Hoge energieprijzen: met hoeveel moet ik mijn voorschot aanpassen?

Weet je niet hoe groot de impact van de hoge energieprijzen op je factuur zal zijn? Heb je geen zin om plots een groot bedrag op je jaarafrekening te betalen? Wij leggen je uit hoe je dat vermijdt, door je maandelijks voorschot te verhogen.
Valentine S.
09/09/2022 |

De gas- en elektriciteitsprijzen bereiken een recordhoogte. Er zijn verschillende redenen voor deze stijging op de groothandelsmarkt, die gevolgen heeft voor alle energieleveranciers. De cruciale vraag luidt: wat kun je vandaag doen om de gevolgen te beperken?

 • 1. Controleer regelmatig het bedrag van jouw voorschot, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Hoe wordt het bedrag berekend?
  • Moet jouw bedrag worden aangepast?
  • BeWat moet je doen?
  • Ben je verplicht je bedrag aan te passen?

Controleer het bedrag van je voorschot regelmatig om  verrassingen te vermijden

Ondanks de overheidsmaatregelen, kan het zijn dat je nog steeds een aanzienlijk bedrag moet betalen op jouw jaarlijkse afrekening. Het is mogelijk dat jouw huidige maandelijkse voorschotbedragen niet volstaan om de verhoging op te vangen.

Hoe wordt je voorschot berekend?

Het systeem is eenvoudig. Je verbruikt het hele jaar energie. Eén keer per jaar worden de meterstanden opgenomen. Je ontvangt dan een factuur voor je verbruik van het afgelopen jaar van je energieleverancier. Om te vermijden dat je het hele bedrag in één keer moet betalen, stuurt je energieleverancier je elke maand een voorschotfactuur. Het voorschot in kwestie is 1/12e van de kosten van je geraamde jaarlijkse verbruik.

Het voorschot dat je elke maand betaalt, is dus een raming, op basis van twee elementen: de hoeveelheid energie die je het jaar voordien hebt verbruikt en de energieprijs van je huidige contract.

Je kan dit eenvoudig nakijken

Of je nu een variabele of vaste prijs hebt, check zeker dat de prijs die je gebruikt om je voorschot te berekenen overeenstemt met de prijzen die vandaag op je factuur aangerekend worden.

  • Als je een contract met vaste prijs hebt die nog steeds loopt, dan geniet je op dit moment nog altijd een stabiele prijs. De prijsverhogingen hebben in dit geval nog geen impact voor jou. Nochtans is het altijd nuttig om na te kijken of het voorschot dat je vandaag betaalt nog correct is.
  • Als je een contract hebt met een variabele prijs, dan volgt jouw prijs die van de markt. Afhankelijk van het pakket dat je hebt, gebeurt dit maandelijks of drie-maandelijks. Door de forse prijsstijgingen van de laatste maanden is het heel waarschijnlijk dat je voorschotbedrag niet voldoende is. We raden je in dit geval aan om regelmatig je voorschot te controleren, zodat deze op elk moment rekening houdt met de prijsevoluties.

Wil je de berekening van je voorschot in detail begrijpen? Bezoek onze speciale pagina.

Wat moet je doen?

1. Check snel online je voorschot.

 • Ga naar je online klantenzone.
  • Voer het nieuwe bedrag in dat je elke maand wenst te betalen, of
  • Vul je meterstanden in. Je krijgt een nieuw maandelijks voorschot voorgesteld dat gebaseerd is op je huidige prijs (btw inclusief). 
 • Moest je uitzonderlijk te veel betalen, wordt dit teveel terugbetaald bij je jaarlijkse afrekening.

Let op: als je volgende factuur uw jaarafrekening is, kan je hier geen berekening maken en zal je een nieuw voorschot ontvangen bij uw jaarafrekening.

2. Of wacht gewoon je jaarafrekening af als je liever in één keer betaalt.

Ben je verplicht om dit te doen?

Neen. De keuze ligt bij jou, want ENGIE laat je volledig vrij om je voorschot al dan niet aan te passen. In dat geval, zal dit verrekend worden op je jaarlijkse afrekening.

Hoe zit het met je verbruik?

Een eventuele stijging van je verbruik kan je  factuur natuurlijk ook beïnvloeden.

We zijn er ons van bewust dat er heel wat klanten geconfronteerd worden met deze hoge voorschotten door deze uitzonderlijke marktevolutie. Om je te helpen je verbruik zo laag mogelijk te houden, hebben we een aantal eenvoudige besparingstips opgelijst.