Stijgende energieprijzen: moet ik mijn voorschot aanpassen?

Weet je niet hoe groot de impact van de stijgende energieprijzen op je factuur zal zijn? Heb je geen zin om plots een groot bedrag op je jaarafrekening te betalen? Wij leggen je uit hoe je dat vermijdt, gewoon door je maandelijks voorschot te verhogen.

29/10/2021 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

Je hebt beslist al gehoord dat de gas- en elektriciteitsprijzen de laatste maanden sterk zijn gestegen. Er zijn verschillende redenen voor deze stijging op de groothandelsmarkt, die gevolgen heeft voor alle energieleveranciers. De cruciale vraag luidt: wat betekent dit voor jouw gezin?

Met andere woorden: zijn er concrete gevolgen voor jouw energiefactuur? Geldt de stijging ook voor jou? En wat kan je doen om een onprettige verrassing te vermijden als je de jaarafrekening ontvangt? Er doen veel tegenstrijdige en soms verwarrende berichten de ronde …

Toch is er geen reden voor ongerustheid: zelfs in deze moeilijke context heb je enkele dingen zelf in de hand. Wij leggen je in detail uit hoe je optimaal omgaat met de stijgende energieprijzen.

Controleren en aanpassen om een verrassing te vermijden

De gas- en elektriciteitsprijzen zijn de laatste maanden flink gestegen en soms heeft dit gevolgen voor je jaarafrekening. Misschien zijn de maandelijkse voorschotten die je betaalt onvoldoende om de stijging op te vangen. Dus als je je voorschot niet aanpast, moet je misschien in één keer een supplement betalen wanneer je de jaarafrekening ontvangt. Hoe vermijd je dat? Door nu te controleren of je maandelijks voorschot nog correct is.

Enkele vaak gestelde vragen

Hoe wordt het bedrag van mijn voorschotfactuur berekend?

Het systeem is eenvoudig. Je verbruikt het hele jaar energie. Eén keer per jaar worden de meterstanden opgenomen. Je ontvangt dan een factuur voor je verbruik van het afgelopen jaar van je energieleverancier. Om te vermijden dat je het hele bedrag in één keer moet betalen, stuurt je energieleverancier je elke maand een voorschotfactuur. Het voorschot in kwestie is 1/12e van de kosten van je geraamde jaarlijkse verbruik.

Het voorschot dat je elke maand betaalt, is dus een raming, op basis van twee elementen: de hoeveelheid energie die je het jaar voordien hebt verbruikt en de energieprijs van je huidige contract.

Wat is de impact van de stijgende energieprijzen op mijn energiefactuur?

Hoe groot die impact is, hangt van twee belangrijke factoren af. De eerste factor is het type energiecontract dat je met je energieleverancier hebt afgesloten. Is het een contract met vaste of variabele prijzen? Ook de datum waarop je dat contract hebt afgesloten of hernieuwd, speelt een rol. Om die gegevens nog eens op een rijtje te zetten, ga je naar je online klantenzone

Welke scenario’s zijn mogelijk?

1. Ik heb een variabel contract, waarom zou ik mijn voorschot aanpassen?

Een variabel contract betekent dat de prijs die je betaalt de marktevolutie volgt. De prijs wordt dus elke maand of elk kwartaal aangepast.

Door de stijging van de laatste maanden klopt de referentieprijs die gebruikt werd om je voorschot te berekenen waarschijnlijk niet meer. De kans is dus groot dat je voorschot te laag is. Daarom heb je er alle belang bij om nu al zelf je voorschot te verhogen. Hieronder leggen we je uit hoe je dat heel eenvoudig doet via je online klantenzone.

2. Ik heb een vast jaarcontract, waarom zou ik mijn voorschot aanpassen?

Alles hangt af van het moment waarop je contract werd vernieuwd of verlengd en het moment waarop je voorschot werd berekend. Dit voorbeeld maakt het duidelijk:

  • In juni 2020 sloot Marie een contract met een vaste prijs gedurende één jaar af.
  • In januari 2021 ontving ze haar jaarlijkse afrekening. Op dat ogenblik wordt haar maandelijks voorschot aangepast aan haar verbruik tijdens het voorbije jaar en aan de prijs van haar contract van juni 2020.
  • Enkele maanden later, in juni 2021, loopt haar contract af. Het wordt verlengd met een nieuwe vaste prijs. Maar omdat de energieprijzen ondertussen gestegen zijn, ligt de nieuwe vaste prijs hoger.
  • Het voorschot dat Marie elke maand betaalt, is dus waarschijnlijk onvoldoende, want het steunt nog altijd op de oude prijs, die lager was, en op haar verbruik dat in januari werd vastgesteld.
  • Gelukkig kan Marie eenvoudig online checken of ze haar voorschot al dan niet dient aan te passen.

Merk op dat dit voorbeeld geen rekening houdt met een eventuele stijging van het verbruik van Marie. Ook die beïnvloedt haar factuur.

3. Ik heb een vast contract van 3 jaar, moet ik ook mijn voorschot aanpassen?

Bij de meeste vaste contracten van 3 jaar hoef je niets te doen! Alleen als je contract onlangs werd hernieuwd, check je beter even je voorschot via je online klantenzone.

 

Alles nog even op een rijtje

Wat moet ik doen?

De keuze ligt bij jou, want ENGIE laat je volledig vrij om je voorschot al dan niet aan te passen.

  1. Wil je een supplement vermijden wanneer je je jaarafrekening ontvangt? Dan is er geen tijd te verliezen: check snel online je voorschot.
  2. Of wacht gewoon je jaarafrekening af als je liever in één keer betaalt.

Hoe pas ik mijn maandelijks voorschot aan?

Dat gaat heel eenvoudig:

  • Voer je meterstanden in.
  • Je ontvangt automatisch een nieuw voorstel voor je maandelijkse voorschot dat beter is aangepast aan de huidige context. Zo vermijd je dat je bij de jaarafrekening een supplement moet betalen.

Nog een laatste tip: denk eraan dat de goedkoopste kWh diegene is die je niet verbruikt … Je verbruik onder controle houden blijft dus de slimste aanpak. Dat doe je met enkele eenvoudige, maar doeltreffende ingrepen, zoals de juiste verlichting kiezen, je woning deskundig verwarmen, energiezuinige huishoudtoestellen aanschaffen, het sluimerverbruik van je toestellen in het oog houden en kleine isolatiewerken uitvoeren voor maximale besparingen.