Ik heb zonnepanelen. Moet ik overschakelen naar een enkelvoudige of dag/nacht meter?

Om op deze vraag te kunnen antwoorden, hebben we zicht nodig op je persoonlijke situatie.

Ik heb een terugdraaiende teller:

Dan hangt de beslissing af van de verhouding tussen je totale verbruik van elektriciteit overdag en ‘s nachts.

  • Een enkelvoudige meter is voordeliger als je ongeveer evenveel energie (dag- en nachtverbruik samengeteld) verbruikt als je zonnepanelen produceren. Ook meer produceren dan verbruiken is een goede reden om je enkelvoudige meter te behouden.
  • Als je (veel) meer energie verbruikt dan je zonnepanelen produceren, behoud je beter je dag- en nachtmeter. Je kan dan ’s avonds en in het weekend genieten van het nachttarief voor elektriciteit.


Ik geniet van het injectietarief:

Als je in het systeem met injectietarief zit, dan is overschakelen naar een tweevoudig tarief een interessante optie. Op deze manier zal je minder gaan betalen voor je verbruik tijdens de avond, nacht en in het weekend. 

Dan is overstappen van een enkelvoudig tarief naar een tweevoudig uurtarief (of omgekeerd) simpel: je netbeheerder kan dit vanop afstand doen en moet hiervoor niet bij jou langskomen of iets fysieks wijzigen aan je meter. Hiervoor wordt een administratieve vergoeding aangerekend.

Ik wil een aanpassing aanvragen:

Deze aanpassing betekent niet dat je ENGIE contract moet wijzigen. Op je factuur wordt voor elke periode (piek / dal / enkelvoudig) de overeenkomstige energieprijs toegepast.

Voor leveringspunten in Vlaanderen:
Contacteer Fluvius of lanceer je aanvraag online op hun website.

Voor leveringspunten in Brussel en Wallonië kan je via onderstaande knop je wijziging aanvragen.

Een wijziging aanvragen voor Brussel of Wallonië