Wonen in een tiny house van 20m²

Een tiny house is een microwoning waarvan de ruimte geoptimaliseerd werd om al het comfort van een woning te bieden. Ander voordeel: tiny homes zijn heel energiezuinig. Logisch dus dat ze steeds meer Belgen weten te overtuigen.

21/05/2019 -
Suzanne M.

Te koop: nieuwe woning, modern, gelijkvloers, met leefruimte, keuken, badkamer en slaapkamer, en dit alles op een oppervlakte van 20m² … Dit zou perfect het zoekertje van een tiny house kunnen zijn. Minuscuul? Je zou er versteld van kunnen staan. Microwoningen zijn immers meesters in het optimaliseren van ruimte. En dat is niet hun enige troef …

Een microwoning met beperkte energiekosten

Een tiny house is enorm energiezuinig, waardoor hun water-, elektriciteits- en verwarmingsfactuur gecombineerd slechts tussen 300 en 500 € … per jaar bedraagt!

Sommige microwoningen zijn zelfs helemaal zelfvoorzienend. Hoe dan?

> Door enkele zonnepanelen te installeren op het dak.

> Het afvalwater kan gerecupereerd, gefilterd en hergebruikt worden om schoon te maken of zelfs om te douchen en te koken, zoals in deze serrewoning.

> De toiletten kunnen vervangen worden door droogtoiletten.

In combinatie met deze tips om je waterverbruik te verminderen en deze 5 tips om je energiefactuur te drukken zal je portefeuille je eeuwig dankbaar zijn!

Hoeveel kost een tiny house?

Afhankelijk van het model, het afwerkingsniveau en het comfort, schommelt de prijs van een tiny house tussen 20 000 € en 50 000 €. In het begin werd dit type woning gebouwd met recuperatiematerialen. Zo slaagden sommige eigenaars erin om hun tiny house te bouwen voor minder dan 10 000 €.

Vandaag bestaan er gespecialiseerde firma’s die je tiny house sleutel op de deur afleveren. In Nederland werd het slim fit house ontworpen, dat niet meer dan 2 parkeerplaatsen inneemt. Daarnaast zijn er ook onzichtbare tiny houses, die volledig opgaan in de natuur. Een Belgisch bedrijf biedt zelfs mobiele modellen aan, die voorzien zijn van wielen. Op die manier kan je je woning makkelijk verplaatsen. Om dichter bij de natuur te zijn bijvoorbeeld. Je tiny house mee op vakantie nemen, is natuurlijk nog een andere zaak 😉

Heb je voor een tiny house een bouwvergunning nodig?

De reglementering hieromtrent is nog een beetje vaag. Een tiny house wordt beschouwd als een recreatiewoning, net als een caravan, een woonwagen of een joert. Toch verschilt de wetgeving van gewest tot gewest:

> In Wallonië heb je voor lichte constructies een bouwvergunning nodig. Volgens het nieuwe wetboek voor ruimtelijke ontwikkeling hoef je echter geen architect meer in te schakelen.

> In Brussel is een bouwvergunning verplicht voor constructies groter dan 9m².

> In Vlaanderen is er voor elke constructie groter dan 6m² een vergunning nodig.

Tip: ga na of je microwoning zich in woongebied bevindt om er permanent te verblijven. Is dat niet het geval, dan kan ze enkel dienstdoen als gîte (vakantiehuisje?) op de boerderij (in landbouwzone) of als weekendwoning (in bosgebied). Vraag als je een grond koopt dus zeker na bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente of je er een tiny house op mag bouwen.

Je hebt interesse om in een tiny house te wonen en de microwoningtrend te volgen, maar weet niet of je in zo’n klein interieur kan leven? Om je energieverbruik te verminderen, kan je beginnen met enkele werken om de energie-efficiëntie van je huidige woning te verbeteren. Om je te helpen energie te besparen, geeft de technologie UP van ENGIE je een duidelijk beeld van je verbruik om zo je noden aan te passen.

Lees ook