Presteren mijn zonnepanelen nog optimaal?

Vraag je jezelf af of je zonnepanelen nog steeds presteren zoals het hoort? Dat check je op verschillende manieren. Ontdek hoe je jouw reële productie vergelijkt met de verwachte productie van je zonnepanelen.

1. Controleer je jaarlijkse productie

Een goede installateur maakt vooraf een schatting van je jaarproductie op basis van je zonnepanelensysteem en de omgevingsfactoren. Het weer heeft natuurlijk ook impact op je werkelijke productie, maar bij een vergelijking zou er nooit meer dan 15% verschil mogen zijn tussen die schatting en je echte productie.

Kreeg je geen berekening? Dan kun je zelf je verwachte productie schatten op basis van het totale vermogen van je zonnepaneleninstallatie. In optimale omstandigheden (zuidelijk georiënteerd dak in een hoek van 30°) levert een vermogen van 1 kWp tot 900 kWh elektriciteit per jaar op. Minder ideale omstandigheden resulteren in een productie van 650 tot 850 kWh.

Rekenvoorbeeld: op een zuidwestelijk dak zonder schaduw met een helling van 40 graden produceert een installatie van 3 kWp ongeveer 3 x 750 kWh = 2 250 kWh energie per jaar.

2. Controleer je maandelijkse productie

Een gemiddelde verdeling van je jaarlijkse energieproductie ziet er zo uit: (zie beeld)

Vermenigvuldig je verwachte jaarproductie met deze percentages en je krijgt een schatting op maandbasis. Zou je jaarlijks ongeveer 2 250 kWh energie opwekken? Dan is je schatting voor september: 2 250 kWh x 10% = 225 kWh.

Denk eraan: was een maand opvallend zonniger of grijzer dan normaal voor de tijd van het jaar? Dan zal je dit ook in je productie terugzien.

3. Controleer je dagelijkse productie

MeteoServices ontwikkelde een tool die rekening houdt met het weer om de dagopbrengst van je zonnepaneleninstallatie te voorspellen.

Naar de tool >
Het vraagt natuurlijk tijd om dit elke dag te vergelijken. Daarom bouwden we deze functie in onze slimme thermostaat boxx in. Ontdekt boxx een afwijking? Dan toont hij een notificatie op het scherm. Deze en andere innovaties krijg je via het UP-pakket.

 

Wanneer ligt mijn energieproductie te laag?

Er zijn verschillende factoren die de opbrengst van zonnepanelen beïnvloeden. Hou daarmee rekening als je zelf een schatting maakt van je verwachte jaarproductie.

Een hele belangrijke factor is de ouderdom van je installatie. Zonnepanelen verliezen elk jaar ongeveer 1% van hun productiecapaciteit. Weet dus dat een installatie van 10 jaar oud ongeveer 10% minder energie opwekt dan ooit geschat.

Ligt er tussen je werkelijke productie en je verwachte productie nog steeds een kloof die je niet kunt verklaren? Dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Lees hier wat je allemaal kan doen.