Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Stijgende energieprijzen, wat is de impact op de vernieuwing van je contract?

Begrijp waarom de energieprijzen stijgen en hoe je zelf de impact op je factuur kan beperken.
Stijgende energieprijzen:
oorzaak, impact en advies
De energieprijzen zijn sinds enkele maanden aan het stijgen in België en het buitenland.
Waarom zijn de prijzen op de energiemarkt aan het stijgen? Wat betekent dat voor jouw factuur?
We helpen je om meer inzicht te krijgen zodat je zelf je factuur onder controle kan houden.
Stijging van de prijzen van gas en elektriciteit: oorzaak?
Economisch herstel
in 2021
De economische activiteiten zijn hersteld waardoor er meer energie wordt verbruikt en er een grotere wereldwijde vraag is naar energie.
Gasvoorraad onder
druk
De combinatie van een koude lente en de lage bevoorrading van gas in Europa doet de gasprijzen stijgen. En omdat gas wordt gebruikt bij de productie van elektriciteit, stijgen de elektriciteitsprijzen.
Recordprijs van CO2-emissierechten
De EU wil de CO2-uitstoot verminderen, waardoor de vraag naar CO2-emissierechten toeneemt en de prijs op de markt stijgt. Deze prijsstijging heeft rechtstreeks invloed op de prijs van energie.
Wat kan je zelf doen?
Beschermd tegen verdere prijsstijgingen dankzij je vaste prijs
We raden je aan om je contract niet te veranderen. Je contract met vaste prijs zal binnenkort automatisch verdergezet worden. Je nieuwe prijzen per kWh vind je terug op je klantenzone en ontvang je per brief of email. Je hebt een contract met vaste prijs, wat wil zeggen dat je prijzen gedurende de looptijd van je contract niet zullen stijgen.
Pas je voorschotbedrag aan
Je maandelijks voorschot wordt berekend op basis van je laatst gekende verbruik en de energieprijzen van je huidige contract.

Omwille van de prijsstijgingen pas je dus best vanaf de start van je contractverlenging, in januari, je voorschot aan zodat je vermijdt dat je moet bijbetalen bij je volgende jaarafrekening. Ga naar de klantenzone en laat je voorschot opnieuw berekenen.
Houd je verbruik onder controle
Met enkele kleine aanpassingen in je dagelijkse routine, kan je al besparen en zelf zorgen voor een lagere factuur. Ga aan de slag met onze tips en advies en merk snel het resultaat van je inspanningen.
Beperk je afhankelijkheid van de energiemarkt
Nu de energieprijzen stijgen, is het nog interessanter om je eigen elektriciteit te produceren en op te slaan in een batterij.

Dit is een duurzame investering waarmee je op lange termijn minder last hebt van prijsschommelingen en zelf instaat voor het merendeel van je energieverbruik.
Heb je vragen of hulp nodig?

 

Toegang tot je ENGIE Klantenzone
Facturen in pdf, betalingsstaat, contractinfo ...
Inloggen
Lees ook