Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Alles over de beslissingen voor zonnepanelen in
Vlaanderen vanaf 2021
: opgewekte en geïnjecteerde elektriciteit, mogelijkheid voor vergoeding voor je injectie...

Nog geen contract bij ENGIE?

 

 

Werking nieuwe systeem
Wat is het injectietarief ?

Dit is de vergoeding die je krijgt voor de elektriciteit die je zonnepanelen produceren, maar die je niet meteen kan verbruiken. Je gaat deze stroom bijgevolg injecteren op het net en “verkopen” aan je energieleverancier.

Terug naar het overzicht
Wat is het verschil tussen het oude systeem, met prosumententarief en het nieuwe systeem, met injectietarief?

In het oude systeem geniet je het principe van de terugdraaiende teller (voor een meter die effectief terugdraait of voor een digitale meter waarop hetzelfde principe van toepassing is) en betaal je voor het gebruik van het net een bijdrage die "prosumententarief" wordt genoemd.

In het nieuwe systeem met injectietarief, meten we nauwgezet de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt en injecteert in het net. Op basis hiervan betaal je enerzijds voor de elektriciteit die je afneemt (netwerkkosten inbegrepen) en ontvang je anderzijds voor elke kWh die je op het net injecteert een bedrag dat het injectietarief wordt genoemd. Dit nieuwe systeem is alleen mogelijk met een digitale meter omdat het met deze meter mogelijk is om je afname en injectie van elektriciteit apart te meten.

Terug naar het overzicht
Moet ik mijn energiecontract aanpassen nu ik het injectietarief krijg?

Indien je klant bent bij ENGIE moet je je huidig contract hiervoor nu niet aanpassen. Zodra Fluvius ons laat weten dat het systeem met tarief voor injectie van toepassing is voor jou, sturen we je alle informatie over je injectiecontract. Je tarief voor injectie wordt automatisch toegepast als je het injectiecontract hebt aanvaard. Als je nu al meer informatie wil over het injectietarief dat hoort bij je energiecontract, kan je onze tarieven voor injectie alvast bekijken.

Nog geen klant bij ENGIE? Ook jij kan uiteraard genieten van onze aantrekkelijke voorwaarden voor je injectie door klant te worden. Maak een simulatie van je contract.

Terug naar het overzicht
Voor wie is het systeem met injectietarief van toepassing?

Het systeem met injectietarief voor de door jou geïnjecteerde elektriciteit is - enkel in Vlaanderen – van toepassing voor alle zonnepaneleninstallaties (of ze nu geplaatst werden voor of na 2021). Voor installaties die voor 2021 geplaatst zijn, is het van toepassing sinds 1 maart 2021, de datum van publicatie in het Belgisch Staatsblad. Het arrest stelt een einde aan het principe van de terugdraaiende teller gedurende 15 jaar. Klanten waarop dit nieuwe systeem met injectietarief van toepassing is, zullen zeer binnenkort van ons meer informatie ontvangen over de te volgen stappen.

Om het tarief voor injectie te gebruiken moet je een digitale meter hebben, omdat je enkel met een digitale meter kan meten hoeveel elektriciteit je afneemt van en injecteert op het net. Indien je geen digitale meter hebt, blijf je momenteel van het systeem met terugdraaiende teller genieten.

Terug naar het overzicht
Ik heb een digitale meter en mijn zonnepanelen zijn voor 2021 geplaatst. Ga ik onmiddellijk over naar het systeem met injectietarief?

Sinds 1 maart 2021, datum van de publicatie van het arrest in het Belgisch Staatsblad, is het nieuwe systeem met injectietarief op jou van toepassing. Zodra we van Fluvius de bevestiging ontvangen dat je dat je in het nieuwe systeem valt, zullen we je contacteren met een voorstel voor je injectietarief. Zodra je het injectiecontract aanvaardt, zal alles automatisch geregeld worden. Je kan hier alvast het injectietarief dat bij jouw contract hoort raadplegen.

Terug naar het overzicht
Wanneer wordt mijn digitale meter geïnstalleerd?

De digitale meters worden sinds juli 2019 geleidelijk overal in Vlaanderen geplaatst of vervangen door netbeheerder Fluvius. De Vlaamse Overheid heeft beslist om de uitrol van digitale meters bij eigenaren van zonnepanelen momenteel te pauzeren, dit tot begin april 2021. Daarnaast heeft ze in nasleep van de beslissing van het Grondwettelijk Hof eveneens beslist dat eigenaars met zonnepanelen niet meer eerst op de planning staan voor de uitrol van de digitale meter. Het zal dus voortaan van je gemeente en straat afhangen wanneer een digitale meter bij jou zal worden geplaatst. Tenslotte heeft de Vlaamse regering ook aangegeven dat eigenaars van zonnepanelen de plaatsing van een digitale meter kunnen uitstellen tot 2025. Dit geldt enkel als je zonnepanelen minder dan 15 jaar oud zijn en als ze geplaatst zijn voor 1 januari 2021. Opgelet, op 4 maart 2021 heeft de VREG dit uitstellen tot 2025 in vraag gesteld. We volgen uiteraard van nabij op hoe dit verder evolueert en zullen je op deze pagina op de hoogte houden van zodra er meer info beschikbaar is.

Fluvius en de Vlaamse Overheid hebben als doel dat alle Vlaamse woningen voor eind 2029 zijn voorzien van een digitale meter. Voor de meeste mensen met zonnepanelen geeft dus nog iets bijkomende tijd dat zij van de het systeem van terugdraaiende teller kunnen genieten.

Je kan via de website van Fluvius zelf bekijken wanneer de plaatsing van een digital meter in je buurt is voorzien. Je hebt de EAN-code van je huidige elektriciteitsmeter nodig om de planning te bekijken.

Terug naar het overzicht
Wat doe ik best: mijn terugdraaiende teller tot 2025 behouden of niet?

In de meeste gevallen is het interessanter om je analoge meter te behouden, zodat je kunt blijven profiteren van het systeem met de terugdraaiende teller met prosumententarief.

Maar als je een hoog zelfverbruik hebt, kan het beter zijn om voor het systeem met de digitale meter met injectietarief te kiezen, want je energiefactuur wordt dan berekend op basis van je werkelijke afgenomen verbruik van het elektriciteitsnet.

Houd ook in de gaten dat je bij plaatsing van de digitale meter voor eind 2025 aanspraak kunt maken op een financiële compensatie omdat je niet langer van een terugdraaiende teller profiteert. Die compensatie zou een rendement van 5% voor je installatie moeten garanderen. De premie moet ten laatste 6 maanden na de installatie van de digitale meter worden aangevraagd en ten laatste op 31 december 2025. Kies je ervoor om je analoge meter voorlopig te behouden, dan moet je je digitale meter dus zo vroeg mogelijk in 2025 laten installeren om nog recht te hebben op de premie. Meer info over deze retroactieve premie vind je hier.

Terug naar het overzicht
Heeft ENGIE besloten om het principe met de terugdraaiende teller af te schaffen?

Neen, ENGIE heeft niets te maken met deze beslissing. Op 14 januari 2021 heeft het Grondwettelijk Hof, op vraag van onder andere de Vlaamse Energieregulator (VREG) besloten om het principe van de terugdraaiende teller met 15 jaar te verlengen, te vernietigen. Dit geldt voor alle zonnepaneleninstallaties in Vlaanderen met een digitale meter. Deze beslissing moet door alle energieleveranciers uitgevoerd worden.

Terug naar het overzicht
Heb ik nog recht op groenestroomcertificaten voor mijn zonnepaneleninstallatie?

Krijg je vandaag groenestroomcertificaten? Dan blijft dat ook na de plaatsing van een digitale meter zo. Dat wijzigt niet.

Terug naar het overzicht
Ik woon in Wallonië, is het injectietarief van toepassing voor mij?

Het injectietarief is nog niet van toepassing in Wallonië. Je blijft profiteren van het systeem met de terugdraaiende teller. Vanaf 01/10/2020 betaal je via het prosumententarief voor het gebruik van het net. Lees alles wat je moet weten over het prosumententarief in Wallonië in dit artikel.

Terug naar het overzicht
Ik woon in Brussel, is dit nieuwe systeem met vergoeding voor de injectie ook van toepassing voor mij?

Dit nieuwe systeem is nog niet van toepassing in Brussel. Je blijft profiteren van het systeem met de terugdraaiende teller in Brussel, maar je betaalt al je disitributienetkosten op basis van al de elektriciteit die je van het elektriciteitsnet afneemt. Hiervoor is er dus geen contract voor de injectietarief of terugleververgoeding nodig.

Terug naar het overzicht
Impact factuur
Mijn analoge terugdraaiende meter wordt vervangen door een digitale meter. Wat gebeurt er voor de afrekening van mijn analoge meter?

Op het moment dat je meter vervangen wordt door een digitale meter, wordt de meterstand van je analoge meter opgenomen. Doordat je analoge meter terugdraaiend is, houdt deze meterstand al rekening met de energie die je tot dan op het net geïnjecteerd hebt. Dat voordeel verlies je niet. 

Je eerstvolgende afrekening voor elektriciteit zal 2 periodes bevatten. De periode van de analoge meter. En de periode vanaf de digitale meter.

Terug naar het overzicht
Hoeveel elektriciteit zal ik injecteren op het net?

Dat hangt af van je zelfverbruik, dus de hoeveelheid elektriciteit die je onmiddellijk (voor je eigen behoeften) verbruikt in verhouding tot de productie van je zonnepanelen. Hoe hoger je zelfverbruik, hoe minder elektriciteit je op het net injecteert. Met andere woorden, als je overdag regelmatig thuis bent en je je toestellen (wasmachine, droogkast …) dan opzet of je overdag je elektrische wagen thuis oplaadt, zal je gemiddeld minder elektriciteit in het net injecteren. Maar als je niet thuis bent op het moment dat je zonnepanelen energie produceren, injecteer je de elektriciteit op het net. Het zelfverbruik in België wordt gemiddeld op 30% geschat. Een eigenaar van zonnepanelen injecteert dus ongeveer 70% van de productie op het net.

Een andere manier om je zelfverbruik te beïnvloeden is door te investeren in een batterij. Zo kan je je energie tijdelijk opslaan en gebruiken zonder dat je deze hoeft af te nemen en injecteren op het net, bijvoorbeeld na zonsondergang in de winter of wanneer je bepaalde elektrische apparaten 's nachts wilt laten werken. Ontdek de voordelen en premies die verbonden zijn aan een thuisbatterij in Vlaanderen.

Terug naar het overzicht
Moet ik nog het prosumententarief betalen als ik het systeem met injectietarief heb?

Nee, wanneer je in het systeem met injectietarief bent, hoef je niet langer het prosumententarief te betalen.

Terug naar het overzicht
Hoe word ik vergoed voor de elektriciteit die ik op het net injecteer?

We trekken het bedrag dat je ontvangt voor de elektriciteit die je op het net injecteert af van het bedrag dat je moet betalen voor de elektriciteit. De verrekening gebeurt dus automatisch op je factuur. Daar moet je zelf niets voor doen.

Je zal de hoeveelheid stroom die je geïnjecteerd hebt op het net, evenals de vergoeding die je daarvoor ontvangen hebt, kunnen raadplegen op je jaarafrekening.

Terug naar het overzicht
Betekent deze wijziging dat ik best overschakel naar een tweevoudig uurtarief (dag/nacht)?

Indien je effectief al in het nieuwe systeem met injectietarief zit, dan lijkt dit inderdaad een interessante optie. Op deze manier zal je minder gaan betalen voor je verbruik tijdens de avond, nacht en in het weekend. Opgelet wel: je wacht best tot je effectief in het nieuwe systeem met injectietarief zit (namelijk dat er een digitale meter bij jou thuis geplaatst is) om je wijziging door te geven. Doe je dit eerder, dan loop je het risico dat je het voordeel van je geproduceerde elektriciteit die je niet nodig had en eerder op het net hebt geïnjecteerd te verliezen.

Met een digitale meter is overstappen van een enkelvoudig tarief naar een tweevoudig uurtarief simpel: Fluvius kan dit vanop afstand doen en moet hiervoor niet bij jou langskomen of iets fysieks wijzigen aan je meter. Je betaalt hiervoor 10,32 EUR (inclusief BTW). Deze aanpassing betekent niet dat je ENGIE contract moet wijzigen. Op je factuur wordt voor elke periode (dag / nacht) de overeenkomstige energieprijs toegepast.

Terug naar het overzicht
Ik ben op 01/03 overgeschakeld op het systeem met injectietarief, welke gevolgen heeft dit voor mijn factuur?
Als je zonnepanelen en een digitale meter hebt (in Vlaanderen), ben je op 01/03/2021 overgeschakeld op het systeem met injectietarief. Je zal dus 2 verbruiksperiodes hebben met 2 verschillende berekeningsmethodes voor je elektriciteit:

Tot eind februari 2021 zal het principe van de terugdraaiende teller toegepast worden op je factuur.
Vanaf 1 maart 2021 zullen je injectie en afname apart gefactureerd worden, zoals dat voorzien is bij het systeem "met injectietarief".
Terug naar het overzicht
Wat met je afrekening en je voorschotten?
Dankzij je digitale meter heeft Fluvius op 1 maart 2021 0u00 je meterstanden genoteerd. Op basis daarvan kunnen wij een duidelijke opsplitsing maken tussen de 2 berekeningssystemen.

Je ontvangt binnen de komende weken een tussentijdse afrekening voor elektriciteit die verrekend wordt volgens het principe van “de terugdraaiende teller”. Op deze afrekening wordt de elektriciteit die je op het net hebt geïnjecteerd, afgetrokken van je totale verbruik. Op deze factuur betaal je nog het prosumententarief voor het aantal maanden waarop dit van toepassing was. Alle voorschotten voor je elektriciteit worden – zoals je dat gewoon bent – afgetrokken.

In de toekomst zal je je jaarafrekening op hetzelfde moment krijgen als gewoonlijk. Deze zal betrekking hebben op de periode van 1 maart 2021 tot de factuurdatum en zal je injectie en je afname apart verrekenen. Alles wat je van het net afneemt wordt je aangerekend. Alles wat je op het net injecteert, wordt vergoed aan een bepaald tarief, het injectietarief. Je betaalt geen prosumententarief meer omdat de netwerkkosten op de werkelijke afname berekend worden. Het tarief dat voor jou van toepassing is, zullen wij je toesturen van zodra wij alle informatie van Fluvius ontvangen hebben. Bekijk hier intussen al welk tarief voor injectie bij jouw contract hoort.
Terug naar het overzicht
Wat gebeurt er met mijn voorschotbedrag voor elektriciteit in het nieuwe systeem?

Op je tussentijdse afrekening voorzien we een nieuwe inschatting van het voorschotbedrag dat je vanaf je volgende voorschotfactuur zal betalen voor je elektriciteit. Deze is berekend op basis van de hoeveelheid elektriciteit die je zonnepanelen opwekken en de impact in het nieuw systeem met injectietarief.

Afhankelijk van het vermogen van je installatie zullen we je volgende maandelijkse voorschotten met 10€, 20€ of 25€ verhogen. We doen dit om te vermijden dat je op je volgende jaarlijkse afrekening een opleg zou hebben.

Dit nieuwe voorschotbedrag kan je terugvinden op de tussentijdse afrekening die we je zo snel mogelijk bezorgen. Het nieuwe voorschot zal automatisch toegepast worden vanaf je volgende voorschotfactuur. Je hoeft hiervoor niets te doen.
Je voorschot voor aardgas wijzigen we uiteraard niet.

Wil je deze aanpassing liever niet? Dan kan je dit via je klantenzone aanpassen zodra je de tussentijdse factuur hebt ontvangen – Online Klantenzone (Je facturen en betalingen > Je voorschot aanpassen).

Terug naar het overzicht
Wat zal de impact op mijn factuur zijn?

Indien je al zonnepanelen hebt zal de overstap van het systeem met terugdraaiende teller naar het systeem met injectietarief invloed hebben op je afrekening. Zodra het systeem met injectietarief van toepassing is voor jou (en zodra je een digitale meter hebt) zal je volgens onze eerste berekeningen op basis van een gemiddeld verbruik een toename tot 250€ op je jaarafrekening merken. Om deze toename zoveel mogelijk te beperken raden we je aan je zelfverbruik te verhogen (dus door je elektriciteit onmiddellijk te verbruiken op het moment van productie, bijvoorbeeld door je elektrische toestellen die veel verbruiken overdag aan te zetten of je elektrische wagen op te laden). We raden je ook aan een batterij te plaatsen zodat je je eigen elektriciteit kan opslaan en verbruiken wanneer er geen productie is. De Vlaamse Regering voorziet ook in compensatiemaatregelen die de impact van de afschaf van de terugdraaiende teller moet beperken.

Indien je onlangs zonnepanelen hebt geplaatst, mag je erop vertrouwen dat dit een voordelige besparing blijft, ook al is je besparing op je jaarafrekening verminderd.
*berekening op basis van een klant met een contract EASYFIXED1 met een verbruik van 3.500 kWh jaarverbruik en een installatie van 4 kWp.

Terug naar het overzicht
Wordt in mijn nieuw voorschotbedrag voor elektriciteit rekening gehouden met het injectietarief?

Zodra je overschakelt naar het injectietarief, ontvang je een tussentijdse afrekening voor je elektriciteit (indien mogelijk) met de afrekening voor het verbruik gemeten door je terugdraaiende teller. Op de tussentijdse afrekening maken we een nieuwe inschatting van het voorschotbedrag dat je vanaf je volgende voorschotfactuur zal betalen voor je elektriciteit. Afhankelijk van het vermogen van je installatie zullen we je volgende maandelijkse voorschotten met 10€, 20€ of 25€ verhogen. We doen dit om te vermijden dat je op je volgende jaarlijkse afrekening zou moeten bijbetalen. Je voorschot voor aardgas wijzigen we uiteraard niet.

Wil je deze aanpassing liever niet? Dan kan je dit via je klantenzone aanpassen zodra je de tussentijdse factuur hebt ontvangen – Online Klantenzone (Je facturen en betalingen > Je voorschot aanpassen).

Terug naar het overzicht
Compensatie Vlaamse Overheid
De Vlaamse regering voorziet in een premie, waar kan ik deze aanvragen?

De Vlaamse regering voorziet inderdaad in een compensatie voor gezinnen die zonnepanelen plaatsten voor 2021, dit ter compensatie van het wegvallen van het systeem van de terugdraaiende meter. Indien jij zonnepanelen plaatst voor 2021 EN vandaag reeds een digitale meter hebt, kan je meer informatie en ook je aanvraag regelen via de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Meer informatie vind je via www.energiesparen.be.

Terug naar het overzicht
Hoeveel bedraagt de premie?

Als je vóór 2021 zonnepanelen hebt geïnstalleerd, kan je hier het bedrag berekenen van de (geschatte) premie waar je recht op hebt van de Vlaamse overheid. Deze premie is ingesteld ter compensatie van het verlies als gevolg van het verwijderen van het systeem met terugdraaiende meter. Dit hangt af van de grootte van je installatie, maar ook van het aantal jaren dat je al van het systeem met terugdraaiende meter hebt kunnen genieten.

Als je bijvoorbeeld in 2020 zonnepanelen hebt geïnstalleerd en een piekvermogen van 4,2 kWp hebt, hebt je recht op een premie van 1373€.

Terug naar het overzicht