Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

We helpen je, in alle transparantie,
de energiemarkt te begrijpen.

Huidige situatie begrijpen

Meer weten

Mijn contract en prijs begrijpen

Meer weten

Veelgestelde vragen

Meer weten

De stijgende energieprijzen in Europa begrijpen

Waarom is de impact Europees?

Welke factoren hebben de Europese markt sinds 2021 beïnvloed?

In het algemeen

• Het economisch herstel na de corona-pandemie heeft wereldwijd geleid tot een sterke toename van de vraag naar energie.

• De CO2-quota kennen een recordhoogte. Deze zijn immers opnieuw gestegen omdat in veel landen ter voorbereiding op de winter moet worden overgeschakeld op meer vervuilende energiebronnen.

Voor gas

• Door de lang aanslepende winter van 2020-2021 is de gasvoorraad laag. Bovendien zijn er onderhoudswerkzaamheden aan de infrastructuur waardoor de gasinvoer beperkt is en de voorraden minder snel aangevuld worden.

• De onzekerheid over de situatie in Oekraïne en de mogelijke bevoorradingsproblemen hebben bijgedragen tot hogere prijzen vanaf 2021. De invasie van het Russische leger in februari 2022 bevestigde deze vrees en leidde uiteindelijk tot een drastische vermindering van de Russische gasinvoer in Europa als gevolg van wederzijdse sancties.

Voor elektriciteit

De stijging van de gasprijs had ook invloed op de elektriciteitscentrales op gas. Maar de prijs werd ook sterk beïnvloed door bevoorradingsproblemen: de problemen met de beschikbaarheid van de Franse nucleaire centrales en de algemene droogte die de productie van waterkrachtcentrales verminderde

Energie besparen zonder grote investeringen?
Ontdek al onze tips!

Wat beïnvloedt de prijs van elektriciteit en gas?

Mijn energiebudget beheren

Deze 4 elementen beïnvloeden je factuur

Je type energiecontract

 

Ik beheer mijn energiebudget

Kosten voor de netbeheerders

Dit is de kost die je betaalt om de energie bij je zaak te krijgen of om het netwerk te gebruiken. Dit bedrag wordt door ENGIE integraal doorgestort aan de netbeheerders.

Taksen en heffingen

 

Veelgestelde vragen

  • Contract met variabele prijs
Wat zal er gebeuren wanneer mijn contract afloopt?

Het hernieuwen van je contract gebeurt automatisch. 

Als je contract binnenkort ten einde loopt, kreeg je hier reeds melding over. Je contract zal hernieuwd worden met een contract met variabele prijs. Tot die tijd behoud je je huidige tarief nog.

Voor contractverlengingen die verder in de toekomst liggen, kunnen we nog geen antwoord bieden. We weten immers niet vanaf wanneer we weer vaste prijzen zullen kunnen aanbieden. Maar we zullen je in elk geval 2 maanden voor de vervaldatum van je contract een mail of brief sturen met de prijzen en voorwaarden bij hernieuwing.

Kan ik mijn contract terug aanpassen naar een contract met vaste prijs?

Neen, momenteel bieden we geen contracten met vaste prijzen meer aan. Als je contract met vaste prijs binnenkort ten einde loopt, zal je automatisch overgezet worden naar een Easy Pro variabel contract. In afwachting van het einde van je contract doe je best niets, zodat je nog tot het einde deze voordelige, vaste prijs kan behouden.

Wanneer we opnieuw vaste prijzen aanbieden, kan je uiteraard je variabel contract terug aanpassen naar een contract met een vaste prijs. Je kan je mailadres steeds invullen of aanpassen in je klantenzone.

Moet ik mijn voorschot aanpassen?

Op het moment dat je nieuwe contract start, is het een goed idee om je voorschot na te kijken. Door je meterstanden in te geven, herberekenen we je voorschot op basis van je huidige verbruik en je nieuwe prijs. We raden op dit moment trouwens aan om dit elke 3 maanden te doen. Dus niet alleen wanneer je contract hernieuwd wordt. 

Als je je voorschot niet aanpast, dan behoud je je huidige voorschot. De prijsstijgingen die er waren na het vastleggen van je voorschot zijn hier niet in verrekend. Het te weinig betaalde bedrag zal verrekend worden op je jaarafrekening.

Wanneer zullen jullie terug vast prijzen aanbieden?

We doen er alles aan om zo snel mogelijk een oplossing te vinden zodat je volgende winter gerust kan zijn. Wanneer we opnieuw vaste prijzen aanbieden, kan je uiteraard je variabel contract terug aanpassen naar een contract met een vaste prijs. Je kan je mailadres steeds invullen of aanpassen in je klantenzone.

Waarom bieden jullie geen vaste prijs meer aan?

Door de uitzonderlijk gestegen energieprijzen, is het niet wenselijk een contract voor een langere, vaste duurtijd aan te gaan aan deze extreem hoge prijzen. Een vaste prijs heeft immers als doel je te beschermen tegen grote prijsstijgingen, maar net dat is momenteel niet meer mogelijk, omdat de prijzen al uitzonderlijk hoog zijn. Daarom hebben we beslist om onze vaste contracten tijdelijk te stoppen. Geen enkele leverancier biedt op dit moment nog een vaste prijs aan.
 

Wat is een variabele prijs?

Je prijs volgt de evolutie op de markt. Bij dalende marktprijzen daalt je prijs, bij stijgende prijzen stijgt je prijs.
Die aanpassing van de prijs gebeurt elke maand of elk trimester afhankelijk van je contract.

Hoe wordt de variabele prijs bepaald?

Volgens een formule die vastligt voor de duur van je contract. Die formule bevat 1 parameter die elke maand (Direct Pro) of elk trimester (Easy Pro) wijzigt: de indexatieparameter.
De waarden van de parameters vind je op engie.be/parameters. De uitkomst van de formule is een prijs in €cent per kWh: deze prijs per kWh zal dus elke maand/trimester wijzigen, afhankelijk van je contract.

Moet ik mijn voorschot aanpassen?

Je hebt een contract met variabele prijs die elke maand/elk trimester verandert.
Wil je zeker zijn dat je voorschot nog ok is, surf dan naar engie.be/voorschot en geef je meterstanden in.
Door dit regelmatig (elke 3 maanden) te doen, ben je zeker dat je voorschot voldoende is en blijft.
Als je daarnaast extra aandacht besteedt aan je verbruik, kan je de impact van de prijsstijging beperken. Op onze website en blog vind je heel wat advies.

Is mijn Easy Pro contract een goed contract? Of moet ik het wijzigen?

Bij Easy Pro Variabel verandert de prijs elk trimester. Bij onze andere variabele contracten verandert de prijs elke maand. De prijs van Easy Pro Variabel kan dus gedurende de 3 maanden van een trimester niet stijgen. De andere variabele contracten worden elke maand aangepast en zijn dus onstabieler. In de huidige periode van grote en onverwachte prijsschommelingen biedt Easy Pro Variabel dus meer stabiliteit en bescherming tegen prijsstijgingen dan Direct Pro.

Wat is mijn nieuwe prijs?

Je prijs per kWh volgt de prijsevoluties op de markt en wijzigt elke maand voor Direct Pro of elk trimester voor Easy Pro. De nieuwe variabele prijzen zijn steeds beschikbaar zijn op onze website (engie.be/prijzen) vanaf de tweede werkdag van de maand.

Nog meer weten