Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Dynamic, het energietarief waarbij je enkel
de marktprijs betaalt

Prijzen per uur die de evolutie van de marktprijzen volgen
Enkel beschikbaar in Vlaanderen
Ik wil Dynamic
Heb je regelmatig tijdsblokken met een groot energieverbruik? Bijvoorbeeld tijdens het opladen van je elektrische wagen?

Waarom kiezen voor Dynamic Pro?

Je wil een energietarief dat

de energiemarkt echt volgt met dagelijks nieuwe prijzen per uur

zonder commerciële marge op de kWh prijs

duidelijk prijsvoordeel oplevert op bepaalde uren van de dag

je toe laat actief je energieverbruik in te plannen

Je beschikt over een of meerdere grootverbruikers

een elektrische wagen die meestal ’s nachts oplaadt
een programmeerbare warmtepomp die kan gekoppeld worden aan een dynamisch tarief
een batterij in combinatie met zonnepanelen (op voorwaarde dat de batterij is geïnstalleerd zodat ze ook vanop het net kan geladen worden en dat dit kan geprogrammeerd worden).

Is Dynamic Pro geschikt voor mijn situatie?

Controleer of je aan volgende voorwaarden voldoet alvorens te kiezen voor Dynamic Pro:

Eerst en vooral moet je een digitale meter in Vlaanderen hebben.
Je mag geen exclusief nachttarief hebben.

Je hebt een groter energieverbruik (> 7000 kWh).

Het overgrote deel van het verbruik (>60%) kan ingepland worden of heeft plaats tijdens de voordelige uren van Dynamic.

Prijsverloop per uur in Dynamic

Dynamic heeft dagelijks nieuwe prijzen die verschillen per uur. Typisch is tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends de goedkoopste periode. Maar ook in de namiddag is tussen 13 en 17u meestal ook voordelig.

Opgelet: valt een groot deel van je verbruik tijdens de dure uren van Dynamic, dan kan Dynamic een duurder zijn voor jou dan een ander standaard energietarief. Bovendien kunnen uurprijzen erg oplopen bij onverwachte gebeurtenissen op de energiemarkt.

Op onderstaande voorbeeldgrafieken zie je waar het mogelijk voordeel kan behaald worden met een dynamisch tarief per uur. Dit in vergelijking tot enerzijds een enkelvoudig tarief en anderzijds een dag-nacht tarief.

Op deze grafieken zie je het verschil tussen een tarief per uur en een vast of dag-nacht tarief.
De momenten waarop het tarief per uur lager is, zijn momenten waarop je mogelijk een voordeel kan halen.

Heb je een vraag?

Misschien staat je antwoord hier al tussen

Wie kan het Dynamic tarief gebruiken?

Je hebt een digitale meter nodig om Dynamic als energietarief te kiezen. Heb je nog geen digitale meter maar wil je toch onze energietarieven bekijken, klik dan hier. Verder mag je geen exclusief nachttarief hebben.

Is het energietarief Dynamic interessant voor mij?

Het energietarief Dynamic is voordelig indien je een groot energieverbruik hebt waarvan je het moment van verbruik kan plannen. Dit is typisch het geval bij een elektrische wagen, maar kan ook dankzij het gebruik van een batterij in combinatie met zonnepanelen, op voorwaarde dat de batterij vanop het net kan geladen worden en dat dit kan geprogrammeerd worden kan geprogrammeerd worden.

Om je voordeel met dit tarief te doen, moet je een deel van je verbruik hebben in of verschuiven naar de momenten waarop het dynamisch energietarief voordeliger is dan een standaard tarief. Typisch is tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends de goedkoopste periode. Kan je echter het verbruik niet verschuiven naar ’s nachts, dan is tussen 13 en 17u in de namiddag meestal de beste periode.

Hoeveel kan ik besparen met het Dynamic tarief?

Indien je een elektrische wagen hebt en een verbruik van ongeveer 7000kWh per jaar bespaar je gemiddeld tot 15% met het Dynamic tarief ten opzichte van een 1 jaar vast contract Easy.

Hoe wordt de prijs per uur berekend?

De prijs van het Dynamic tarief verandert continu: elk uur wordt de prijs aangepast aan de prijzen op de Belgische energiebeurs. Daar wordt de prijs van elektriciteit grotendeels bepaald door vraag en aanbod. Omdat steeds meer elektriciteit wordt opgewekt door zonnepaneleninstallaties, windmolens en andere groene energieproducenten, verandert de verhouding tussen vraag en aanbod, en dat heeft invloed op de prijs.

Weet ik op voorhand op welk tijdstip het voordelig is om elektriciteit te verbruiken?

Ja, we publiceren elke dag om 14u de uurtarieven van de volgende dag op onze website. Je kan daar alle tarieven steeds terugvinden en checken welk tijdstip voordelig is.

Typisch is tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends de goedkoopste periode. Kan je echter het verbruik niet verschuiven naar ’s nachts, dan is tussen 13 en 17u in de namiddag meestal de beste periode.

Hoe kan ik met het dynamisch energietarief besparen?

Indien je je verbruik kan plannen op de momenten dat de energieprijs laag is, kan je besparen op je factuur.

Typisch is tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends de goedkoopste periode. Kan je echter het verbruik niet verschuiven naar ’s nachts, dan is tussen 13 en 17u in de namiddag meestal de beste periode.

Je kan ook elke dag de uurtarieven op onze website bekijken en bijvoorbeeld, het opladen van je wagen op tijdstippen plannen dat het uurtarief laag ligt. Zo betaal je minder per kWh en kan je besparen zonder je energieverbruik te verminderen.

Is een dynamisch tarief ook interessant als ik een warmtepomp heb?

Bij bepaalde types warmtepompen is het mogelijk om de verwarming te programmeren, en kan het dynamisch tarief dus interessant zijn.

Bij de meeste kan dit helaas niet, en is het niet interessant. Indien je de continue werking van de warmtepomp regelmatig zou onderbreken om de voordelen van een dynamisch tarief te benutten, dan zou het verbruik van de warmtepomp helaas meer stijgen dan het voordeel dat je kan halen.

Check in de documentatie van je warmtepomp of met je leverancier of dit kan met jouw type warmtepomp.

Heeft Dynamic ook voordelen voor het milieu?

Door minder elektriciteit te verbruiken op momenten dat er een grote vraag is, zorg je ervoor dat de vraag op piekmomenten daalt. En het is net op die piekmomenten dat er vaak minder milieuvriendelijke energie wordt geproduceerd, om aan de grote vraag te voldoen natuurlijk. Door je verbruik te spreiden en energie te verbruiken terwijl er een groot aanbod is van groene productie, help je mee de CO2-uitstoot te verminderen.

Hoe wordt mijn maandelijks voorschotbedrag berekend?

Je voorschot wordt op basis van je laatst gekende verbruik berekend, en als we dat niet kennen op basis van een schatting van je verbruik. Lees ook Hoe werd het bedrag van mijn voorschot berekend?.

Welke veranderingen zal ik zien op mijn jaarafrekening?

Aan je jaarafrekening verandert niets: je krijgt je totaalverbruik te zien en de afrekening op basis van je verbruik en het tarief. Je kan je details per uur bekijken in je klantenzone.

Bestaat Dynamic ook voor gas?

We kunnen voor gas geen dynamish tarief aanbieden. Je bent vrij om je Dynamic tarief met een van onze voordelige gastarieven te combineren.

Wanneer krijg ik een digitale meter?

De planning van de installatie van de digitale meter wordt bepaald door de distributienetbeheerder Fluvius. In de Fluvius planningschecker kan je checken wanneer je aan de beurt bent aan de hand van je EAN nummer, dat vind je in je klantenzone of op een factuur.

Hoe kan ik overstappen naar Dynamic?

Indien je interesse hebt in Dynamic kan je dat via dit formulier laten weten. We zullen je dan zo snel mogelijk contacteren om na te gaan of Dynamic voordelig is voor jou.


Bestaat Dynamic ook voor klanten die in Brussel of Wallonië wonen?

Voor Brussel en Wallonië is er nog geen flexibel tarief. Dit geldt enkel voor Vlaanderen.

Wat bij volatiele prijzen?

Gezien Dynamic de evolutie van de marktprijzen volgt, zijn prijspieken of zelfs negatieve uurprijzen ook mogelijk. Dit gebeurt echter zelden en is op voorhand geweten zodat we u hierover kunnen informeren.

Hoe is de prijsformule van Dynamic opgebouwd? Wordt er echt geen marge genomen op de energieprijs?

De prijsformule van Dynamic is 0.1 x Epex-spot + 0.204 c€/kWh.

Het eerste stuk 0.1*Epex-spot is gewoon één op één de prijs van de beurs. Die 0.1 staat er omdat de beurs handelt in Eur/MWh, maar de prijs op de tariefkaart in cEur/KWh staat. Dit is dus gewoon het omzetten naar de eenheid op de tariefkaart.

Voor het tweede deel van de formule is wat meer uitleg nodig. De veiling voor de stroom morgen, wordt vandaag in de namiddag gehouden. Als klant kan je morgen op basis van die prijzen worden vastgelegd je verbruik optimaliseren en bijsturen. Maar ENGIE moet dus vandaag al inkopen op de veiling en dus het verbruiksgedrag van de klanten inschatten. Er zit dus mogelijk een verschil in exacte gedrag van de klant morgen en de inschatting van ENGIE vandaag. Die mismatch komt in onbalans terecht en veroorzaakt dus kosten voor ENGIE. Daarboven  zijn er wat kosten (vb. lidmaatschap en fees op de Epex-beurs). Voor dat alles rekent ENGIE 0.204 c€/kWh door in de formule. ENGIE neemt bijgevolg geen commerciële marge op de marktprijs voor je verbruikte energie.

Voor de geïnjecteerde energie ontvang je ook volledig de marktprijs zonder dat hier kosten worden doorgerekend.

Voor andere producten in het ENGIE gamma zijn deze kosten en risico’s verschillend van Dynamic, hetgeen verschillen in de prijzen verklaart.