Hoe kan ik een waterlek vinden en herstellen?

play

Een waterlek is nooit leuk, hoe klein het ook is. We helpen je om het snel te vinden en te herstellen. Als je UP hebt, regelen wij de herstelling meestal kosteloos voor jou. Je hoeft je dus geen zorgen te maken.

Stap 1: Je watermeter controleren.

 Eerst is het belangrijk om te kijken of je wel een lek hebt. Je wilt natuurlijk niet op zoek gaan naar een lek dat niet bestaat.

 • Noteer de stand van je watermeter
  Als de watermeter snel draait terwijl je niets verbruikt, hoef je de stand niet te noteren. Er is dan inderdaad een lek, bij Stap 2 helpen we om dat lek te vinden.
   
 • Gebruik gedurende enkele uren geen water.
  Denk daarbij ook aan je toilet en vaatwasmachine.
   
 • Noteer opnieuw de stand van je watermeter
   
 • Vergelijk de twee standen
  Als de nieuwe stand hoger is dan de eerste die je noteerde, is er een lek. Je weet meteen ook hoe groot het lek ongeveer is.

   

Stap 2: Het lek vinden en herstellen.

 De tweede stap: het lek vinden en als het kan ook meteen herstellen. 

 

De vier meest voorkomende lekken
 

 • Waterboiler

  Het water kan te snel doorlopen bij de veiligheidsgroep van je waterboiler. Hoe dat er precies uitziet, tonen we in de video hierboven.
  Als dat het geval is, bel je best een hersteller.
   
 • Toilet

  Je toilet kan blijven doorspoelen. Dat zie door een blijvend waterstraaltje en kalkaanslag in het toilet.
   
 • Kranen

  Eén van je waterkranen kan druppen. Best even alle kranen checken en voelen of ze droog zijn. Vergeet zeker de kraan bij je regenput niet als je die hebt en denk ook aan de verborgen kraantjes gelinkt aan huishoudtoestellen zoals was- en vaatwasmachine.

  Voor de herstelling heb je meestal een speciale sleutel nodig dus daarvoor heb je meestal de hulp van een hersteller nodig.

   
 • Waterleidingen

  Een waterleiding in je huis kan een haarfijn scheurtje hebben. Dat zie je aan vochtplekken op de vloeren of muren in je huis. Soms zie je ook witte aanslag op die plekken.

  Meestal worden dit soort lekken gedekt door je verzekering dus je belt best je verzekeraar.

 

Niets gevonden?

Als je het lek niet vindt, dan schakel je best zo snel mogelijk een vakman in. We raden je aan om eerst je verzekeraar te contacteren. De verzekeringsmaatschappij dekt heel vaak de kosten van een lekdetectiebedrijf en zal je helpen bij het vinden van een specialist.
 

Hopelijk hebben we je kunnen helpen!