Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Normaal of tweevoudig tarief? Wat is het voordeligste voor u?

Als u vandaag een normale teller hebt, dan kunt u overwegen om over te schakelen op een tweevoudige meter. Maar enkel als u voldoende verbruikt tijdens de daluren. We helpen u uit te zoeken welke meter voor u het meest geschikt is.

Hoe werkt de tweevoudige meter?

Een tweevoudige meter heeft 2 “telwerken”, 1 voor piek- en 1 voor daltarief. Tijdens de daluren is de elektriciteit goedkoper dan tijdens de piekuren. Als u dus veel verbruikt tijdens de daluren, kunt u met een tweevoudige meter flink besparen op uw factuur.

Wanneer geldt het daltarief?

Het daltarief is verschillend van regio tot regio. Over het algemeen is het geldig tussen 21 u. ’s avonds en 6 u. ’s ochtends of tussen 22 u. ’s avonds en 7 u. ’s ochtends. U kunt de tariefperiodes voor uw regio raadplegen op de website van uw distributienetbeheerder:

Tijdens het weekend is het daltarief ook overdag van toepassing. Op wettelijke feestdagen die tijdens de week vallen, geldt het daltarief overdag dan weer niet.

Interessant voor u? Doe de test!

U kunt zelf berekenen of u voordeel kunt halen uit een tweevoudige meter:

  • Noteer de beginmeterstand op maandagochtend om 6 of 7 uur afhankelijk van het moment waarop het piektarief bij u van toepassing is (zie boven).
  • Noteer uw meterstanden tijdens de daluren gedurende 1 week.
  • Voor uw nachtverbruik: start op maandagavond. Noteer elke dag de meterstand om 21 of 22 uur ‘s avonds en om 6 of 7 uur, afhankelijk van het moment waarop het daltarief bij u geldt (zie boven). De laatste meterstand noteert u vrijdagochtend.
    • Voor uw weekendverbruik: noteer de meterstand op vrijdagavond en op maandagochtend.
    • Bereken uw verbruik tijdens de daluren op basis van deze meterstanden.
  • Bereken uw totale verbruik door het verschil te maken tussen uw beginmeterstand en de laatste meterstand die u noteerde.
  • Als uw nacht- & weekendverbruik meer dan de helft van uw totale verbruik bedraagt, dan is het interessant om uw meter te vervangen door een tweevoudige meter.

Druk deze handige fiche af waarop u uw meterstanden eenvoudig kunt noteren.

Uw meter vervangen?

Uw meter vervangen is eenvoudig, maar niet gratis. Is een tweevoudige meter voordeliger voor u en kiest ervoor uw meter te vervangen, neem dan contact op met uw distributienetbeheerder voor een offerte en afspraak voor de metervervanging. Uw distributienetbeheerder komt bij u langs om de meter te vervangen. Het tweevoudig uurtarief wordt automatisch toegepast op uw energiefactuur. U hoeft verder niets te doen.