Waarom u als zelfstandige meer voordeel haalt uit een elektrische wagen
Laten we eerlijk zijn, of je nu een elektrische auto koopt of leaset, het gaat steeds om een stevig bedrag. Het is wel belangrijk in het achterhoofd te houden dat de initiële aankoopprijs niet alle kosten bevat. Wanneer je voertuigen met verschillende brandstoftypes met elkaar vergelijkt dan is snel duidelijk dat een elektrische bedrijfswagen financieel het interessantst is. Waarom?
We zetten de belangrijkste zaken even op een rij:
Besteldatum van je wagen
Belangrijkste regel te onthouden: Alle auto’s besteld voor 1 juli 2023 vallen nog onder de oude aftrekbaarheidsregels (aftrekbaarheid van 100% voor plug-in hybride of volledig elektrische wagen). Vanaf 1 juli 2023 zijn enkel nog elektrische wagens 100% aftrekbaar.
De aftrekbaarheid daalt jaarlijks met 25%
De aftrekbaarheid van auto’s met een verbrandingsmotor of plug-in hybride besteld vanaf 1 juli 2023 daalt met 25%. De aftrekbaarheid voor nieuwe wagens daalt elk jaar verder met 25% en dat tot 0%. Wagens met een verbrandingsmotor of plug-in hybride besteld vanaf 2026 zijn niet meer aftrekbaar.
Laadstroom blijft voor 100 procent aftrekbaar
U kan plug-ins nog naar hartenlust bestellen vóór 1 juli 2023 zonder aan fiscale voordelen in te boeten, maar de traditionele brandstofkosten zijn nog maar voor de helft aftrekbaar. De laadstroom blijft wel degelijk voor 100 % aftrekbaar.
Laadpaal tot 150% aftrekbaar
Ondernemingen die investeren in publiek toegankelijke laadstations genieten een verhoogde kostenaftrek. De kostenaftrek bedraagt vanaf 31 maart 2023 150% en dit tot 31 augustus 2024. Een niet publiek toegankelijk laadstation is voor 100% aftrekbaar.
Lager Voordeel van Alle Aard (VAA) op elektrische auto’s
Voor de gebruiker van de wagen valt het Voordeel van Alle Aard (VAA), voor elektrische bedrijfswagens die privé gebruikt worden, vrijwel altijd lager uit dan voor een gelijkaardig voertuig met een traditionele brandstofmotor. Dit is omdat dat wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van de wagen.
Geen of minder BIV en verkeersbelasting
In Vlaanderen betaalt u geen Belasting op Inverkeerstelling (BIV) bij de aankoop van een 100% elektrische auto. In Wallonië en Brussel betaalt u het minimumtarief (taxe de mise en circulation).
Waar moet ik nu op letten: TCO?
Ondanks de hoge prijzen en lease tarieven voor elektrische auto’s is het belangrijk om een goed zicht te hebben over de totale kosten van uw bedrijfswagen. We raden u aan om de ‘totale cost of ownership’ (TCO) te vergelijken. TCO slaat niet enkel op de aankoopkost van de wagen maar ook op de onderhoudskosten, de brandstof kosten en de fiscale gunstregimes. U zal dan merken dat de klassieke bedrijfswagen duurder uitvalt dan een elektrische variant.
De Tijd maakte een vergelijk voor de Volvo XC40, de populairste bedrijfswagen in België.
(Bron: tijd.be)
Heb je gekozen voor een elektrische wagen? Dan is het belangrijk dat je voldoende aandacht besteedt aan het selecteren van de juiste laadoplossing.
Wil je laadkosten makkelijk laten door factureren aan je zaak? Inzicht bieden in de werkelijke laadkosten?
Of je maximaal het laden met eigen zonne-energie mogelijk maken?
Een slimme laadpaal van ENGIE biedt jou dé oplossing om veilig en voordelig te laden. We zoeken samen naar de geschikte oplossing voor jouw zaak.
Altijd optimaal en voordelig laden met een ENGIE laadpaal
Op elk moment zicht op je laadkosten. Voor jezelf of om deze door te factureren.
Laad je elektrische wagen met de overtollige zonne- energie en bespaar op de kosten van het capaciteitstarief door je piekvermogen intelligent te sturen.
Laad voordelig met het ENGIE Easy of Dynamic tarief.
50five e-mobility by ENGIE, onze professionele partner voor de kwaliteitsvolle installatie van je laadpaal.