Waarom zijn de injectietarieven lager dan de tarieven voor afname?

De injectie- en afnameprijzen zijn gebaseerd op de marktprijzen. Als je een variabel contract hebt, variëren deze prijzen maandelijks of elk kwartaal, afhankelijk van je contract.

Er zijn verschillende redenen voor het verschil tussen de injectie- en afnameprijzen:

1. Een belangrijk verschil is dat je energie injecteert op momenten dat de prijzen laag zijn (omdat er veel zonne-energie in het net wordt geïnjecteerd, op momenten dat de vraag naar energie lager is), terwijl je energie afneemt op momenten dat de prijzen hoger zijn (in de winter, 's avonds, wanneer er geen zonne-productie is of wanneer de vraag hoger is). Dit verschil in vraag en aanbod uit zich in een lager tarief voor injectie dan voor afname.
2. Als je naar je totale factuur kijkt, moet je voor je afname ook rekening houden met extra kosten zoals de groene bijdragen (en WKK in Vlaanderen), de netwerkkosten (om de energie die je verbruikt te transporteren) en een aantal belastingen en bijdragen die verschuldigd zijn op de afname.
3. Als je btw-plichtig bent, betaal je altijd 21% btw op je injectie, ongeacht het btw-tarief dat van toepassing is op je afname.

Dit zijn allemaal elementen die het prijsverschil verklaren. Een goede raad: verbruik zo veel mogelijk wanneer je produceert, dit vermindert de afgenomen kWh en dus je totale factuur!

Veelgestelde vragen