Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Met een warmtepompboiler zal je je water voor sanitair gebruik, dus voor de badkamer en de keuken, elektrisch verwarmen

Vanaf nu slecht 6% btw (ipv 21%) bij aankoop van een warmtepompboiler.

Vragen over noodzaak ventilatie

Vragen over onderhoud

Gecertificeerde installateurs – ENGIE kwaliteit garantie

 

Topmerken aan aantrekkelijke prijzen

Wij zijn niet verbonden aan een specifiek merk, maar we werken enkel met erkende en bekende fabrikanten. We kiezen dus met u een toestel dat op uw noden is afgestemd.
 

Advies op maat

We bellen je binnen enkele dagen na je aanvraag op om een afspraak in te plannen met een van onze specialisten.

Binnen de 2 werkdagen na de afspraak met onze expert krijg je je offerte via e-mail.

 

Kwalitatieve installatie

Onze installateurs zijn gecertifieerd. En dat merk je.

Ook na de installatie zijn we er voor u. Je kan op ons rekenen voor het onderhoud of een herstelling.


 

Heb je een vraag?

Misschien staat het antwoord hier al tussen.

Installatie

Tot 4 configuraties mogelijk

Een warm water warmtepompboiler is standaard voorzien van een elektrische weerstand. Als een warm water warmtepompboiler smartgrid ready is, kan hij gekoppeld worden aan de elektriciteitsproductie van zonnepanelen (PV-panelen) als energiebron, en, als hij over een warmtewisselaar beschikt, ook aan een bijkomende verwarmingsbron zoals zonnecollectoren of een verwarmingsketel. Samengevat kan een warm water warmtepompboiler op 4 verschillende manieren worden geconfigureerd.

 

Warm water warmtepompboiler incl. elektrische weerstand
Voor het geval het water niet snel genoeg de gewenste temperatuur bereikt, en om legionella te voorkomen, is elke warm water warmtepompboiler standaard voorzien van een elektrische weerstand.

Warm water warmtepompboiler gekoppeld aan PV-panelen
warm water warmtepompboilers die ‘Smart Grid Ready’ zijn, laten toe om je warm water warmtepompboiler te koppelen aan de elektriciteitsproductie van zonnepanelen (PV-panelen). Elektriciteit die kan dienen als voeding voor je warm water warmtepompboiler, zodat je sanitair water zowel door de lucht als door de zon gratis wordt verwarmd, en als voeding voor andere elektrische toestellen in huis.


Warmtepomp + bijverwarming via de ketel
Kies je voor een warm water warmtepompboiler met warmtewisselaar, dan kan je hierop een ketel aansluiten. In dit geval spreken we van een hybride warm water warmtepompboiler. Afhankelijk van de buitentemperatuur, en de gevraagde hoeveelheid warmte zal hetzij de warm water warmtepompboiler ervoor zorgen dat het water de gewenste temperatuur bereikt, hetzij de ketel.

Warmtepomp + bijverwarming via zonnecollectoren
Kies je voor een warm water warmtepompboiler met warmtewisselaar, dan kan je hierop thermische zonnecollectoren (die zonne-energie gebruiken om warmte op te wekken) aansluiten. In dit geval spreken we van een hybride warm water warmtepompboiler. Afhankelijk van de  buitentemperatuur, de hoeveelheid licht buiten en de gevraagde hoeveelheid warmte zal hetzij de warm water warmtepompboiler ervoor zorgen dat het water de gewenste temperatuur bereikt, hetzij de zonnecollectoren. Hier opnieuw wordt je water gratis opgewarmd.


Waarom een warm water warmtepompboiler aan zonnepanelen koppelen?

Als je fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen) hebt, is een 'Smart Grid Ready' warm water warmtepompboiler een betaalbare oplossing om de elektriciteit die je zelf opwekt via zonnepanelen optimaal te gebruiken.

Kies je voor een warm water warmtepompboiler om je sanitair water te verwarmen, dan geniet je sowieso al van alle voordelen van een toekomstgerichte verwarmingsoplossing op basis van hernieuwbare energie: minder CO2-uitstoot, een serieuze besparing op je jaarlijkse energiefactuur en heel wat premies.

Bij warm water warmtepompboiler die ‘Smart Grid Ready’ zijn, zijn die voordelen nog groter. Een warm water warmtepompboiler haalt tot 75% van de energie die hij nodig heeft om je sanitair water te verwarmen uit de warmte van de buitenlucht, maar heeft nog steeds een elektrische voeding nodig. Als je kiest voor een smart grid ready warm water warmtepompboiler, kan je de gratis opgewekte elektriciteit door je zonnepanelen maximaal inzetten als voeding voor je  warm water warmtepompboiler. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: je verhoogt je autoconsumptie van zelfopgewekte zonnestroom en je zorgt ervoor dat een groot deel van je  huidige energiefactuur voor de verwarming van je sanitair water voortaan wordt ingevuld door gratis hernieuwbare energie, zowel uit de lucht als uit de zon.

Bovendien kan een ‘Smart Grid Readywarm water warmtepompboiler maximaal worden ingezet op de uren die vanuit het oogpunt van de stroomproductie van de zonnepanelen het meest gunstig zijn en kunnen dus ook een maximum aan goedkope zelfopgewekte zonnestroom op te slaan in de vorm van zonnewarmte. Die opgeslagen warmte kan je dan gebruiken op een later moment, bijvoorbeeld voor een bad of douche. De warm water warmtepompboiler functioneert zo als een thermische batterij.


Moeten er ventilatie kanalen worden voorzien?

Vanuit een technisch standpunt is het verplicht om ventilatie kanalen te voorzien zodat de warmtepompboiler buitenlucht aanzuigt en koude lucht terug naar buiten stuurt zodra de ruimte waarin het toestel staat minder dan 20m³ vrije lucht bevat. Dit is dus een ruimte van minimaal 2,4 m hoog, 3 meter breed en 3m diep waar niets anders in staat. Staat het toestel in een verwarmde ruimte dan is ventilatie ook verplicht.

 

Vanuit een subsidie of premie standpunt is het ook verplicht om ventilatie kanalen te voorzien in Wallonië en het Brussels gewest.

Vanuit een comfort standpunt is het aangeraden om ventilatie kanalen te voorzien indien men niet wenst dat de temperatuur in de ruimte waar het toestel staat met 2 à 4 graden daalt.


Is onderhoud voor een warm water warmtepomp boiler noodzakelijk?

Voor een warmtepompboiler bestaat er geen verplichting tot onderhoud zoals dat het geval is voor mazout of gas ketels. Op de koop toe is het een technologie die weinig onderhoud vraagt. Er zijn eigenlijk maar 2 punten die op regelmaat moeten worden nagekeken afhangend van waar en hoe de warmtepompboiler is geplaats:

  1. De lucht toevoer moet proper en vrij blijven. Er kan dus regelmatig gekeken worden of er niet te veel stof aanwezig is in de luchttoevoer
  2. De aanwezigheid van kalk kan de goede werking belemmeren. Een periodieke controle op verkalking is aangeraden. De frequentie van deze controle hangt af van de duurte graad van het sanitair water.