Voorschot, jaarafrekening, prijs per kWh, variabele contracten, ...
Kan jij nog volgen?
Op deze pagina leggen we je stap voor stap uit hoe je variabele prijs wordt berekend.
Je weet intussen dat je prijs elke maand of trimester wijzigt maar hoe kan je nu je prijs per kWh van de maand zelf berekenen? Volg deze 3 eenvoudige stappen.
Vind je prijsformule terug
Je prijsformule wordt bepaald bij de start van je contract en ligt vast voor de duurtijd van je contract. Loopt je contract af, dan krijg je van ons een brief of e-mail met je nieuwe formule. Die brief vind je ook terug in je klantenzone onder je documenten.
Let op: ook binnen hetzelfde contracttype (bv. Easy) zijn er verschillende prijsformules in omloop, gelinkt aan de startdatum van je contract. Gebruik dus enkel je persoonlijke prijsformule uit je klantenzone.
Zoek de waarde voor je indexatieparameter
Om je prijsformule te kunnen berekenen, ontbreekt nog de waarde van je indexatieparameter (bv. EPEX DAM, TTF101, ...). Deze parameter verandert elke maand of trimester. De parameters kan je steeds vanaf de 2de werkdag van de maand/het trimester terugvinden op www.engie.be/parameters.
Let op: heb je een Direct contract of Flow elektriciteit? Dan is de waarde van je indexatieparameter pas gekend in de daaropvolgende maand. Lees hieronder hoe dit komt.
Bereken je prijs per kWh
Eens je je prijsformule kent en de waarde van je indexatieparameter voor die maand, kan je je prijs per kWh berekenen. Vul de waarde in en zorg ervoor dat je de correcte wiskunderegels toepast (eerst vermenigvuldigen, dan pas optellen).
Let op: de prijs per kWh die hieruit voort komt is exclusief btw. Vermenigvuldig dit met 1,06 als je dit inclusief btw wenst.
Dat is afhankelijk van je type contract en de daarbij horende indexatieparameter (bv. EPEX DAM, TTF101, ...).
Is dit een ‘Forward’ parameter, dan is je prijs gekend aan het begin van de maand. Dit geldt voor Easy en Flow gas. Is dit een ‘Spot’ parameter, dan is je prijs pas gekend op het einde van de maand. Dit geldt voor Direct en Flow elektriciteit.
Elke 2de werkdag van de maand publiceren we de dan gekende waarden van de indexatieparameters op www.engie.be/parameters.
Let op: dit betekent dat de waarde voor de parameters van Direct en Flow elektriciteit pas vanaf de 2de werkdag van de volgende maand beschikbaar zijn.
De prijs van variabele contracten wijzigt maandelijks of trimestrieel. Dit maakt het moeilijk om contracten met elkaar te vergelijken, want het goedkoopste contract vandaag kan morgen het duurste zijn.
Maar naast de prijs kan je ook rekening houden met de stabiliteit en zekerheid die je contract biedt en de mate van dienstverlening. Enkele vuistregels:
• Hoe minder frequent je prijs wijzigt, hoe stabieler je prijs over tijd. Dit beschermt je tegen extreme prijsschommelingen.
• Hoe vroeger je prijs gekend is, hoe meer zekerheid. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.
• Contact kunnen opnemen met een échte klantenadviseur is vandaag meer dan ooit een meerwaarde om je te laten bijstaan in de complexe wereld van energie.
Wil je graag je prijs per maand simuleren en/of vergelijken met andere contracten? Dat kan in je klantenzone.
Je prijs heb je zelf niet onder controle, maar je verbruik wel!
Wat kan je doen om je energieverbruik te verminderen?
Vind hier concrete en toepasbare tips, aangepast aan jouw persoonlijke situatie.
Hoewel je prijs per trimester of maandelijks verandert, blijft je voorschotbedrag wel elke maand hetzelfde. Om zeker te zijn dat je voorschot is aangepast aan je prijs en verbruik, raden we je aan om regelmatig je voorschot online na te kijken.
Dit doe je door je meterstanden in te geven op engie.be/mijnvoorschot. Hoe? In deze video leggen we het je stap voor stap uit.
Klaar om je voorschot meer in lijn te brengen met de realiteit? Klik op de knop en herbereken je voorschot.
Je contract wordt na afloop stilzwijgend verlengd voor dezelfde duurtijd. Zo'n 2 maanden voor de afloop van je contract, krijg je wel een mail/brief met de voorwaarden die voor het komende jaar van toepassing zullen zijn. We stellen je dan een nieuw contract voor dat op die moment zo dicht mogelijk aansluit bij de voorwaarden van je huidige contract.
Gezien we momenteel geen vaste contracten meer aanbieden, zal je bij afloop van je vaste contract een variabel contract aangeboden krijgen.
Indien je ons contractvoorstel accepteert, hoef je hiervoor niets te doen. Bij contract-einde wordt je contract automatisch overgezet naar de nieuwe voorwaarden. Als je van een vast contract op een variabel contract overgaat, zullen we je een maand na de ingang van je nieuwe contract ook een voorstel sturen voor een nieuw voorschotbedrag, aangepast aan je nieuwe prijs. Het staat je dan vrij dit al dan niet te accepteren.
Bij contractvernieuwing, hoef je geen meterstanden door te geven. Dit gebeurt immers maar één keer per jaar, op het moment van je jaarafrekening. De meteropname is gelinkt aan de regio waar je woont en wordt geregeld door je netbeheerder.
Hoe weet ENGIE dan hoeveel aan te rekenen aan je oud tarief vs je nieuw tarief? We verdelen je totaalverbruik over de maanden van het jaar aan de hand van een standaard verbruiksprofiel van de energieregulator. In dit profiel is vastgelegd hoeveel van je verbruik procentueel moet toegekend worden aan welke maanden en dus aan welke tarieven. Dit geldt voor alle energieleveranciers.
Wil je toch afgerekend worden voor je werkelijke verbruik per maand? Dit kan énkel als je beschikt over een digitale meter en daarbovenop een maandelijkse afrekening aanvraagt. Let op: met zo’n maandelijkse afrekening valt de spreiding van je kosten weg, waardoor je in de winter hoge afrekeningen kan krijgen.