe om je warm water warmtepompboiler te koppelen aan de elektriciteitsproductie van zonnepanelen (PV-panelen). Elektriciteit die kan dienen als voeding voor je warm water warmtepompboiler, zodat je sanitair water zowel door de lucht als door de zon gratis wordt verwarmd, en als voeding voor andere elektrische toestellen in huis.


Warmtepomp + bijverwarming via de ketel
Kies je voor een warm water warmtepompboiler met warmtewisselaar, dan kan je hierop een ketel aansluiten. In dit geval spreken we van een hybride warm water warmtepompboiler. Afhankelijk van de buitentemperatuur, en de gevraagde hoeveelheid warmte zal hetzij de warm water warmtepompboiler ervoor zorgen dat het water de gewenste temperatuur bereikt, hetzij de ketel.

Warmtepomp + bijverwarming via zonnecollectoren
Kies je voor een warm water warmtepompboiler met warmtewisselaar, dan kan je hierop thermische zonnecollectoren (die zonne-energie gebruiken om warmte op te wekken) aansluiten. In dit geval spreken we van een hybride warm water warmtepompboiler. Afhankelijk van de  buitentemperatuur, de hoeveelheid licht buiten en de gevraagde hoeveelheid warmte zal hetzij de warm water warmtepompboiler ervoor zorgen dat het water de gewenste temperatuur bereikt, hetzij de zonnecollectoren. Hier opnieuw wordt je water gratis opgewarmd.


Waarom een warm water warmtepompboiler aan zonnepanelen koppelen?

Als je fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen) hebt, is een 'Smart Grid Ready' warm water warmtepompboiler een betaalbare oplossing om de elektriciteit die je zelf opwekt via zonnepanelen optimaal te gebruiken.

Kies je voor een warm water warmtepompboiler om je sanitair water te verwarmen, dan geniet je sowieso al van alle voordelen van een toekomstgerichte verwarmingsoplossing op basis van hernieuwbare energie: minder CO2-uitstoot, een serieuze besparing op je jaarlijkse energiefactuur en heel wat premies.

Bij warm water warmtepompboiler die ‘Smart Grid Ready’ zijn, zijn die voordelen nog groter. Een warm water warmtepompboiler haalt tot 75% van de energie die hij nodig heeft om je sanitair water te verwarmen uit de warmte van de buitenlucht, maar heeft nog steeds een elektrische voeding nodig. Als je kiest voor een smart grid ready warm water warmtepompboiler, kan je de gratis opgewekte elektriciteit door je zonnepanelen maximaal inzetten als voeding voor je  warm water warmtepompboiler. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: je verhoogt je autoconsumptie van zelfopgewekte zonnestroom en je zorgt ervoor dat een groot deel van je  huidige energiefactuur voor de verwarming van je sanitair water voortaan wordt ingevuld door gratis hernieuwbare energie, zowel uit de lucht als uit de zon.

Bovendien kan een ‘Smart Grid Readywarm water warmtepompboiler maximaal worden ingezet op de uren die vanuit het oogpunt van de stroomproductie van de zonnepanelen het meest gunstig zijn en kunnen dus ook een maximum aan goedkope zelfopgewekte zonnestroom op te slaan in de vorm van zonnewarmte. Die opgeslagen warmte kan je dan gebruiken op een later moment, bijvoorbeeld voor een bad of douche. De warm water warmtepompboiler functioneert zo als een thermische batterij.


Moeten er ventilatie kanalen worden voorzien?

Vanuit een technisch standpunt is het verplicht om ventilatie kanalen te voorzien zodat de warmtepompboiler buitenlucht aanzuigt en koude lucht terug naar buiten stuurt zodra de ruimte waarin het toestel staat minder dan 20m³ vrije lucht bevat. Dit is dus een ruimte van minimaal 2,4 m hoog, 3 meter breed en 3m diep waar niets anders in staat. Staat het toestel in een verwarmde ruimte dan is ventilatie ook verplicht.

 

Vanuit een subsidie of premie standpunt is het ook verplicht om ventilatie kanalen te voorzien in Wallonië en het Brussels gewest.

Vanuit een comfort standpunt is het aangeraden om ventilatie kanalen te voorzien indien men niet wenst dat de temperatuur in de ruimte waar het toestel staat met 2 à 4 graden daalt.


Is onderhoud voor een warm water warmtepomp boiler noodzakelijk?

Voor een warmtepompboiler bestaat er geen verplichting tot onderhoud zoals dat het geval is voor mazout of gas ketels. Op de koop toe is het een technologie die weinig onderhoud vraagt. Er zijn eigenlijk maar 2 punten die op regelmaat moeten worden nagekeken afhangend van waar en hoe de warmtepompboiler is geplaats:

 1. De lucht toevoer moet proper en vrij blijven. Er kan dus regelmatig gekeken worden of er niet te veel stof aanwezig is in de luchttoevoer
 2. De aanwezigheid van kalk kan de goede werking belemmeren. Een periodieke controle op verkalking is aangeraden. De frequentie van deze controle hangt af van de duurte graad van het sanitair water.