Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Met een warmtepompboiler wordt jouw sanitair warm water zeer energiezuinig verwarmd

We vragen enkele van je gegeven om in een eerste gesprek persoonlijk en vrijblijvend advies te geven over de voordelen van een warmtepompboiler.

Vragen over warm water warmtepompboilers

Merken warm water warmtepompboiler
Warm water warmtepomp boiler in combinatie met zonnepanelen

Is ventilatie noodzakelijk?

Heb je een vraag?

Misschien staat het antwoord hier al tussen.

Oriëntatie

Wat is een warm water warmtepompboiler?

Een warm water warmtepompboiler is een lucht/water-warmtepomp die specifiek ontwikkeld is om sanitair water te verwarmen. Het systeem maakt hiervoor gebruik van warmte-energie die het onttrekt aan de buitenlucht (of binnenlucht van een niet-verwarmde ruimte). Dit principe maakt een warm water warmtepompboiler een zeer energiezuinige oplossing.


Hoe werkt een warm water warmtepompboiler?

Een warm water warmtepompboiler verwarmt je sanitair water door tot 3/4 van de energie die daarvoor nodig is, te onttrekken aan de omgevingslucht — dat kan de buitenlucht zijn, maar ook de lucht in de stookruimte waarin de warm water warmtepompboiler zich bevindt zijn, of de afgevoerde ventilatielucht.

De thermische energie die hij aan die omgevingslucht onttrekt, ‘verpompt’ een warm water warmtepompboiler naar een hogere temperatuur door de onttrokken warmte af te geven aan een koelvloeistof die de eigenschap heeft op lage temperatuur te kunnen verdampen. Een pomp (compressor) drukt het geproduceerde gas samen, waardoor de temperatuur stijgt en het warme gas wordt overgeheveld naar het voorraadvat. Het gas geeft hier zijn warmte af voor de verwarming van je sanitair water (voor keuken, bad of douche…), waardoor het afkoelt en opnieuw vloeibaar wordt.


Hoeveel verbruikt een warm water warmtepompboiler?

Het verbruik van een warm water warmtepompboiler hangt af van zijn COP. Deze ligt afhangend van merk en type tussen 3 en 5. Ten opzichte van een volume gelijkaardige recente elektrische boiler zal een warm water warmtepompboiler tussen de 3 en 5 keer minder elektriciteit nodig hebben om dezelfde hoeveelheid water op te warmen. Dat is dus een flinke besparing op je energie factuur.


Met welke beperkingen moet ik rekening houden bij een warm water warmtepompboiler?

Kiezen voor een warm water warmtepompboiler heeft heel veel voordelen maar ook enkele kleine aandachtspunten waarmee beter wordt rekening gehouden:

Geluid
Een warm water warmtepompboiler maakt ten opzichte van een elektrische boiler wat meer geluid (tussen de 30 en de 50db). Het is dus afgeraden om hem in een leefruimte te plaatsen waar dit geluid storend kan zijn.

Opwarmtijd
Vergeleken met een gasketel die het water bijna onmiddellijk kan opwarmen of een elektrische boiler die in 1 tot 2 uur warm is heeft een warm water warmtepompboiler meer tijd nodig om dezelfde hoeveelheid water op te warmen. Het is dus best om een model te kiezen met een voldoende groot vat zodat er voldoende warm water beschikbaar is voor de komende 12 uur.

Plaats
Daar het reserve vat groot genoeg moet zijn neemt een warm water warmtepompboiler meestal ook meer plaats in. Ook heeft een warm water warmtepompboiler nood aan toegang tot voldoende verse lucht. Afhankelijk van de grootte van de ruimte (minimum 20m³) waarin de warm water warmtepompboiler staat en het type model zijn eventueel extra ventilatie kanalen nodig. 


Installatie

Moeten er ventilatie kanalen worden voorzien?

Vanuit een technisch standpunt is het verplicht om ventilatie kanalen te voorzien zodat de warmtepompboiler buitenlucht aanzuigt en koude lucht terug naar buiten stuurt zodra de ruimte waarin het toestel staat minder dan 20m³ vrije lucht bevat. Dit is dus een ruimte van minimaal 2,4 m hoog, 3 meter breed en 3m diep waar niets anders in staat. Staat het toestel in een verwarmde ruimte dan is ventilatie ook verplicht. 

 

Vanuit een subsidie of premie standpunt is het ook verplicht om ventilatie kanalen te voorzien in Wallonië en het Brussels gewest.

Vanuit een comfort standpunt is het aangeraden om ventilatie kanalen te voorzien indien men niet wenst dat de temperatuur in de ruimte waar het toestel staat met 2 à 4 graden daalt.