Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Alles dat je moet weten over variabele prijzen

Voorschot, jaarafrekening, prijs per kWh, variabele contracten, ...
Kan jij nog volgen?

Op deze pagina leggen we je stap voor stap uit hoe je variabele prijs wordt berekend.

Je variabele prijs uitgelegd in minder dan 2’

Vind je prijsformule terug

Je prijsformule wordt bepaald bij de start van je contract en ligt vast voor de duurtijd van je contract. Loopt je contract af, dan krijg je van ons een brief of e-mail met je nieuwe formule. Die brief vind je ook terug in je klantenzone onder je documenten.

Let op: ook binnen hetzelfde contracttype (bv. Easy) zijn er verschillende prijsformules in omloop, gelinkt aan de startdatum van je contract. Gebruik dus enkel je persoonlijke prijsformule uit je klantenzone.

Zoek de waarde voor je indexatieparameter

Om je prijsformule te kunnen berekenen, ontbreekt nog de waarde van je indexatieparameter (bv. EPEX DAM, TTF101, ...). Deze parameter verandert elke maand of trimester. De parameters kan je steeds vanaf de 2de werkdag van de maand/het trimester terugvinden op www.engie.be/parameters.

Let op: heb je een Direct contract of Flow elektriciteit? Dan is de waarde van je indexatieparameter pas gekend in de daaropvolgende maand. Lees hieronder hoe dit komt.

Bereken je prijs per kWh

Eens je je prijsformule kent en de waarde van je indexatieparameter voor die maand, kan je je prijs per kWh berekenen. Vul de waarde in en zorg ervoor dat je de correcte wiskunderegels toepast (eerst vermenigvuldigen, dan pas optellen).

Let op: de prijs per kWh die hieruit voort komt is exclusief btw. Vermenigvuldig dit met 1,06 als je dit inclusief btw wenst.

Wanneer is je variabele prijs gekend?
Heb je nog het goede contract?

Je prijs heb je zelf niet onder controle, maar je verbruik wel!

Wat kan je doen om je energieverbruik te verminderen?
Vind hier concrete en toepasbare tips, aangepast aan jouw persoonlijke situatie.

Je prijs is variabel, maar je voorschot niet

Hoewel je prijs per trimester of maandelijks verandert, blijft je voorschotbedrag wel elke maand hetzelfde. Om zeker te zijn dat je voorschot is aangepast aan je prijs en verbruik, raden we je aan om regelmatig je voorschot online na te kijken.

 

Dit doe je door je meterstanden in te geven op engie.be/mijnvoorschot. Hoe? In deze video leggen we het je stap voor stap uit.

 

Klaar om je voorschot meer in lijn te brengen met de realiteit? Klik op de knop en herbereken je voorschot.

Mijn contract loopt bijna af, welk contract zal ik hierna krijgen?

Je contract wordt na afloop stilzwijgend verlengd voor dezelfde duurtijd. Zo'n 2 maanden voor de afloop van je contract, krijg je wel een mail/brief met de voorwaarden die voor het komende jaar van toepassing zullen zijn. We stellen je dan een nieuw contract voor dat op die moment zo dicht mogelijk aansluit bij de voorwaarden van je huidige contract.

Gezien we momenteel geen vaste contracten meer aanbieden, zal je bij afloop van je vaste contract een variabel contract aangeboden krijgen.

Indien je ons contractvoorstel accepteert, hoef je hiervoor niets te doen. Bij contract-einde wordt je contract automatisch overgezet naar de nieuwe voorwaarden. Als je van een vast contract op een variabel contract overgaat, zullen we je een maand na de ingang van je nieuwe contract ook een voorstel sturen voor een nieuw voorschotbedrag, aangepast aan je nieuwe prijs. Het staat je dan vrij dit al dan niet te accepteren.


Ik ben veranderd van contract, waar kan ik mijn meterstanden ingeven?