Branddetectoren: 6 dingen die je moet weten

Waar en hoe installeer je een branddetector? En hoe werkt zo’n apparaatje precies? Ontdek deze 6 antwoorden op de meest voorkomende vragen over branddetectoren.
Daphné C.
20/01/2017 |

1. Waarom moet ik een branddetector plaatsen?

Rook en verbrandingsgassen maken meer slachtoffers dan vlammen. Hoe sneller een brand wordt gedetecteerd, hoe meer tijd je hebt om je woning te verlaten. De installatie van een detector vergroot de kans om ongedeerd uit een brand of een ernstig incident te komen.

2. Mag ik een detector ‘s nachts afzetten?

Je zou kunnen denken dat de risico‘s ‘s nachts kleiner zijn. Dat is niet waar. Van rook word je niet wakker. Rook bevat immers koolstofmonoxide (CO), een gas dat je in een nog diepere slaap brengt. Zet je detector ‘s nachts dus nooit af.

3. Hoe werkt een detector bij brand?

Wanneer de rookconcentratie in de lucht een bepaalde drempel bereikt, zal de branddetector reageren met een scherp geluidssignaal. Verlaat in dat geval onmiddellijk je woning en waarschuw pas daarna de brandweer.

4. Is een branddetector gemakkelijk te onderhouden?

Ja, je hoeft er geen specialist bij te halen. Het onderhoud komt hoofdzakelijk neer op regelmatig afstoffen. De levensduur van een detector wordt op 10 jaar geschat. Om het apparaat te testen, moet je gewoon af en toe op de testknop drukken. Bij de slimme Nest Protect -branddetector gebeurt dit één keer per maand automatisch en verwittigt je op je smartphone in geval van alarm.

Het is heel belangrijk om de levensduur van de batterijen in het oog te houden: vervang ze zodra dat nodig is. Wanneer de batterij bijna leeg is, geeft de detector een waarschuwingssignaal.

5. Waar moet ik de branddetector bevestigen?

In de keuken? Geen sprake van. Installeer de detector bij voorkeur in een ruimte waar normaal gezien geen rook of damp aanwezig is. Als je in de keuken een branddetector aanbrengt, dan kan het alarm door de kookdampen nodeloos afgaan. Idem voor de garage. Een simpel en logisch advies: installeer bij voorkeur één detector per verdieping in de gang.

6. Is de rookdetector verplicht in België?

Er zijn kleine verschillen naargelang het gewest waar je woont. Meer weten over wat zegt de Belgische wet over de branddetectoren.