Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Indexatieparameters

Nieuwe geïndexeerde prijsformules voor Direct en Direct Pro!

Vanaf 1 april 2020 passen we de prijzen en de indexeringsparameters van de Direct- en Direct Pro-contracten aan voor de levering van elektriciteit en gas aan particuliere en professionele klanten. De prijzen voor elektriciteit en gas voor Direct en Direct pro-contracten zullen vanaf heden maandelijks geïndexeerd worden. Deze nieuwe indexaties volgen de groothandelsprijzen voor elektriciteit en gas op de Belgische markt.

Voor elektriciteit, wordt de oude indexatieparameter ENDEX (15d,1,3 – 14d,0,3) vervangen door de nieuwe indexatieparameter EPEX DAM. Meer informatie kunt u vinden op deze pagina. Voor gas, wordt de oude indexatieparameter ZIG DAQ vervangen door de nieuwe indexatieparameter ZIG DAM. Meer informatie kunt u vinden op deze pagina.

Klanten die al een Direct- of Direct Pro-contract hebben, moeten niets doen om van deze nieuwe prijzen te genieten. Deze zullen immers automatisch toegepast worden voor het verbruik vanaf 1 april 2020.

Hoe wordt mijn geïndexeerde prijs voor aardgas berekend?

Onze contracten met geïndexeerde aardgasprijs zijn berekend op basis van de indexatieparameters zoals hieronder weergegeven. De indexatieparameters beantwoorden aan de criteria die de overheid vastgelegd heeft. Op uw prijsfiche kunt u de prijsformule raadplegen die voor uw contract van toepassing is.

Uw jaarverbruik voor gas wordt verdeeld volgens een standaard verbruiksprofiel. Omdat uw reëel gasverbruik jaarlijks gemeten wordt, is dit standaard verbruiksprofiel nodig om in te schatten hoeveel gas u in een bepaalde maand verbruikt. Het grootste deel van uw jaarverbruik voor gas zal immers toegekend worden aan de maanden die de winterperiode omvatten.

De geïndexeerde prijzen voor aardgas van uw EASY PRO contract worden berekend en geïndexeerd op basis van de driemaandelijkse parameter « TTF103 (Heren)”.

De parameter TTF103 (Heren) evolueert in functie van de gasprijs op de groothandelsmarkt van Nederland “ESGM” (TTF).

TTF103 (Heren) is het rekenkundig gemiddelde van de dagelijkse forward prijzen van aardgas voor het betrokken leveringskwartaal op de "European Spot Gas Markets" ("ESGM") (zoals gepubliceerd door ICIS-Heren Energy Ltd., onder de titel "TTF Price Assessment") gepubliceerd gedurende de maand voorafgaand aan het trimester van levering. De parameter TTF 103 (Heren) wordt uitgedrukt in €/MWh.

Waarden van de indexatieparameters voor aardgas

De prijs voor aardgas van uw DIRECT contract wordt maandelijks geïndexeerd.

De indexatieparameter is gebaseerd op het rekenkundig gemiddelde van de dagelijkse quoteringen Day Ahead Zeebrugge Heren (hierna ZIG DAM) tijdens de maand van levering. De dagelijkse quoteringen ZIG DAM (Natural Gas Price Assessment Mid) worden uitgedrukt in Pence/Therm en omgezet naar €/MWh op basis van de dagelijkse wisselkoers gepubliceerd door Thomson Reuters (WM/Reuters 2PM CET FX Benchmark) en de eenhedenconversie Therm/MWh (1.000 Therms = 29,3071 MWh).

De waarde van ZIG DAM van de lopende maand zal pas gekend zijn aan het einde van de maand.

Waarden van de indexatieparameters voor aardgas

Hoe wordt mijn geïndexeerde prijs voor elektriciteit berekend?

Onze contracten met geïndexeerde elektriciteitsprijs zijn berekend op basis van de indexatieparameters zoals hieronder weergegeven. De indexatieparameters beantwoorden aan de criteria die de overheid vastgelegd heeft. Op uw prijsfiche kunt u de prijsformule raadplegen die voor uw contract van toepassing is.

Uw jaarverbruik voor elektriciteit wordt verdeeld volgens een standaard verbruiksprofiel. Omdat uw reëel elektriciteitsverbruik jaarlijks gemeten wordt, is dit standaard verbruiksprofiel nodig om in te schatten hoeveel elektriciteit u in een bepaalde maand verbruikt.

De prijs voor elektriciteit van uw EASY PRO contract wordt trimestrieel geïndexeerd. De indexatieparameter is gebaseerd op het rekenkundig gemiddelde van de dagelijkse quoteringen ICE Endex onder de rubriek «Belgian Power Base Load Futures», tijdens het trimester voorafgaand aan het trimester van levering (hierna Endex 303). De parameter Endex 303 wordt uitgedrukt in €/MWh, wordt berekend en gepubliceerd door ENGIE Electrabel.

Waarden van de indexatieparameters voor elektriciteit

De prijs voor elektriciteit van uw DIRECT contract wordt maandelijks geïndexeerd. De indexatieparameter is het rekenkundig gemiddelde van de dagelijkse quoteringen Day Ahead EPEX SPOT Belgium (hierna EPEX DAM) tijdens de maand van levering. De dagelijkse quoteringen EPEX DAM worden uitgedrukt in €/MWh. De waarde van EPEX DAM van de lopende maand zal pas gekend zijn aan het einde van de maand.

Waarden van de indexatieparameters voor elektriciteit

Kies de prijs die het best bij u past

Simuleer uw prijs

Vergelijk ons energieaanbod en bereken uw prijs online.

Aanbod

Ontdek ons aanbod.