Hoe kan ik voordelig en optimaal
mijn wagen laden?
Slim laden doe je met de Engie Drive App
Als bestuurder van een elektrisch voertuig is het niet enkel belangrijk om een passend energietarief te kiezen
dat aansluit bij jouw nieuwe levensstijl maar ook om op een slimme manier te laden.
ENGIE ontwikkelde de Drive App, de ideale manier om zo efficiënt en goedkoop mogelijk te kunnen laden.
Zo kun jij met een gerust hart blijven rijden en besparen op je energiekosten.
Automatisch laden wanneer het voor jou voordeligst is.
Continue berekening van je gepersonaliseerd laadplan (obv. je voorkeuren, jouw laagst mogelijke tarief, de benodigde energie en het tijdstip wanneer de wagen klaar moet zijn voor vertrek).
Steeds mogelijk om het laden direct te starten.
Je kan je wagen of laadpaal connecteren met de ENGIE Drive App.
Maximaal gratis laden met je zonnepanelen
Automatisch maximaal laden met je zonnepanelen
Werkt voor elke type zonnepanelen installatie
Geen installatie of investering nodig
Intelligent beslissen of er voldoende zonne-energie zal zijn om voordeel te hebben met laden
Je werkelijke laadkosten onder controle
Werkelijke kosten per thuislaadsessie
Geïntegreerd met je energiecontract
Automatisch gebruik van jouw werkelijke all-in contractprijzen
De Drive App gebruiken in 4 stappen
Download de Drive App in de App store of Google Play store.
Log in met de login van je ENGIE klantenzone. Die vind je terug op elke factuur. Volg alle stappen in de app.
Meest gestelde vragen
Om de Drive App te gebruiken moet je over een compatibele wagen of laadpaal beschikken. Hier kan je checken of dit voor jouw wagen het geval is.
Ja je kan de ENGIE Drive App gebruiken met elk ENGIE energie tarief. De kosten van je laadbeurten geven steeds de werkelijke kost weer van jouw tarief.
Het is mogelijk om alle geconnecteerde laadpalen die beheerd worden door de Charge Point Operator (CPO) 50Five by ENGIE te verbinden met de Drive App.
Alle CPOs die gebruik maken van Last Mile Solutions als Mobility Service Provider (zoals EDI, Stroohm,…) kunnen mits hun toestemming hun laadpalen compatibel maken met de ENGIE Drive App zodat hun laadpaalgebruikers die ENGIE klant zijn van de functionaliteiten van de Drive App kunnen gebruik maken. De beslissing om dit te activeren ligt bij de CPO zelf, ENGIE heeft hierop geen invloed.
We werken continu aan het toevoegen van nieuwe CPO’s en laadpaalmerken aan ons platform.
Daarnaast is het momenteel mogelijk om laadpalen van volgende merken rechtstreeks aan te sluiten:
Easee
Wallbox
Zaptec
In de gratis ENGIE Drive App kan je de functie ‘slim laden met zon’ gebruiken om maximaal te laden met eigen zonne-energie. Zo hoef je zelf niet meer te letten op wanneer de zon schijnt om dan te laden. Je moet enkel de wagen inpluggen, hij zal enkel laden met zonne-energie als de app aangeeft om te starten met laden. Dit werkt met alle zonnepaneelinstallaties en hiervoor is geen bijkomende installatie van hardware in huis nodig.
Hoe werkt het precies?
De Drive App gebruikt geavanceerde technologie voor het voorspellen van zonnestraling, gebaseerd op een wereldwijde vloot van weersatellieten. Op basis van je laadlocatie en de details van je PV-systeem voorspelt het algoritme hoeveel stroom je zonnepanelen zullen produceren. Naast je ingeschatte productie houdt de app ook rekening met de hoeveelheid energie die extra van het net moet genomen worden en de laadsnelheid van je wagen en laadpaal. Tot slot is er natuurlijk nog de prijs per kWh van je energiecontract voor de energie die je van het net afneemt. Met al deze informatie zal de Drive App bepalen wanneer de goedkoopste momenten zijn om te laden. Enkel als het dus voordeliger is te laden als de zon schijnt dan vb ’s nachts, zal er met zonne-energie geladen worden. Dit zal dus veel nauwkeuriger en voordeliger zijn voor je factuur dan manueel je wagen insteken als de zon schijnt.
Vooreerst is het belangrijk te weten dat je wagen een minimum vermogen nodig heeft om te starten met laden. Bij een 1-fasige elektriciteitsaansluiting is dit 1,38 kW maar bij een 3-fasige aansluiting is dit 4,14 kW.
Dit betekent dus dat om te laden met enkel zonne-energie je zonnepanelen met een 1-fasige aansluiting steeds meer dan 1380 Watt moeten produceren. Bij een 3-fasige aansluiting is dit 4140 Watt, en dit is zeker niet altijd haalbaar met een gemiddelde zonnepaneelinstallatie.
Meestal zal er dan ook extra stroom van het net moeten toegevoegd worden aan je zonneproductie om je wagen te kunnen laden. Als je wagen dan is ingesteld om snel te kunnen laden zal er veel meer van het net worden genomen en dit meestal aan piektarief. Je wagen zal immers altijd aan de maximaal ingestelde snelheid laden. Hierdoor kan het laden met zonne-energie nog duurder uitvallen dan enkel ’s nachts laden. Daarom neemt de Drive App ook je laadsnelheid mee in de afweging of het voordelig is te laden met zonne-energie.
Als je in de wagen de laadsnelheid op minimum hebt gezet voorkom je dat er meer stroom dan nodig om te kunnen laden wordt afgenomen. In de meeste volledig elektrische wagens kan je de laadsnelheid makkelijk aanpassen.
Je bespaart omdat de app automatisch zal laden tijdens uren die goedkoper zijn in jouw energiecontract. Bovendien kan je geld verdienen voor elke kWh die je slim laadt via de app.
Het totale voordeel dat je met de Drive App behaalt, is afhankelijk van je laadflexibiliteit en de totale hoeveelheid energie die tijdens elke laadsessie wordt opgeladen.
Vooreerst dien je ‘Slim laden’ te activeren. Daarnaast zijn er twee elementen van belang:
• Vertrektijd: hoe verder deze vertrektijd ligt van het moment dat je gaat laden, hoe beter de Drive App goedkope laadmomenten kan kiezen om je voertuig op te laden. Verbind daarom steeds de laadstekker met de wagen als dit mogelijk is.
• Je kan natuurlijk ook nog steeds direct opladen via de Drive App: als je je voordelen wil maximaliseren, probeer dan het aantal keren dat je direct opladen activeert zo laag mogelijk te houden zodat je maximaal slim laadt.
Tot slot is het interessant om je auto dagelijks aan te sluiten, ook voor kleine hoeveelheden energie. Als de benodigde hoeveelheid energie klein is en de oplaadtijd lang, dan is dit ideaal om slim te laden.
Ja, de werkelijke kosten van een laadsessie worden in de Drive app weergegeven. Enkel indien je een contract hebt waarbij je werkelijke kosten pas op het einde van de maand gekend zijn (zoals bij de Drive Variabel, Direct Variabel en Flow contracten) zal de kost weergegeven worden naar beste schatting op dat moment, je werkelijke contractprijs is immers tijdens de maand nog niet gekend.
Ja, het is mogelijk om de ENGIE Drive App te gebruiken ook indien je een ander ENGIE energiepakket hebt. Alleen zal je dan geen extra cash beloning kunnen sparen om slim te laden. Maar het slim aansturen van de laadsessies volgens de prijzen van jouw energiecontract blijft daarentegen wel mogelijk. Hierdoor kan je nog steeds besparen op je totale laadkosten.
Je kan het Drive tarief steeds gebruiken, ook al ben je niet compatibel met de Drive App. Je zal dan zelf je laadsessies moeten inplannen om maximaal gebruik te maken van het extra laag daltarief.
Nee, de ENGIE Drive App optimaliseert niet voor het capaciteitstarief. Hier vind je nuttige info om het laden af te stemmen op het capaciteitstarief.
ENGIE geniet een voordeel indien wij jouw voertuig tijdens de laadsessie kunnen gebruiken om het energienet te balanceren. Dit voordeel delen wij met jou!
De verdiensten worden onder meer berekend op basis van de omstandigheden op de energiemarkt en wijzigen dus voortdurend. De vergoeding die we aan jou betalen voor het ‘Slim laden’ kan maandelijks aangepast worden aan deze marktomstandigheden.
Belangrijk: Het opladen van je wagen tegen het moment dat je deze nodig hebt, heeft altijd de hoogste prioriteit zodat je nooit een probleem ondervindt. Hiervoor bepalen we het optimale laadschema, afhankelijk van de voorkeuren die je in de app hebt aangegeven. Vervolgens zorgen we ervoor dat we je planning in realtime optimaliseren voor de tarieven van je contract. Enkel wanneer er dan tijd beschikbaar is, deze gebruikt worden voor het balanceren van het energienet.