Plant een ‘Windboom’ in België om je eigen stroom op te wekken

De ‘Arbre à Vent’ zou de windmolens voor thuisgebruik weleens het nakijken kunnen geven. Je ‘plant’ zo'n Windboom en vervolgens kan die tot wel 83% van het jaarlijkse energieverbruik van een gezin produceren. Bovendien is de boom ook nog eens mooi en volledig geruisloos! Er staat er al een in België, namelijk in Namen!
Suzanne M.
13/08/2020 |

Op het eerste gezicht kun je de Windboom gemakkelijk aanzien voor een kunstwerk, een mobile in de stijl van Calder. Maar in werkelijkheid is hij een windmolen voor thuisgebruik van de nieuwste generatie. De boom is geïnspireerd door de natuur en kan zelfs het zachtste briesje omzetten in groene stroom. “Een windkracht van 6 km/u is genoeg, terwijl een traditionele windmolen het dubbele nodig heeft”, weet Jérôme Michaud-Larivière, associate director van NewWorldWind, de onderneming achter het concept van de Arbre à Vent.

Een boom van 9 meter met 54 blaadjes

De Boom is ontworpen volgens het principe van zelfconsumptie“Alles wat door de boom wordt geproduceerd, wordt direct verbruikt: is er geen wind, dan neemt het elektriciteitsnet het over, maar bij het minste windje is de boom je energieleverancier”, vertelt Jérôme Michaud-Larivière. “De omvormer heeft als taak de productie van de boom steeds prioriteit te geven op het stroomnet.”

De Windboom kan in de tuin of naast het pand worden neergezet en leent zich ook voor gebruik in de stad of door bedrijven.

De boom is 9 meter hoog en bestaat uit een stam en 54 bladeren (Aeroleaves®) die in werkelijkheid microturbines zijn, elk met een eigen generator. Bij de lichtste bries beginnen de bladeren al te draaien. Ze zijn allemaal parallel op elkaar geplaatst, waardoor de windstromen optimaal worden benut. “Dankzij de cumulatie van watts die door elk blad worden geproduceerd, komen we uit op kilowatt”, aldus de ontwikkelaar. “De geproduceerde energie wordt via de ondulator verdeeld met de gewenste spanning en frequentie. Meestal gaat het om 220 V bij 50 Hz wisselstroom, maar de ondulator kan aan alle gebruikstypen worden aangepast, afhankelijk van wat je met de stroom wilt doen.”

Al één Windboom in België

Sinds juli 2020 laat één Arbre à Vent® vrolijk zijn blaadjes wapperen op de parking van het ziekenhuis CHR Sambre et Meuse in Namen.

Dit soort windmolen is voortaan een van de oplossingen die ENGIE zijn B2B-klanten die streven naar koolstofneutraliteit, aanbiedt. “Natuurlijk volstaat de productie niet voor de volledige behoefte aan stroom van het ziekenhuis,” geeft Stéphane Rillaerts, de algemeen directeur van het CHRSM toe, “maar hij staat wel symbool voor onze wil om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en ons energieverbruik te verminderen”. Tegen eind 2020 zal het Naamse ziekenhuiscentrum CHR in samenwerking met ENGIE in het kader van een energieprestatiecontract (EPC) zo’n twintig energiebesparende maatregelen hebben ingevoerd, goed voor een daling van het verbruik van zo’n 15%.

En wat vindt het publiek van de Arbre à Vent®? De bezoekers zijn vol lof over het stijlvolle en kleurrijke ontwerp, dat er helemaal anders uitziet dan een gewone windturbine. De meesten zijn verbaasd als ze horen dat de windboom ongeveer het jaarverbruik aan elektriciteit van een gemiddeld gezin kan produceren.

Welk rendement heeft de Windboom?

De boom kan tussen 1500 en 3500 kWh per jaar opwekken. Dat is genoeg om allerlei toestellen van stroom te voorzien, inclusief een laadpaal voor een elektrische auto. Een boom kan bijvoorbeeld genoeg energie leveren om een elektrische auto 16 364 km per jaar te laten afleggen. Interesse in dit onderwerp? Raadpleeg dan onze gratis gids voor elektrische auto’s.

En als het windstil is? “Dan kun je gebruikmaken van de bufferbatterij in de elektriciteitskast, maar die heeft een opslagcapaciteit van niet meer dan 10 tot 15 minuten. Je kunt dan dus op het stroomnet overschakelen”, legt Jérôme Michaud-Larivière uit. En al die technologie is onzichtbaar, want alles is in de stam en de bladeren verwerkt!

De voordelen van de Windboom

De aantrekkelijke vormgeving (door Claudio Colucci Design) en het productievolume hebben we al genoemd. Maar de Arbre à Vent® heeft andere troeven in huis waar traditionele windmolens niet aan kunnen tippen …

> Hij is geruisloos. Tandwielen en drijfriemen ontbreken (de turbines worden rechtstreeks aangedreven) en de kleine bladeren draaien heel zachtjes. Dit betekent dat er geen gesuis aan te pas komt. Ook uw buren zullen blij zijn met deze boom!

> Hij werkt met alle soorten wind. Laminaire windstromen, wilde windvlagen uit eender welke richting: de Arbre à Vent® kan op 360° van alle soorten wind gebruikmaken. “Er treedt automatisch een elektromagnetische rem in werking zodra de wind sneller waait dan 18 m/s. Zo wordt vermeden dat de bladeren doldraaien en blijft de machine veilig werken”, verzekert de ontwerper. Bovendien is de structuur van de boom 15 jaar lang tegen alle soorten wind bestand en beantwoordt die aan de norm Eurocode Klasse 4. Verder zijn alle elektrische beveiligingen aanwezig: differentiaalschakelaar, bliksemafleider en scheidingsschakelaars op elke stam.

> De boom werkt bijna 300 dagen per jaar. Traditionele windmolens zijn maar 110 tot 120 dagen per jaar actief, aldus New World Wind.

> Hij is duurzaam en ecologisch verantwoord. De koolstofimpact is beperkt en de levensduur is minstens 15 jaar.

De prijs van een Windboom

Enkele tienduizenden euro's volgens het model: windboom, ‘windstruik’ of moduleerbare versie. New World Wind engageert zich er bovendien voor om voor iedere verkochte Arbre à Vent® 10 echte bomen aan te planten in een bos naar jouw keuze.