Wat doe ik bij een probleem met mijn zonnepanelen?

Produceren je zonnepanelen minder energie dan je had verwacht? Check of je jouw werkelijke productie logisch kunt verklaren. Is dat niet het geval? Volg dan deze tips om het probleem op te sporen en aan te pakken.

 

1. Je productie ligt al te laag sinds dag 1

In dit geval is je installatie niet correct aangesloten of werd je omvormer niet goed gedimensioneerd. Neem alsjeblieft contact op met de installateur.

 

2. Je productie is na verloop van tijd flink gedaald

Hou er rekening mee dat de productiecapaciteit van zonnepanelen elk jaar gemiddeld 1% achteruitgaat. Merk je een grotere daling? Bekijk dan de meest voorkomende oorzaken hieronder.

  • De omgevingsfactoren zijn veranderd. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe gebouwen of bomen die nu een schaduw op je dak werpen.
  • De omvormer meet niet meer correct. Dat is het geval als je dagproductie er zelfs op een zonnige dag heel onregelmatig uitziet, terwijl die eigenlijk een gelijkmatig stijgende en dalende lijn zou moeten vormen.
  • Je zonnepanelen zijn vuil. Dit kun je alleen met je eigen ogen nagaan.

Heb je een systeem met micro-omvormers of power optimizers? Dan ken je je productie per paneel en kun je per paneel op zoek gaan naar de oorzaak. Het kan bijvoorbeeld dat de omgevingsfactoren maar voor één paneel zijn veranderd. Goed om te weten: als één paneel plots helemaal geen energie meer produceert, ligt dat meestal niet aan dat paneel maar aan de optimizer. Vermoed je een defect aan je omvormer of optimizer? Dan neem je het best contact op met je installateur.

 

3. Je productie lijkt stilgevallen

Check eerst of je differentieelschakelaar alle stroomtoevoer niet heeft onderbroken. Dat gebeurt het vaakst tijdens of na een storm. Zet de schakelaar dan opnieuw aan.

Heb je wel elektriciteit in huis, maar zie je geen productiedata voor je panelen? Controleer dan of je nog zonne-energie opwekt. Dit doe je door even niets te verbruiken en te kijken of je elektriciteitsmeter achteruitdraait. Als dat het geval is, loopt er misschien iets mis bij de verzending van de data van je omvormer naar je online portaal.

De oplossing is een reset van de omvormer om zijn verbinding met de router te herstellen. Dat moet je trouwens ook doen als je een nieuwe router koopt of van internetprovider verandert. Zo reset je de omvormer:

  1. Draai de DC-schakelaar onderaan de omvormer naar links. Zo leveren de zonnepanelen geen spanning meer aan de omvormer.
  2. Schakel de zonnepanelenzekering in je elektriciteitskast naar beneden. Nu valt de omvormer helemaal uit.
  3. Wacht 30 seconden, zet de zonnepanelenzekering weer naar boven en draai de DC-schakelaar op de omvormer weer naar jou toe.

Zie je na deze reset nog steeds geen productiedata of produceer je helemaal geen energie? Bel dan naar je installateur.