Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Heb ik nog het juiste contract na al die prijsschommelingen van de laatste maanden?

We helpen je de markt te begrijpen en de juiste keuze te maken.

Mijn contract en prijs begrijpen

Meer weten

Wat beïnvloedt de prijs?

Meer weten

Veelgestelde vragen

Meer weten

Welk contract past het best bij mij?

Deze 4 elementen beïnvloeden je factuur

Je type energiecontract

 

Ik beheer mijn energiebudget

Kosten voor de netbeheerders

Dit is de kost die je betaalt om de energie bij je zaak te krijgen of om het netwerk te gebruiken. Dit bedrag wordt door ENGIE integraal doorgestort aan de netbeheerders.

Taksen en heffingen

 

Energie besparen zonder grote investeringen?
Ontdek al onze tips!

Wat beïnvloedt de prijs van elektriciteit en gas?

Een digitale meter in Vlaanderen?

De Smart App vertelt je alles over jouw energieverbruik, je voorschot en de kost van je verbruik per uur, per dag, per maand en per jaar gebaseerd op het tarief van jouw contract bij ENGIE.

Voor iedereen

Door regelmatig je meterstanden in te geven in onze tool heb je een goed zicht op je verbruik en krijg je advies om je voorschot aan te passen.
 
 

Inloggen

Veelgestelde vragen

  • Aflopend contract met vaste prijs
  • Contract met variabele prijs
De energieprijzen dalen, wanneer en hoe kan ik ervan profiteren?

Als je voor een vast contract kiest, blijft je energietarief een jaar lang hetzelfde. Je profiteert meteen van de daling, want je prijs wordt vastgelegd op het moment dat je je vast contract afsluit. En op dit moment zijn de prijzen laag in vergelijking met het voorbije jaar.
De prijsschommelingen op de markt hebben geen invloed op jouw energieprijs tijdens de hele periode dat je contract loopt.

Met een variabel contract volgt je energietarief de evolutie op markt. Dit betekent dat je prijs mee daalt met de dalende prijzen op dit moment.

Alle prijsschommelingen die er zijn, zullen voelbaar zijn voor jou.
• Heb je een variabel contract dat elk trimester verandert?
In dit geval ken je je prijs bij aanvang van het trimester. Je prijs blijft voor het volledige trimester gelijk. Eventuele prijsstijgingen of –dalingen beïnvloeden jouw prijs niet tot het einde van het lopende trimester.
• Maandelijks variabel contract Forward.
Je prijs is elke maand weer bij de start van de maand gekend. Eventuele prijsstijgingen of – dalingen hebben geen invloed tijdens de lopende maand. Je prijs wordt maandelijks herzien volgens de marktevolutie.
• Maandelijks variabel contract Spot.
Deze contracten zijn gebaseerd op de spotprijzen. De prijs wordt elke maand op het einde van de maand berekend op basis van de dagelijkse waarden van de voorbije maand. Je prijs volgt de markt van heel dichtbij op en volgt dus dagelijks alle prijsstijgingen en  -dalingen.

De prijzen dalen, moet ik mijn voorschot verlagen?

De situatie hangt af van de evolutie van de prijzen op de lange termijn en het type van je contract. Daarom raadt ENGIE je aan om je voorschot elke drie maanden te controleren om onaangename verrassingen te vermijden.

Ontdek onze online tool die je, op basis van je meterstanden, helpt om het ideale voorschot te bepalen. Deze tool is nog niet voor iedereen beschikbaar, dus misschien moet je zelf je voorschot aanpassen. In ieder geval kan je gewoon onze instructies volgen, ze zijn klaar en duidelijk!

Wat zal er gebeuren wanneer mijn contract afloopt?
Het hernieuwen van je contract gebeurt automatisch.
Als je contract binnenkort ten einde loopt, kreeg je hier reeds melding over. Je contract zal hernieuwd worden met een contract met vaste prijs. Tot die tijd behoud je je huidige tarief nog.
Moet ik mijn voorschot aanpassen?

Op het moment dat je nieuwe contract start, is het een goed idee om je voorschot na te kijken. Door je meterstanden in te geven, herberekenen we je voorschot op basis van je huidige verbruik en je nieuwe prijs. We raden op dit moment trouwens aan om dit elke 3 maanden te doen. Dus niet alleen wanneer je contract hernieuwd wordt. 

Als je je voorschot niet aanpast, dan behoud je je huidige voorschot. De prijsstijgingen die er waren na het vastleggen van je voorschot zijn hier niet in verrekend. Het te weinig betaalde bedrag zal verrekend worden op je jaarafrekening.

Wat is een variabele prijs?

Je prijs volgt de evolutie op de markt. Bij dalende marktprijzen daalt je prijs, bij stijgende prijzen stijgt je prijs.
Die aanpassing van de prijs gebeurt elke maand of elk trimester afhankelijk van je contract.

Hoe wordt de variabele prijs bepaald?

Volgens een formule die vastligt voor de duur van je contract. Die formule bevat 1 parameter die elke maand (Flow Pro/ Direct Pro/ Easy Pro (ondertekend vanaf 01/04/23)) of elk trimester (Easy Pro contracten ondertekend vóór 01/04/23) wijzigt: de indexatieparameter.

De waarden van de parameters vind je op engie.be/parameterspro.

De uitkomst van de formule is een prijs in €cent per kWh: deze prijs per kWh zal dus elke maand/trimester wijzigen, afhankelijk van je contract.

De formule die voor jou van toepassing is, kan je raadplegen op jouw lopende contract, dit kan je terugvinden in je contract document op je klantenzone of via deze link.

Als je al klant bent met een Easy Pro, Flow Pro of Direct Pro variabel contract, kan je elke maand je energieprijs vinden in je klantenzone.

Moet ik mijn voorschot aanpassen?

Je hebt een contract met variabele prijs die elke maand/elk trimester verandert.
Wil je zeker zijn dat je voorschot nog ok is, surf dan naar engie.be/voorschot en geef je meterstanden in.
Door dit regelmatig (elke 3 maanden) te doen, ben je zeker dat je voorschot voldoende is en blijft.
Als je daarnaast extra aandacht besteedt aan je verbruik, kan je de impact van de prijsstijging beperken. Op onze website en blog vind je heel wat advies.

Hoe ken ik mijn prijs?

De nieuwe variabele prijzen zijn beschikbaar op onze website vanaf de tweede werkdag van de maand.

Als je al klant bent met een Easy Pro, Flow Pro of Direct Pro variabel contract, kan je elke maand je energieprijs vinden in je klantenzone. Deze prijs komt niet altijd overeen met de prijs vermeld op de prijsfiches op onze website. De prijsfiches op de website vermelden de prijsformules en tarieven die gelden voor nieuwe contracten en contracthernieuwingen, afgesloten deze maand.

Nog meer weten