Hoe verklein je de impact van telewerk op je gas- en elektriciteitsverbruik?

Telewerk is opnieuw de norm voor het einde van dit jaar. Hoe lang nog? Dat weet niemand. Dat alles heeft een impact op ons energieverbruik. Maar hoe groot is die impact? En hoe kunnen we die verkleinen? Wij zochten het uit en delen onze tips.
Sébastien V.
19/05/2021 |

Hoewel het elektriciteitsverbruik in België tijdens de eerste lockdown met 20% daalde (omdat veel bedrijven en winkels gesloten waren), was dat van de gezinnen lichtjes gestegen. En die trend zette zich door de tweede en derde golf van de epidemie ook rustig verder.

Velen onder ons werkten van thuis uit en voor heel wat Belgen is dat vandaag nog steeds het geval. Gevolg? Het licht brandt vaker en langer, de computers staan bijna voortdurend aan, we hebben de neiging om de verwarming de hele dag te laten aanstaan, de afwasmachine draait vaker omdat we meer koken… Allemaal oorzaken van je stijgende energieverbruik.

De impact van het coronavirus op ons elektriciteits- en gasverbruik

Tijdens de eerste lockdown berekende ENGIE de stijging van het elektriciteitsverbruik van de Belgische gezinnen. Die bedroeg ongeveer 3%.

Enkele maanden later – eind 2020 – maakte ook Test-Aankoop enkele berekeningen. Resultaat? Een extra kost van maximum ongeveer 20 € per maand (30 € voor wie met elektriciteit verwarmt). De details van die berekeningen zien er als volgt uit:

> +/- 10 €/maand voor de pc, schermen, printer en bureauverlichting

> +/- 7 €/maand voor de koffiezet, de vaat, het waterverbruik van de toiletten.

Hoe dan ook kun je de impact van telewerk op je energiefactuur sterk verkleinen. Aangezien we niet weten wanneer we weer 5 dagen per week naar kantoor mogen gaan, kunnen we er maar beter alles aan doen om te vermijden dat we bij de volgende jaarlijkse afrekening zo’n 200 € extra zouden moeten neertellen voor ons toegenomen verbruik.

Hoe ons elektriciteits- en gasverbruik onder controle houden?

Om de stijging van ons energieverbruik te compenseren of zelfs te verminderen op lange termijn, zijn deze 9 tips erg doeltreffend …

1. Verwarm enkel je werkplek

Deze tip geldt vooral in de winter, maar gezien de temperaturen van de eerste lentemaanden kan een opfrisbeurt zeker geen kwaad. ;-)

Het is niet omdat je thuis bent, dat je alle ruimtes moet verwarmen. Verlaag de temperatuur in de kamers die je niet gebruikt tot 17 °C. Ook voor je werkplek hoef je de temperatuur niet te verhogen. De ideale werktemperatuur is 19 °C. Heb je het koud? Doe dan een extra trui aan! Door te verwarmen tot 19 °C in plaats van tot 20 °C bespaar je tot 7% op je verwarmingsverbruik.

Wist je trouwens dat als je je huis overdag verwarmt, de traagheid ervoor zorgt dat je ’s avonds minder moet verwarmen dan wanneer je normaal gezien thuiskwam van het werk?

2. Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht

Als je meer natuurlijk licht in je woning laat, moet je minder kunstlicht gebruiken. In de lente en in de zomer heb je dus geen enkel excuus meer, want dan is het langer licht. ;-) Zet je bureau dichter bij een raam en zet het haaks op het raam. Zo doe je een flinke dosis positieve energie op om je hele thuiswerkdag door te komen.

De zon in je huis binnenlaten is ook een slimme manier om de kamers die veel zonlicht binnenlaten minder te moeten verwarmen, ook in de winter. Zelfs door de ramen heen warmen de zonnestralen je woning op. Op deze manier kan je dus ook besparen!

Vergeet ook niet je oude gloeilampen en halogeenlampen te vervangen door ledlampen.

3. Schakel al je kantoorbenodigdheden ’s avonds uit

Pc, printer, opladers ... Schakel al je kantooruitrustingen aan het einde van de dag volledig uit in plaats van ze in slaapstand te laten staan. Dat geldt trouwens ook voor je televisie, je decoder enz. In elk Belgisch gezin zouden er tussen 15 en 50 toestellen zijn die nooit helemaal uit staan! Dat noemen we sluipverbruik. Ofwel niet noodzakelijk verbruik dat in 10 jaar tijd met 30% is toegenomen en dat afhankelijk van het gezin tot 100 € per jaar kost! Om alles gemakkelijker uit te schakelen, kun je bijvoorbeeld een stekkerdoos met aan-en-uitknop gebruiken waarmee je alles in één keer uitschakelt.

4. Stof je radiatoren af

Radiatoren met een laagje stof verhinderen de verspreiding van de warmte en zorgen voor overmatig verbruik van je verwarming. Lees onze tips om het stof van radiatoren af te nemen in 3 stappen.

5. Schakel onnodige verlichting uit

Als je thuisblijft, heb je de neiging om in elke kamer het licht aan te doen, zelfs als je maar even snel binnen en buiten gaat. En je vergeet het dan ook nog eens uit te doen als je de kamer verlaat. Kortom, als je naar de keuken gaat voor een koffie, vergeet dan niet het licht uit te doen als je terug naar je bureau gaat.

6. Pas je verbruiksuren aan

Het is niet omdat je thuisblijft dat je overdag tussen twee Zoom-vergaderingen door de vaatwasser moet aanzetten of de was moet doen. Heb je een tweevoudige meter? Dan zet je je niet noodzakelijke machines best pas ‘s nachts of in het weekend aan. Zo bespaar je elke maand toch enkele euro’s (3 €/maand voor een gemiddeld gezin).

Heb je daarentegen zonnepanelen? Laat je dan gaan tussen 11 en 15 uur. Het ideale moment dus voor een wasje! En meteen ook een perfecte manier om je zelfverbruik te vergroten en je energiefactuur te verlagen.

7. Verlucht minstens 2 keer per dag

Niet verluchten verhoogt je energieverbruik en is slecht voor de luchtkwaliteit in je woning. En dat ongeacht het seizoen. Als het koud is, is de vochtigheidsgraad in je woning hoger. Een vochtige woning, vraagt echter meer verwarming dan een woning met droge lucht. Conclusie: verluchten verjaagt vocht en doet je verbruik dalen! Wij leggen je uit hoe je je huis verlucht in elk seizoen.

8. Kook slim

Bijvoorbeeld door te koken op slechts één elektrische plaat of gaspit. Dat is een van de 6 verrassende tips om minder elektriciteit te verbruiken. Onmogelijk? Je vindt tal van eenpansgerechten op het internet. Ook vaker wokken helpt ;-) 

Je elektrische kookplaat kan tot 10% van de jaarlijkse elektriciteitsfactuur voor haar rekening nemen. Een inductiekookplaat is veel energiezuiniger. En koken op een gasvuur is dan weer tot 5x goedkoper dan inductie.

Denk er ook aan om vaker de microgolf te gebruiken in plaats van de oven. Het vermogen van de microgolf is namelijk lager en je gebruikt hem minder lang. Hij verbruikt met andere woorden minder kWh en is veel voordeliger. Zeker als je ook nog eens kleine individuele porties bereidt.

9. Maak je kinderen bewust van mogelijke energiebesparingen

De milieuproblematiek ligt niet alleen volwassenen, maar ook kinderen, zelfs de allerkleinste, nauw aan het hart. Dus, als ze thuis moeten blijven omdat de school dicht is, waarom deze tijd niet benutten om hen op een leuke manier elektriciteit te leren besparen? Een muzikale douche, energie-experimenten, op jacht gaan naar toestellen die in stand-by staan, Olympische milieuspelen organiseren... We hebben voor jou 6 leuke manieren bedacht om je kinderen energie te leren besparen.

Ziezo, met al deze tips ben je klaar om de impact van telewerk en het coronavirus op je gas- en elektriciteitsfactuur te beperken.

Nog een laatste tip? In je ENGIE Klantenzone kun je op elk moment nagaan of je voorschotten nog altijd overeenstemmen met je werkelijke gas- en elektriciteitsverbruik. Je moet alleen je meterstand ingeven.