We helpen je, in alle transparantie,
de energiemarkt te begrijpen.
De stijgende energieprijzen in Europa begrijpen
Sinds begin 2022 zijn de gas- en elektriciteitsprijzen op de Europese groothandelsmarkten verdrie- of zelfs verviervoudigd en vertonen zij een ongekende volatiliteit. Dit nadat er in 2021 al een stijgende trend was na de historisch lage prijzen van 2020 tijdens de coronacrisis. Deze prijsstijgingen hebben een impact op de energiefacturen van consumenten en bedrijven in heel Europa, ongeacht wie hun energieleverancier is.
Waarom is de impact Europees?
Heel Europa is afhankelijk van het buitenland voor zijn gaslevering. Op enkele uitzonderingen na, worden alle landen geconfronteerd met een daling van het gasaanbod terwijl de vraag hoog blijft. Dit zowel voor de verkoop aan eindgebruikers als voor de productie van elektriciteit in centrales op gas. Hierdoor stijgen de prijzen in heel Europa, omdat de gas- en elektriciteitsnetwerken onderling verbonden zijn en zo een geheel vormen.
Welke factoren hebben de Europese markt sinds 2021 beïnvloed?
• Het economisch herstel na de corona-pandemie heeft wereldwijd geleid tot een sterke toename van de vraag naar energie.
• De CO2-quota kennen een recordhoogte. Deze zijn immers opnieuw gestegen omdat in veel landen ter voorbereiding op de winter moet worden overgeschakeld op meer vervuilende energiebronnen.
• Door de lang aanslepende winter van 2020-2021 is de gasvoorraad laag. Bovendien zijn er onderhoudswerkzaamheden aan de infrastructuur waardoor de gasinvoer beperkt is en de voorraden minder snel aangevuld worden.
• De onzekerheid over de situatie in Oekraïne en de mogelijke bevoorradingsproblemen hebben bijgedragen tot hogere prijzen vanaf 2021. De invasie van het Russische leger in februari 2022 bevestigde deze vrees en leidde uiteindelijk tot een drastische vermindering van de Russische gasinvoer in Europa als gevolg van wederzijdse sancties.
De stijging van de gasprijs had ook invloed op de elektriciteitscentrales op gas. Maar de prijs werd ook sterk beïnvloed door bevoorradingsproblemen: de problemen met de beschikbaarheid van de Franse nucleaire centrales en de algemene droogte die de productie van waterkrachtcentrales verminderde
Omdat deze crisis niet enkel huishoudens treft maar ook professionelen, heeft de federale regering ook voor deze groep steunmaatregelen genomen. Hier vindt u er meer over.
Wat beïnvloedt de prijs van elektriciteit en gas?
Vandaag is het, meer dan ooit, belangrijk om je budget goed op te volgen.
Ontdek de tools die je kan gebruiken om dit doel te bereiken, met onze hulp!
Deze 4 elementen beïnvloeden je factuur
Je type energiecontract
Een variabele prijs volgt de markt en wordt dus automatisch aangepast elke maand of trimester.
Jouw vaste prijs beschermt je nog altijd tegen prijsstijgingen tot de dag van de vernieuwing van je contract.
Ik beheer mijn energiebudget
Je energieverbruik heeft natuurlijk ook invloed op je energiefactuur.
Bekijk hier onze tips en advies om je verbruik beter te beheren.
Kosten voor de netbeheerders
Dit is de kost die je betaalt om de energie bij je zaak te krijgen of om het netwerk te gebruiken. Dit bedrag wordt door ENGIE integraal doorgestort aan de netbeheerders.
Taksen en heffingen
Dit zijn de btw, de taksen en de regionale en federale bijdragen.
Ontdek hier de tijdelijke steunmaatregelen van de overheidom de energiefactuur te verlagen.
Informatie over je contract, je voorschotbedrag, je betalingen, je facturen in PDF...
Veelgestelde vragen
Het hernieuwen van je contract gebeurt automatisch.
Als je contract binnenkort ten einde loopt, kreeg je hier reeds melding over. Je contract zal hernieuwd worden met een contract met variabele prijs. Tot die tijd behoud je je huidige tarief nog.
Voor contractverlengingen die verder in de toekomst liggen, kunnen we nog geen antwoord bieden. We weten immers niet vanaf wanneer we weer vaste prijzen zullen kunnen aanbieden. Maar we zullen je in elk geval 2 maanden voor de vervaldatum van je contract een mail of brief sturen met de prijzen en voorwaarden bij hernieuwing.
Neen, momenteel bieden we geen contracten met vaste prijzen meer aan. Als je contract met vaste prijs binnenkort ten einde loopt, zal je automatisch overgezet worden naar een Easy Pro variabel contract. In afwachting van het einde van je contract doe je best niets, zodat je nog tot het einde deze voordelige, vaste prijs kan behouden.
Wanneer we opnieuw vaste prijzen aanbieden, kan je uiteraard je variabel contract terug aanpassen naar een contract met een vaste prijs. Je kan je mailadres steeds invullen of aanpassen in je klantenzone.
Op het moment dat je nieuwe contract start, is het een goed idee om je voorschot na te kijken. Door je meterstanden in te geven, herberekenen we je voorschot op basis van je huidige verbruik en je nieuwe prijs. We raden op dit moment trouwens aan om dit elke 3 maanden te doen. Dus niet alleen wanneer je contract hernieuwd wordt.
Als je je voorschot niet aanpast, dan behoud je je huidige voorschot. De prijsstijgingen die er waren na het vastleggen van je voorschot zijn hier niet in verrekend. Het te weinig betaalde bedrag zal verrekend worden op je jaarafrekening.
We doen er alles aan om zo snel mogelijk een oplossing te vinden zodat je volgende winter gerust kan zijn. Wanneer we opnieuw vaste prijzen aanbieden, kan je uiteraard je variabel contract terug aanpassen naar een contract met een vaste prijs. Je kan je mailadres steeds invullen of aanpassen in je klantenzone.
Door de uitzonderlijk gestegen energieprijzen, is het niet wenselijk een contract voor een langere, vaste duurtijd aan te gaan aan deze extreem hoge prijzen. Een vaste prijs heeft immers als doel je te beschermen tegen grote prijsstijgingen, maar net dat is momenteel niet meer mogelijk, omdat de prijzen al uitzonderlijk hoog zijn. Daarom hebben we beslist om onze vaste contracten tijdelijk te stoppen. Geen enkele leverancier biedt op dit moment nog een vaste prijs aan.
Je prijs volgt de evolutie op de markt. Bij dalende marktprijzen daalt je prijs, bij stijgende prijzen stijgt je prijs.
Die aanpassing van de prijs gebeurt elke maand of elk trimester afhankelijk van je contract.
Volgens een formule die vastligt voor de duur van je contract. Die formule bevat 1 parameter die elke maand (Direct Pro) of elk trimester (Easy Pro) wijzigt: de indexatieparameter.
De waarden van de parameters vind je op engie.be/parameters. De uitkomst van de formule is een prijs in €cent per kWh: deze prijs per kWh zal dus elke maand/trimester wijzigen, afhankelijk van je contract.
Je hebt een contract met variabele prijs die elke maand/elk trimester verandert.
Wil je zeker zijn dat je voorschot nog ok is, surf dan naar engie.be/voorschot en geef je meterstanden in.
Door dit regelmatig (elke 3 maanden) te doen, ben je zeker dat je voorschot voldoende is en blijft.
Als je daarnaast extra aandacht besteedt aan je verbruik, kan je de impact van de prijsstijging beperken. Op onze website en blog vind je heel wat advies.
Bij Easy Pro Variabel verandert de prijs elk trimester. Bij onze andere variabele contracten verandert de prijs elke maand. De prijs van Easy Pro Variabel kan dus gedurende de 3 maanden van een trimester niet stijgen. De andere variabele contracten worden elke maand aangepast en zijn dus onstabieler. In de huidige periode van grote en onverwachte prijsschommelingen biedt Easy Pro Variabel dus meer stabiliteit en bescherming tegen prijsstijgingen dan Direct Pro.
Je prijs per kWh volgt de prijsevoluties op de markt en wijzigt elke maand voor Direct Pro of elk trimester voor Easy Pro. De nieuwe variabele prijzen zijn steeds beschikbaar zijn op onze website (engie.be/prijzen) vanaf de tweede werkdag van de maand.