Amazon Echo, de lieveling van de slimme woning

De slimme luidspreker Amazon Echo is de populairste spraakassistent ter wereld. En daar zit zijn toegankelijke prijs vast voor iets tussen. Wij besloten hem voor jullie uit te testen.
Laetitia M.
10/11/2018 |

Sinds juni 2015 verkoopt internetgigant Amazon de Echo, een spraakassistent die in interactie kan treden met de bewoners. Het succes is zo groot, dat deze digitale assistent in alle landen waar hij beschikbaar is – waaronder België sinds enkele maanden – regelmatig is uitverkocht!

Maar hoe zit het nu juist met deze belangrijkste concurrent van Google Home en de HomePod van Apple (bij ons nog niet beschikbaar?

Hoeveel kost de Amazon Echo?

Er zijn verschillende modellen van deze cilindervormige luidspreker:

– Echo Dot (klein model) : 59,99 €
– Echo (klassiek model) : 99,99 €
– Echo Plus : 149,99 €

De geluidskwaliteit van de Echo Plus is beter en hij beschikt over een Zigbee-hub waarmee je compatibele, slimme producten kunt configureren en bedienen.

Het zijn de enige 3 modellen die momenteel legaal verkocht worden in ons land en ook aangepast zijn aan België. Bestellen moet wel via Amazon.de.

Wat doet de Amazon Echo eigenlijk?

De Echo biedt je een hele reeks diensten waarvoor je normaal een app moet bedienen of naar een website moet gaan: weerberichten, radiozenders (TuneIn), muziekstreamingdiensten (Spotify, Amazon Music, Deezer). Dankzij multiroom kan je op je compatibele Echo-apparaten muziek beluisteren in verschillende kamers. Net als met de slimme luidspreker Sonos zeg maar, maar dan met een geluidskwaliteit die veel meer standaard is en minder precies.

Alexa, de stem van Amazon Echo

Om de Echo te activeren zeg je gewoon “Alexa” (Alexa is de naam van de computerstem). Vervolgens kun je vragen stellen, net zoals bij Siri, Cortana of de Google-assistent. Of de assistent online informatie laten opzoeken (“Hoe hoog is het Atomium?”). Of hem bepaalde afspraken of je boodschappenlijstje voor je laten onthouden. Sinds 2016 zijn ook allerlei typische smart home-functies beschikbaar: het licht uitdoen, de voordeur vergrendelen, een alarm aanzetten, de garage openen en zelfs een pizza bestellen!

Je kan Alexa naar het laatste nieuws, het weer, de beursnoteringen, … vragen. Maar je kan haar ook complexere taken geven: wijzigingen in je agenda, het verkeer onderweg, de temperatuur in je woning en zelfs een compatibele tv bedienen (dankzij de Hub Logitech Harmony).

Wat wij vinden van de Echo

Wij hebben de klassieke versie van Amazon Echo van de 2e generatie getest en waren aangenaam verrast over de mogelijkheden van het apparaat. Het bleek een stuk nuttiger dan we vooraf hadden gedacht. Mettertijd werd Alexa ook veel vlugger en flexibeler.

Wij konden er onze Philips Hue-lampen mee bedienen – enkel en alleen met onze stem – en zelfs een Uber-taxi bestellen zonder de mobiele app te gebruiken!

Alexa, ook een mobiele app voor de Amazon Echo

Alexa is niet alleen de naam van de computerstem van de Echo, maar ook van een app (voor Android in de Play Store en voor iPhone/iPad via de App Store) waarmee je bepaalde functies bedient, zoals een Spotify-playlist weergeven (met een bijzonder aangenaam geluid, wat je niet zou vermoeden als je het apparaat ziet). Maar voor de meeste diensten is je stem genoeg.

De Amazon Echo blijft verrassen

Wat ons het meeste heeft verrast, is het vermogen van Alexa om je opdracht te verstaan, zelfs als je helemaal in de verste hoek van de kamer staat en dat ondanks het omgevingsgeluid. In het begin was dat niet het geval. Extra voordeel: de assistent kan verschillende stemmen herkennen (hij past zich met andere woorden aan de verschillende gezinsleden aan).

Sinds juni 2018 praat en verstaat Alexa Frans, maar nog niet voor alle functies. Duits spreekt ze ook, Nederlands voorlopig nog niet. En dat maakt haar uiteraard minder interessant dan haar rechtstreekse concurrent Google Home, die we ook hebben uitgetest. Want die spreekt voortaan wel Frans en Nederlands.